Last news in Fakti

18 Февруари, 2012 18:22 1 019 1

Над 1000 души за месец са постъпили за лечение в Онкодиспансера

  • рак-
  • онкодиспансер

428 са новопостъпилите пациенти с тумори само за месец януари в Първо вътрешно химиотерапевтично отделение на Онкодиспансера, съобщи пред радио „Дарик“ началникът д-р Антоанета Томова. Тя допълни, че ако се съберат и хората в останалите 2 отделения, цифрата ще надхвърли 1000.

Д-р Томова бе лектор на провелия се в Пловдив медицински семинар, засягащ разрастващото се заболяване рак на яйчниците. Той се нарежда на шесто място по разпространение сред българките, като 862 жени се разболяват годишно от него, а смъртните случаи са 395.

От няколко години в Онкодиспансера ползват една нова терапия, наречена прицелна. Тя е изработена на база ангиогенезата, която представлява растеж на кръвоносните съдове и е ключов фактор за развитието на туморните клетки. Антитялото влиза в организма и блокира синтеза на туморната клетка, обясни д-р Томова.

Методът е тестван чрез 3 международни клинични проучвания на повече от 4 хил. пациенти. Той се ползва в Онкодиспансера от 3 години и като терапия струва около 10 хил. лева, които се заплащат от държавата, уточни д-р Томова. Тя подчерта, че прицелната терапия работи успешно с химиотерапията и изследванията показват, че преживяемостта се повишава средно с около 6 месеца.

Все още Онкодиспансера няма регламентирано взаимодействие със Здравната каса относно разпределението на медикаментите. От новата година касата трябва да изработи кодове за новата система за даване на лекарства.

До момента такива няма, а и след настъпилите преди дни кадрови промени (подадената оставка на шефката на НЗОК Нели Нешева) не се знае кога ще стане това. Засега в Онкодиспансера няма липса на химиотерапевтици, увери д-р Томова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    ujas