Last news in Fakti

22 Август, 2018 13:34 9 337 5

Защо никога не трябва да пипате пъпки в "Триъгълника на смъртта"

  • пъпки-
  • лице-
  • инфекции-
  • здраве-
  • триъгълника на смъртта

Областта, която се простира от върха на носа до точки от двете страни на устните, приблизително, където обикновено се появяват трапчинките

Защо никога не трябва да пипате пъпки в "Триъгълника на смъртта" - 1
Снимки: shutterstock

Появяването на пъпки по лицето може да ви причини временни възпаления, неприятни дефекти и белези, много хора не осъзнават обаче, че има опасни последствия от появата на тези несъвършенства в една конкретна област на лицето. Става въпрос за триъгълника на смъртта, известен също като опасния триъгълник.

Това е областта, която се простира от върха на носа до точки от двете страни на устните, приблизително, където обикновено се появяват трапчинките. Според медицински специалисти, появата на пъпка в тази опасната зона може да има сериозни последици за цялостното ви здраве. Набирането на кожата в опасния триъгълник е причина за аларма поради кръвоснабдяването в този участък на лицето.

Защо никога не трябва да пипате пъпки в "Триъгълника на смъртта"

Джереми Брауер, клиничен професор по дерматология в Медицинския център на Ню Юнион Лангоне обяснява, че вените, които се движат зад очните ябълки, водят до "кавернозния синус", който се намира в мозъка. Така че когато премахваме пъпка, мръсотия от нашите ръце и бактерии могат да заразят откритата рана, предизвиквайки сериозна инфекция. Вените зад очите ни образуват съсиреци, които съдържат инфекции, които на свой ред оказват натиск върху мозъка, което води до частична или пълна парализа и в някои случаи до смърт.

Ако не се лекува, инфекция на синусовата кухина може да доведе до пълна загуба на зрение, мозъчни абсцеси и менингит. Междувременно д-р Сандра Лий, обясни, че в най-лошия сценарий, ако възпалението се разпространява във вътрешната част на мозъка, има риск от слепота и масивен инсулт. Заболяването, известно като Тромбоза на кавернозния синус, убива 30% от тези, които го развиват.

Въпреки това, тя предупреди, че шансовете за това да се случи са "незначителни". Това обаче не означава, че не трябва да предприемате всички възможни предпазни мерки, когато имате пъпка.

Д-р Лий препоръчва да се намаже пъпката, ако е излязла в опасния триъгълник, за да се дезинфекцира зоната и да се намали подуването.

Освен това друг американски лекар, известният д-р Мехмет Оз предупреди, че дори премахването на космите от вътрешността на носа ви докара инфекция в опасния триъгълник, тъй като малък обем кръв изтича от прекъснатия фоликул. За да се избегне това, лекарите препоръчват да се подстригват космите, а не да се изтръгват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 KROMAZON

    12 3 Отговор
    Брех, защо ли си помилсих за друг триъгълник като прочетох заглавието за първи път :)
  • 2 Onq s konq

    4 11 Отговор
    Защото си прост затова

    Коментиран от #4, #5

  • 3 гост

    3 0 Отговор
    Поне от това ме спаси Бог! Доста противна гледка!
  • 4 KROMAZON

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Onq s konq":

    Не позна, казва се асоциация, все другото ми е в главата..но иначе с изключение на сегашния, коментарите по принцип са ти интересни....
  • 5 Иванов

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Onq s konq":

    Бай ти Ганя да направи комплимент? Не на мен тия!))))