Last news in Fakti

16 Август, 2018 19:29 1 614 1

Индонезийски орангутан албинос ще обитава собствен остров (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • орангутан-
  • албинос-
  • единствен по рода си-
  • индонезия-
  • остров борнео-
  • алба-
  • организацията за опазване на орангутаните

Орангутаните, смятани от учените за най-умния животински вид след хората, са застрашени да изчезнат завинаги. Един представител на този удивителен вид примати е дори още по-уязвим от събратята си. Това е орангутанът Алба, която е албинос.

Алба е единственият известен в света орангутан албинос и именно поради тази причина съдбата ѝ никак не е лека до попадането ѝ в защитения център.

Алба едва успява да оцелее, след като е била държана в плен в малка клетка в едно от селата на остров Борнео. След спасяването ѝ тя бе настанена в център за опазване на вида, а от там трябваше да се засели на специален остров, създаден за нея.

Фондацията за опазване и защита на орангутаните в Борнео обаче, все още не е приключила със строителната работа по изграждане на горско убежище за Алба и нейните приятели, където тя ще живее в естествени условия, но и защитена.

Въпреки това, снежнобелият орангутан се чувства добре и се учи как да взаимодейства с други примати в по-големи заграждения.

Пускането на Алба на свобода се отлага заради забавяне на строителните работи и проблеми с властите, обясниха от организацията за опазване на орангутаните в Борнео.

Алба има сини очи и бяла козина. Тя беше в лошо състояние, когато беше спасена от плен миналата година в индонезийската част на остров Борнео. Оттогава бързо се възстанови. Заради постоянни проблеми със здравето, свързани с албинизма, например лошо зрение и слух, и възможен рак на кожата, тя би била уязвима в напълно естествени условия.

Именно поради тези причини организацията за опазване на орангутаните предложи за нея да бъде създадено специално място - остров, който да бъде защитено място, с изкопен ров около гориста местност, където Алба да се чувства в безопасност. Той е близо до центъра за рехабилитация на орангутани край град Палангкарая в Централен Калимантан на остров Борнео.

На изкуствения остров Алба ще бъде придружена от три други орангутана, с които вече се е сприятелила. Те ще бъдат наблюдавани и пазени от специален екип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    3 2 Отговор
    Предлагам да заселим острова с русоробите родни, ще са си на един акъл с орангутана. Единственото притеснително е че ще опоскат острова и има сериозна опасност да видят сметката и на доброто животно.