18 Август, 2018 22:01 13 114 13

Електронната цигара е опасна за здравето

  • електронна цигара-
  • пушене-
  • пушене-
  • бели дробове

Пушенето на електронна цигара може да увреди жизненоважни клетки на имунната система и то може да бъде по-вредно, отколкото е смятано преди, съобщава Би Би Си.

Медията се позовава на ново изследване.

Учени откриха, че електронната цигара обезврежда важни имунни клетки в белите дробове. Изследователите са "предпазливи в мнението си, че електронните цигари са безопасни".

Здравното министерство на Англия все пак съветва, че те са по-малко вредни от тютюнопушенето и хората не трябва да се колебаят да ги използват като помощ при отказване от традиционните цигари.

Аз не вярвам, че електронните цигари са по-вредни от обикновените цигари - но трябва да имаме предпазлив скептицизъм към това, че те може да не са толкова безопасни, смятат учените.

Мартин Докрел, водещ в контролирането на тютюн в „Public Health England”, заяви: "Електронните цигари не са без рискове, но очевидно са по-малко вредни от традиционното пушене".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    2 3 Отговор
    Като я гледам тази електронна цигара и някой пушач се мъчи с нея!По добре да взема да пропуша,ама не с нея!
  • 2 Вейпарадо

    8 2 Отговор
    Мдаааа, а ко прайм с хилядите влогъри и блогъри, дето публикуваха изследвания с флуорография, след минимум 5 годишна употреба на вейп устройства и се оказа, че 100% нямат негативни изменения????
  • 3 Оху Боху

    4 6 Отговор
    Това е чиста отрова. Пуша домашен тютюн с лека поправка.
  • 4 Хихихи

    7 3 Отговор
    Върховна глупост! Аз съм изпарил такова количество течност за електронна цигара, че ако наистина вредят толкова, досега да се бях мумифицирал.....
  • 5 Антисоциалист

    6 0 Отговор
    Господа, изглежда ми правдоподобно "електронните" цигари да са по-малко вредни от тютюневите - в първите, за разлика от вторите, няма катрани и някои други доказано вредящи съединения, но може да има други вредни. Предположението за съществуване на имунни клетки (увреждани от "електронните" цигари - повече ли от тютюневите?!), не ми изглежда правдоподобно, но това е въпрос на лични възгледи. Но... Забележете, че в текста не се посочва кои са веществата в "електронните" цигари, увреждащи "имунните" клетки. Що ли ги пазят в тайна? Има и още съмнителни фрази: като " Аз не вярвам, че електронните цигари са по-вредни от обикновените цигари - но трябва да имаме предпазлив скептицизъм към това, че те може да не са толкова безопасни, смятат учените." Вярата е област
    на свеници и вярващи, а не на учени и дали е оправдана, се доказва опитно, а след опитите се смята. "... смятат учените." Всичките учени по всичкия свят ли "смятат" така, или някои?! Вкупом с астрономите ли, или не? "Смятат" ли или считат?..
  • 6 Eeee

    1 0 Отговор
    Нали бяха безопасни като ги пуснаха за първи път на пазара!
  • 7 Кака Гинка

    13 3 Отговор
    Когато минах на електронна цигара,още на следващата сутрин престанах да кашлям и се отървах от ужасното главоболие,което ме връхлиташе отвреме навреме.Не правя реклама - по-добре не почвайте да пушите,но да се пишат глупости също не съм съгласна...
  • 8 Я. Петров

    7 6 Отговор
    Пуша Iqos и започнаха да ми кървят венците. Попитах приятели които пушат също, но и те имат същият проблем. Оказа се, че май съдържат и глицерин. Хора със слаби венци и парадпнтоза може и да са в голям риск.
  • 9 Пасатор

    4 2 Отговор
    Свивайте си билки и пушете. Може и подправки. Пушек има. Запалка има. Пепелник има. Тоест, нещата с които сте свикнали. Не са акцизни и се намират във всеки супермаркет.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ССсссссс

    4 0 Отговор
    Къде ще бъдат грозните картинки/снимки?
  • 12 Алфа Ромео

    0 1 Отговор
    Веднъж си дръпнах от електронна цигара и точно в този момент нещо се е повредила, направо ми спря въздуха, после кашлях около два часа направо ми причерня пред очите, не мерси! Пуша по 7-8 цигари от тънките, макс 10, според мен малко се драматизира ако се пуши умерено не е толкова черен дявола.
  • 13 Силве

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пасатор":

    Мн благодаря за идеята за свиване на цигари с билки! Какви билки да купя?Моля кажете ми