Last news in Fakti

25 Юли, 2018 11:57 5 470 4

Как да се отървете от мухъла у дома

  • дом-
  • вкъщи-
  • мухъл-
  • проблем-
  • чистене

Практични и лесни начини да се отървете от напастта вкъщи

Как да се отървете от мухъла у дома - 1
Снимка: Shutterstock

Мухълът вкъщи може да се появи върху всяка повърхност, изложена на влага, както и в стаи с лоша вентилация и без пряка слънчева светлина. Когато той е малко обикновено хората не се борят с него, но и не спират разпространението му, като в крайна сметка той се разраства, което е изключително опасно. Много хора дори развиват алергии към него.

Как да се предотврати появата на мухъл?

Инсталирайте малък вентилатор, например в банята, което ще премахне излишната влага от въздуха.

Не съхранявайте бельо, книги и мебели във влажно помещение.

Винаги оставяйте вратата на банята отворена.

Душ завеса

Често мухълът се появява на нея. Това може да бъде предотвратено, ако редовно измивате завесата в пералнята. Задайте най-високата температура на водата и поставете две или три хавлии за баня в барабана за допълнително почистване. След това внимателно изсушете завесата.

По стените на банята

Ако мухълът се появи по стените в банята, можете да опитате да го премахнете със следната смес: Смесете три четвърти чаша белина с 3,5 литра вода. Носете гумени ръкавици и предпазни очила. Изтривайте мухъла с твърда четка. Няколко минути след нанасянето изплакнете обилно с вода и избършете.

Кърпа

Мократа кърпа или мократа тениска, които случайно се оказаха забравени в ъгъла на банята вече имат мухъл? Първо, изсушете ги на слънце и опитайте да изтъркате мухъла с твърда четка. След това нанесете върху кърпата/тениската белина и изплакнете обилно.

Матраци или мека мебел

Първо, внимателно подсушете повърхността и незабавно почистете с прахосмукачката. След това избършете матрака или дивана с кърпа, напоена с алкохол (1 чаша алкохол за 1 чаша топла вода). Избършете повърхността с влажна гъба и я оставете да изсъхне на слънце.

Ако след почистване миризмата на мухъл остане, то въпросната мебел трябва да бъде изхвърлена.

Боядисани стени

Решението: три четвърти чаша белина за 3,5 литра вода. Нанесете го с мека четка и не забравяйте да си сложите гумени ръкавици. Изчакайте 15 минути, след което измийте областта с вода. Внимателно изсушете с вентилатор за час и половина.

Стари книги

Изсушете страниците на открито на слънце в продължение на поне три часа. След изтриване на първата страница със суха кърпа, минете и с мека, напоена с разтвор от белина и вода (в съотношение 1:4). Повторете, ако е необходимо. След това трябва да остави книгата отново да изсъхне. За да ускорите процеса, можете да използвате царевично нишесте или сода за хляб - те абсорбират добре остатъците от влага.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да ама не

    6 2 Отговор
    като минеш с прахосмукачката и всички спори излизат зад нея.
  • 2 Софиянеца

    4 1 Отговор
    Като почне да излиза много мухъл боядисваш и продаваш имота и проблема е решен.честито на печелившите!
  • 3 гостка

    5 1 Отговор
    Според мен развода върши работа

    Коментиран от #4

  • 4 патето яки

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "гостка":

    Госке мъж върши работата мъъъъж.