Last news in Fakti

10 Септември, 2018 15:27 3 750 3

Бръчките по челото предсказват риск от сърдечни заболявания

  • бръчки-
  • чело-
  • напредване на възрастта-
  • дълбоки бръчки-
  • линии-
  • кожа-
  • френски учени-
  • изследване-
  • индикатор-
  • повишен риск

Бръчките са признак на старостта, но те могат да се появят и като резултат от различни външни и вътрешни фактори

Бръчките по челото предсказват риск от сърдечни заболявания - 1
Снимка: shutterstock

Бръчките са знак, че остаряваме. Те се появяват с течение на времето върху лицата ни, защото кожата ни губи своята еластичност. Някои бръчки обаче, могат да бъдат нещо повече от знак на стареене — те могат да са индикатор за потенциален риск от сърдечни заболявания, показва ново проучване, цитирано от сайта EurekAlert.

Проучването, проведено от екип френски изследователи, показва, че хората с многобройни, дълбоки бръчки на челото — повече от типичните за възрастта им — е по-вероятно да бъдат застигнати от сърдечни заболявания в сравнение с онези, чиито бръчки на челото са малобройни и не така изразени.

За да достигнат до своите констатации изследователите анализирали данни за здравословното състояние и бръчките по лицето от повече от 3200 възрастни французи на възраст 32, 42, 52 и 62 години. Лекарите оценили бръчките на челото на участниците според броя и дълбочината им като с нула обозначили хората без никакви бръчки, а с 3 — онези с "многобройни дълбоки бръчки".

След това животът на частниците бил проследен за около 20 години, през които 233 от тях починали по различни причини.

Оказало се, че вероятността, хората с оценка 1 на бръчките, да умрат от сърдечни заболявания била пет пъти по-голяма, а за хората с бръчки, обозначени с индекс 2 или 3 — рискът бил почти 10 пъти по-голям в сравнение с хората с оценка 0.

Авторите на изследването обобщили своите констатации, след като взели предвид рисковите фактори, които биха могли да причинят сърдечни заболявания, включително възраст, пол, степен на образование, тютюнопушене, кръвно налягане, сърдечен ритъм, нива на липидите и диабет.

Авторите на изследването заявяват, че ако твърденията им се потвърдят с допълнителни изследвания, бръчките на челото може да станат лесен и евтин начин за идентифициране на хората с висок риск от сърдечни заболявания.

"Вие не можете да видите или да почувствате рискови фактори като висок холестерол или високо кръвно налягане", обяснява в интервю за сайта EurekAlert водещият автор на изследването Йоланд Ескирол, доцент по професионални заболявания в болничен център на Университета на Тулуза във Франция.

"Изследвахме бръчките на челото като маркер, защото е толкова просто и визуално, само с един поглед може да се разбере дали има нещо тревожно и да дадем съвети за намаляване на риска от сърдечни заболявания", продължава Ескирол, която представи изследването в Мюнхен на 26 август на годишната конференция на Европейската кардиологична асоциация — ESC 2018.

Авторите отбелязват, че изследването открива само корелацията между бръчките на челото и повишения риск от сърдечни заболявания, което не означава непременно, че дълбоките бръчки са показател за сърдечни заболявания.

Освен това изследователите отбелязват, че наблюдението на бръчките на челото няма да замести проследяването на класическите рискови фактори като високо кръвно налягане и нива на холестерола. Но ако един човек има много дълбоки бръчки на челото, е добре да провери състоянието си, казват авторите. "Бръчките на челото могат да бъдат маркер на атеросклерозата" или втвърдяване на артериите поради натрупване на плаки.

Точната причина за връзката между дълбоките бръчки и сърдечните заболявания е неизвестна, но "някои фактори, които могат да доведат до преждевременно стареене на кожата, могат да допринесат и за преждевременно стареене на артериите" и атеросклероза, коментира д-р Грег Фонъроу, професор по сърдечно-съдова медицина в Калифорнийския университет, Лос Анджелис, който не е участвал в проучването.

Предишни проучвания установяват връзка между други видими признаци — включително форма на плешивост при мъжете, гънки на меката част на ухото и ксантелазма (подкожни холестеролни джобове около очите) и риска от сърдечни заболявания.

Проучването все още не е публикувано в рецензирано списание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Компетентен

    7 2 Отговор
    Е , по тъпа статия от тази едва ли има ... Автора счупи тъпомера !
  • 2 Алфа Ромео

    6 2 Отговор
    Тази тъпотия скоро я публикувахте, сега пак...

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.