Last news in Fakti

3 Юли, 2018 11:51 2 098 1

Ще имплантират изкуствени яйчници на жени с репродуктивни проблеми

  • яйчник-
  • имплантиране-
  • рак-
  • забременее-
  • дания-
  • учени-
  • изкуствен яйчник

Новият яйчник ще помогне на жените да имат дете след лечение за рак

Ще имплантират изкуствени яйчници на жени с репродуктивни проблеми - 1
Снимка: shutterstock

Учени от Дания работят върху създаването на изкуствен яйчник, който ще помогне на жените да имат дете след лечение за рак.

Изкуственият яйчник създава среда за растеж на незрели яйцеклетки и развитието им до етап, подходящ за оплождане и имплантация. Постижението на датските учени се състои в това, че са получили матрица с химически премахната ДНК, в която могат да се крият дефектните компоненти, предразполагащи към рак.

Методът е изпитан успешно с мишки. Преди масовото му прилагане обаче трябва да бъдат направени изпитания и с хора, за което ще са необходими три-четири години.

Момичетата и жените, на които предстои химиотерапия, застрашаваща фертилитета им, сега могат да замразят своя яйчникова тъкан с фоликули. По-късно тя се имплантира, за да се развият яйцеклетки, но съществува риск в тялото да бъде върната ракова тъкан. Методът на учените от "Ригсхоспиталет" в Копенхаген елиминира тази опасност.

Учените са взели фоликули и овариална тъкан от пациентки преди химиотерапия. Те са отстранили раковите клетки от тях, като е останала само "матрица" от протеини и колаген. След това учените са успели да отгледат фоликули с тази матрица на овариалната тъкан.

Когато е бил трансплантиран на мишки, изкуственият яйчник е осигурил развитието на яйцеклетки.

Ще имплантират изкуствени яйчници на жени с репродуктивни проблеми


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    1 1 Отговор
    Дайте пет броя да ги турим на курнелка,белким миряса.