Last news in Fakti

22 Октомври, 2018 11:19 2 048 5

Никога не отслабвайте по този начин, резултатът е катастрофален

  • отслабване-
  • диети-
  • здраве-
  • влияе зле
Никога не отслабвайте по този начин, резултатът е катастрофален - 1
Снимки: shutterstock

В желанието си да бъдете красиви и стройни, жените прибягват до какви ли не диети, с които да стопят излишните килограми. Някои от тези методи обаче са не само трудно, но и животозастрашаващи.

Трябва да се харесвате такава каквато сте, а към отслабването, трябва да подхождате много внимателно, непрестанно повтарят диетолозите. По-добре е да коригирате менюто си, да премахнете от него вредните храни, да ограничите употребата на сладко и мазно, да ядете по малко, но често, вместо да подлагате тялото си на шокиращи и резки диети, които в повечето случаи могат да ви навредят.

Кои са петте най-опасни за здравето диети?

Монодиета

Тя е лидер сред най-вредните диети. Тя представлява специално меню, което включва ястия само от един продукт. Има различни видове храни, които участват в монодиетата: елда, ябълки, кисело мляко и др. Менюто може да се разнообразява с чай или чиста вода. Продължителността на такова ограничение трае между 3 до 10 дни.

Вредата от такъв режима на хранене е очевиден. Заедно с излишните килограми ще загубите веществата, необходими за нормалното функциониране на организма. Това ще доведе до увреждания на стомаха, черния дроб, бъбреците и панкреаса, като по този начин ще нарушите и метаболизма в организма.

Сладка диета

Сладката диета е просто мечта за любителите на сладкото, копнеещи за стройна фигура. Изглежда много просто — една седмица ядете само шоколад и пиете кафе без захар. Твърди се, че яденето на горчив шоколад не вреди на тялото. Но след няколко дни на такава диета, се появяват силно главоболие, замаяност, умора, раздразнение. След още малко време работата на стомаха ще бъде нарушена, ще се появи тахикардия, припадъци.

Течна диета

Принципът на течна диета е подобен на този на монодиетата, но вместо един продукт тук имаме ограничения в консистенцията на храната. Да се ядат (или по-скоро да се пият) са разрешени само течности — супи, сокове, смути, а понякога и пюрета. На пръв поглед нещата не изглеждат зле, защото в този вид можете да използвате всякакви продукти. Но има една тънкост — надраснали сме годините, когато са ни хранели само с течни и пюрирани храни. Дъвченето на храната е важен етап от храносмилането, това е един вид начална точка за ферментация. Такава диета е добра само за един ден и то само, ако преди това сте претоварили стомаха си с нездравословна храна. При повече от три дни течни храни, стомахът започва да „отказва“ всичко. Започва атрофия на лигавицата на стомашно-чревния тракт, което в най-добрия случай ще доведе до още по-голямо увеличаване на теглото и в най-лошия случай до увреждане на функциите на стомашно-чревния тракт.

Никога не отслабвайте по този начин, резултатът е катастрофален
Снимки: shutterstock

Хормонална диета

Това е диетата, която ще те ви убие преди наднорменото тегло да е сторило това. Хормоналните препарати са опасни, дори когато са предписани от специалист.
Всичко е много просто агитират псевдо диетолозите. Те уверяват, че това е панацея и може да ядете всичко, което обичате, без да се ограничавате, а междувременно теглото ви ще се топи, тъй като хормоните променят скоростта на метаболизма. Известните странични ефекти на такава "хормонална рулетка" са: диабет, безплодие, образуване на злокачествени тумори, парализа, бронхиална астма, кома.

Лекарствени препарати за отслабване

Странно, но тази диета е изпреварила дори хормоналната по опасни последствия риск. Същността на такава диета е, че човек консумира няколко вида различни добавки дневно. За произхода на такива лекарства ще премълчим, защото може да има различни варианти. Но вече е доказано, че един от най-разпространените компоненти в такива добавки са яйцата на глистите. Използвайки ги вие се заразявате с паразити, които постепенно започват да унищожават не само допълнителните калории, но и вас заедно с тях. Друг широко разпространен вариант при тези продукти е добавянето в състава им пикочогонни вещества. При постоянната им употреба започва тежка дехидратация, което води до нарушения в работата на черния дроб и бъбреците. В последно време "лекарствата за отслабване" се предлагат не само като хапчета, но и в различни чайове, напитки, прахове и суспензии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цецо

    5 1 Отговор
    Най-добрата диета за мен е да си хапваме от всичко, без да преяждаме... :))

    Коментиран от #2

  • 2 Друг път

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Цецо":

    Аз преяждал с овесено каша с рожков и чия, салати, елда, киноа, лимец, тофу, леща, боб, нахут, плодове, карфиол и броколи на пара, ядки, семена.....не докосвам нищо животинско, тестяно и сладко...ИТМ - 23 ... общи мазнини 8% ... мускули 45% ... тегло 72 кг. 175 см....48 годишен......ти с какво ще се похвалиш дето ядеш по малко от всичко???

    Коментиран от #4

  • 3 ежко бежко

    1 1 Отговор
    До 175 см мъжете ги водят средна височина , но са гърнета!Така ги виждам..!Защото гледам отдолу нагоре....! Ежкови претенции !!!!
  • 4 Стойчо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Друг път":

    Да не те видя между веганите в София, докато заливат някого с червена боя и пищят като заклани, че ще ти се стъжни фамилията. Това, че не ядеш месо е твой избор, но гледай да не се сбъскаш с човек като мен - 135 килограма, висок 185 см, почти изцяло мускули без шкембета и увиснали цици, на 40 годишна възраст. Направо ще те подуя отвсякъде... Впрочем, индексът на телесната маса е малко фалшива категория, защото той е валиден за хора, които не тренират и имат висок процент мазнини. За трениращите и мускулести хора индексът не говори нищо, а е съвсем различно да си тежък и мускулест, отколкото тежък и дебел... Едно е да правиш един път седмично кардио упражнения в залата и да тренираш здраво с тежестите, съвсем друго е да живееш без режим и да си заплашен от купчина болести...
  • 5 Друг път

    1 0 Отговор
    Силно интелигентен и убедителен коментар...трогна ме...още от утре захапвам мършата.