12 Юли, 2018 13:21 15 725 1

Опасно! Не купувайте продукти, ако на опаковката има този знак! СНИМКИ + ВИДЕО

  • пластмаса-
  • опаковка-
  • знак-
  • продукти-
  • здраве-
  • маркировка

Пластмасата е един от най-сериозните замърсители на околната среда, а освен това е и опасна за здравето ни

Опасно! Не купувайте продукти, ако на опаковката има този знак! СНИМКИ + ВИДЕО - 1
Снимки: shutterstock

Всички сме наясно с факта, че трябва да пием по около 2 литра вода на ден, за да поддържаме хирдатирано тялото си. Приемът на естествена храна и чиста вода гарантира, че ще забавим стареенето на нашия организъм и имунната ни система ще е в по-добро състояние да се справи с най-често срещаните заболявания.

За съжаление, дори и в тази идеална формула за здраве има уловка: много важно е не само колко вода се консумира, но и да е чиста, а продуктите да са екологични. От значение е дори опаковката, в която всичко това се съхранява!

Повечето от хората, които следват тази препоръка, а и останалите, много често прибягват до бутилирана вода, особено когато са навън.

Опасно! Не купувайте продукти, ако на опаковката има този знак! СНИМКИ + ВИДЕО
Снимки: shutterstock

Пластмасата, от която се произвеждат повечето опаковки за храни и бутилки за вода често е с лошо качество. Тя тихо и бавно ни убива, а ние дори не подозираме това.

Като потребители понякога забравяме, че не всички пластмасови опаковки са предназначени за многократна употреба, нито са подходящи за съхранение и консумация на топли храни и напитки. Когато върху пластмасовата опаковка няма маркировка с прибори, използването ѝ като съд за храна е нежелателно.

В пластмасите се съдържат множество химикали, които при неправилна употреба и съхранение могат да взаимодействат с храната ни.

Всички пластмасови опаковки имат маркировка: символът за рециклиране (триъгълен знак със стрелки) и число от 1 до 7, вписано вътре в знака.

Вредни и по-малко вредни пластмасови опаковки

Опасно! Не купувайте продукти, ако на опаковката има този знак! СНИМКИ + ВИДЕО
Снимки: shutterstock

Пластмасовата опаковка е сред най-обичаните и използвани материали от всички производители. Тя е удобна, лека и най-вече - евтина. Желанието да се печелят повече пари от потребителите е водещо за много компании и това е страшно, защото вреди на нашето здраве. В края на краищата, ако всички използват висококачествена пластмаса, хората ще имат по-малко здравословни проблеми. А още по-добре би било този материал изобщо да бъде спрян от производство, но всички знаем, че това е малко вероятно да се случи.

Пластмасовите бутилки, от които пием вода, често крият неподозирани опасности. Когато бутилката е направена от материал, който може да взаимодейства с водата и да отделя в нея вредни токсични вещества, напитката се превръща в отрова.

Всички пластмасови опаковки имат маркировка, която показва до каква степен те са опасни и какво е тяхното предназначение. Пластмасите с номера: 1, 2, 4, 5 се считат за по-малко токсични от пластмасите с номера: 3, 6 и 7.

Опасно! Не купувайте продукти, ако на опаковката има този знак! СНИМКИ + ВИДЕО
Снимки: shutterstock

В таблицата по-долу е описано какво означава всеки един от знаците, които се поставят върху пластмасовите опаковки. С помощта на информацията в нея ще можете да изберете храни, които са безопасни за вас, следващият път, когато отидете до магазина.

Не забравяйте да следвате етикетите!

Опасно! Не купувайте продукти, ако на опаковката има този знак! СНИМКИ + ВИДЕО

Пластмасата може да причини рак. Веществата, освободени от пластмасата, са много токсични — тялото е отровено, вътрешните ни органи са покрити с вредни съединения и тези фактори възпрепятстват имунната ни система да се бори с всяка болест, която ни връхлети. Проблеми с черния дроб и панкреаса често възникват само поради грешно използване на пластмасови опаковки!

Друг проблем, който е свързан с опасната пластмаса е хормоналната недостатъчност, причинена от канцерогенни смеси. Използвайки ги в храна неволно, като приемате храна от ненадеждни пластмасови опаковки или питейна вода, рискувате да загубите правилния хормонален баланс.

Проблеми с кожата, психични разстройства, телесна слабост, чести инфекциозни заболявания — признаци на хормонална недостатъчност. За да избегнете тези явления, внимателно следете опаковките: вижте какво купувате!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЗНАВАЧ

    19 0 Отговор
    Ето тук ви е отговора в какви кофички трябва да е киселото мляко. Вкараха полистирена в БДС с писъци че така е било навремето, а даже студентите първи курс са наясно, че е по-вреден от полипропилена...