Last news in Fakti

30 Септември, 2018 10:15 13 512 16

Какво откриха учените за пушачите под 50 години?

  • инсулт-
  • изследване-
  • учени-
  • тютюнопушене-
  • възраст

Рискът от мозъчен удар нараства с 88%

Американски учени от Университета на Мериленд проведоха ново изследване, свързано с мъжете, които пушат. В проучването взели участие две групи. Първата била съставена от 615 мъже на възраст между 15 и 49 години., а другата от 530 мъже.

Първата група мъже са били с претърпян инсулт, а другите в добро здраве. Резултатите от изследването сочат, че мъжете под 50-годишна възраст, които пушат, имат по-голям риск да получат инсулт.

Рискът от мозъчен удар за пушачите е с 88% по-висок, отколкото за хората, които никога не са пушили.

Мъжете, които пушат по-малко от 11 цигари дневно, имат 46% по-голяма вероятност да получат инсулт, отколкото тези, които никога не са пушили.

Закоравелите пушачи, които пушат поне две кутии цигари на ден, имат най-сериозен риск от инсулт, като е почти 5 пъти по-вероятно да получат мозъчен удар, отколкото тези, които никога не са пушили.

Изводът от изследването е само един - колкото повече мъжете под 50-годишна възраст пушат, толкова повече нараства опасността от инсулт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Простак

    38 16 Отговор
    всичко е празна работа , имам вуйчо на 87 години , като бил на 12 години е почнал да пуши цигари .. до ден днешен продължава по 2-кутии цигари на ден ,,всичко сие от човека ,,може би от Гена

    Коментиран от #9, #15

  • 2 кучето шаро

    34 4 Отговор
    цигари = инфаркт , алкохол = инсулт , цигари + алкохол = живот , като на кино
  • 3 ежко бежко

    35 4 Отговор
    Кой както го разбира и харесва живота ,така да си го живее!!!!!!!

    Коментиран от #4, #11

  • 4 Читател

    29 2 Отговор

    До коментар #3 от "ежко бежко":

    Правилно. Важно е само да не пречи на околните.
  • 5 ГосТ

    13 9 Отговор
    Всъщност, цигарите са полезни. Стимулирането на никотиновите рецептори е пряко свързано със повишаване синтеза на допамин, което пък е превенция от Алцхаймер.

    Коментиран от #16

  • 6 Хахото

    22 3 Отговор
    Виж жените са друга бира, тях ни инсулт, ни инфаркт ги лови.
  • 7 Алфа Ромео

    42 2 Отговор
    Може и да е вярно, но най-големия убиец е стреса от безпаричие, и несигурността дали утре ша имаш работа, а и да имаш пак затъваш ако си обикновен служител.
  • 8 Пуша и пия

    26 1 Отговор
    До 40-50 годишна възраст, вероятността жена да получи инфаркт или инсулт е почти изключена. Това се дължи на хормони които възпрепятстват запушване на артериите, дори и да не спортуват. Но след навлизане в критическата жените стават еднакво предразположени към тези болести. Всичко е до ген, организъм, метаболизъм и физическа предразположеност. Едни трупаш шлака в кръвоносните съдове хранейки се здравословно, други не дори да упражняват няколко порока едновременно. Така че, тези които са избрали да живеят с порок, да се вслушват в знаците които им дава тялото. То подсказва кога вече не може да се справя с отровите и регенерира. Тогава е време да спрете.
  • 9 КОКА

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Простак":

    Скоро...
  • 10 Аз не пуша

    4 10 Отговор
    От както съм се родил. Всички ме смятат за аутсайдер ама да го духат. Аз съм си по добре без тях. За какво ми е да се интегрирам в общество което е вредно ? И да ми навреди ? Аз съм си по добре сам и моя плейстейшън.
  • 11 Гост

    3 13 Отговор

    До коментар #3 от "ежко бежко":

    Само, че като е рисков играч и е вечно болен, но видиш ли щастлив, се налага да го лекуват по-чест с пари от моите осигуровки.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 ежко бежко

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Всички играем на руска рулетка!Моите осигуровки,моите пари, моя.....!Да пази Бог!!!!
  • 13 Пешо

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    По-скоро теб лекуват с неговите пари - ако пуши внася месечно в бюджета около 200 лева акциз, ако пие внася още акциз, така, че няма да го лекуват с твой пари. Друг факт е, че повечето лекари - кардиолози пушат и затова не вярвам на подобни писания.
  • 14 Николай

    4 2 Отговор
    Ozzy Osborne на 69г. е медицинско чудо при толкова алкохол и наркотици е още жив има и други
  • 15 Марадона

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Простак":

    МА ТИ НЕ ГОВОРИ ТЕА ГЛУПОСТИ ЩОТО ПЪК ОСТАНАЛИТЕ ВУЙЧОВЦИ КОИТО СА ПУШИЛИ ПО 2 КУТИИ НА ДЕН СА ПОЧИНАЛИ ВСИЧКИТЕ ОТ ИНСУЛТИ И ИНФАРКТИ, АМИ АКО ИСКАШ ДЕЦАТА СИ ГИ ЗАКЪРМИ С ФАСОВЕ, ЗТАВОРЕТЕ СЕ ВКЪЩИ И СИ НАПРАВЕТЕ ЕДИН МИНИ АУШВИЦ И ГОТОВО
  • 16 Марадона

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    ПОЛЕЗНИ СА ОТ 1 ДО 3 ЦИГАРИ ДНЕВНО,ЗАВИСИ ОТ ЧОВЕКА, КАКТО КАЗАХ НА КОМ.1 ЯЖТЕ ФАСОВЕ АКО ИСКАТЕ АМА НЕ ДРЪНКАЙТЕ ГЛУПОСТИ