Last news in Fakti

1 Март, 2012 10:35 2 057 0

Отслабени от чумата сме паднали по османско иго

  • чума-
  • османци-
  • робство
Отслабени от чумата сме паднали по османско иго - 1
Снимка: Архив

Чумна епидемия е една от основните причини за османската инвазия на Балканите и бързото и лесно завладяване на земите ни.

Специалистите откриват все повече потвърждения около тази нова за нашата история хипотеза, съобщи БНТ.

Оказва се, че смъртоносни епидемии са унищожавали дълги векове българите и вероятно са причина участта ни на поробен народ да продължи толкова дълго.

През 1347 година 4 галери от Кримския полуостров, акостират в Месина, Италия. Tака започва най-опустошителният катаклизъм на континента - черната смърт. Само за три години чумата заличава половината от населението на Западна Европа.

Дошла от Кримския полуостров и покосила Константинопол, не е възможно чумата да ни е подминала, смята проф. Христо Матанов, историк в Сoфийския университет.

По думите му огромните демографските загуби са от мащабите на големите военни конфликти през XX век без никакво преувеличение.

Тези загуби логично обясняват и цялата политическа, икономическа и верска криза по това време. И вероятно първото настъпление на османците.

В сведенията, които имаме за Добруджа от първите османски регистри, показва едно почти тотално обезлюдяване, допълва професорът.

Не можеш да очакваш от една християнска българска държава с почти тотално разредено население да акумулира човешки и военен потенциал, за да се съпротивлява, коментира проф. Матанов.

Логично е да приемем, че тежките демографски и други загуби са улеснили османците в това стъпване на Балканите, както конкретно на Дарданелите през 1352-54, така в последствие на целия Балкански полуостров, смята пък доц. Ивелин Иванов, историк във Великотърновския университет.

Османските земи също не са били пощадени от чумата. Военната им агресия, обаче, има друго обяснение - преселници, допълва той.

Помогнала им била и психологическата криза. Хората са имали и живо очакване на апокалипсиса тъй като църквата, а и обществените нагласи са такива, че чумата е бич божи, който е наказание над християните, тълкува доц. Иванов.

И нищо чудно, че в тази драматична ситуация османците са успели да ни завладеят за много кратко време, казва той. Според него до края на 14 век през територията на България са преминали поне 6 други епидемии, които допълнително са влошили ситуацията.

XV и XVI век също са белязани с чумни епидемии през 15-20 години. От режим на оцеляване, народът ни успява да се стабилизира едва през XVII век и да гради национално самочувствие. Без което пътя към свободата е бил невъзможен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА