22 Октомври, 2018 14:43 2 607 0

Древен индийски метод топи излишните килограми като с вълшебна пръчица

  • древен индийски метод-
  • аюрведа-
  • здраве-
  • начин на живот-
  • жизнена енергия-
  • излишни килограми-
  • вълшебна пръчица
Древен индийски метод топи излишните килограми като с вълшебна пръчица - 1
Снимки: shutterstock

Индийската методика Аюрведа е в основата на китайската и тибетската медицина. Нейните принципи се прилагат успешно и в съвременната медицина и диетологията. В превод Аюрведа означава "принцип на живот", "знание за живота".

Уникалната система за хранене от Древна Индия възстановява жизнения тонус, подобрява самочувствието и ви помага да отслабнете ефективно. Ако се подложите на тази диета, ще успеете да свалите до 3 кг. само за седмица.

През този период ще трябва да се храните с изключително здравословна храна и да я приготвяте непосредствено преди хранене, задължително с добро настроение. Консумирайте възможно най-много плодове и зеленчуци в суров вид. Яжте, само когато сте гладна. Ако сте уморена или в лошо настроение, е по-добре да не приемате храна.

Нещата, които ще консумирате, трябва да са с различни вкусове: сладък, солен, лют, кисел, горчив. Не яжте преди сън! Веднъж седмично трябва да направите разтоварващ ден.

Всички преработени продукти са напълно забранени!

Продуктите, които ще употребявате, трябва да се съчетават добре помежду си, в противен случай организмът ви ще отслабне. Хранете се по 3-4 пъти дневно, като внимавате порциите да не са големи. Правете го бавно и дъвчете добре храната.

Продуктите трябва да са здравословни и да съответстват на вашия тип. Не по-малко важен е и водният баланс. Приемайте по една чаша течност преди хранене, по време на хранене — също. След като се нахраните, се постарайте да не пиете вода. Препоръчително е за денонощие да пиете не повече от 2,5 литра вода.

Основният принцип на аюрведа диета е основан на храненето в съответствие с аюрведическите типове конституции (Доша — енергиите, които изграждат всеки индивид и които в тялото изпълняват различни физиологични функции) и техните комбинации: Питта (горещ, сух), Вата (студен, сух) и Кафа (студен, влажен).

Ето как да определите личната си конституция

Питта доша

Спортно телосложение, косата побелява рано, склонност към хипертония, кожата е чувствителна към слънцето. Не обичат високите температури.

Древен индийски метод топи излишните килограми като с вълшебна пръчица

Умът им е остър, умеят да се концентрират. Фокусът е една от силните им страни. Самоуверени са, когато са балансирани и имат ясно изразен предприемачески дух. Когато не са балансирани, могат да бъдат агресивни, налагащи се. Обичат предизвикателствата и състезанията. Страстни и романтични натури са. Имат добро храносмилане и добър апетит.

Когато са под стрес, стават агресивни и започват да се карат и да крещят. Имат добри мениджърски качества, естествени лидери и добри оратори са.

Обикновено здравословните проблеми при тях са свързани с възпаления на кожата, стомашни неразположения, безсъние и сърцебиене.

Вата доша

Слабо телосложение, трудно качват килограми. Обикновено са високи, с дълги крайници и бърза походка. Кожата е суха, бледа, лесно изпръхва в студено време. Косата е суха, чуплива, с лоша поносимост към студ.

Древен индийски метод топи излишните килограми като с вълшебна пръчица

Лесно възбудим тип, енергични и ведри. Бързо променят настроението си. Трудно им е да спазват какъвто и да е дневен график. Имат резки пикове и спадове на енергията, което води до честа преумора. Когато са под стрес, реагират с притеснение, тревожност, паника. Често действат импулсивно. Трудно овладяват мислите си.

Kафа доша

Едро телосложение, склонност към напълняване и отоци. Кожата е мазна, бледа и влажна, с големи пори. Не се чувстват добре на студено и влажно.

Древен индийски метод топи излишните килограми като с вълшебна пръчица

Може да им се има доверие. Лесно прощават и не са злопаметни по природа. Стабилни и верни са. Имат най-стабилни и дълготрайни нива на енергия от трите доши. Обикновено говорят бавно и премерено, обмислят всяко нещо, което казват. Учат по-бавно, но веднъж запомнили нещо, не го забравят.

Когато кафа не е балансирана, тези хора лесно изпадат в летаргия и депресивни състояния. Когато са балансирани, са спокойни и винаги намират път към хармоничните взаимоотношения. Не се ядосват лесно, рядко губят контрол над емоциите си.

Здравословните проблеми при тях са свързани с натрупване на твърде много слуз в тялото (под формата на синузит, например), задържане на течности, главоболие, астма, алергии и атеросклероза.

Ако тази информация не ви е била достатъчна, в интернет могат да се намерят много таблици, по които лесно и точно да определите личната си конституция и да подберете продуктите за диетата си и начина, по който да ги приготвите.

Диета за тип Питта

Ако у вас преобладава тази Доша, трябва да консумирате топла, но не гореща, храна. В хранителния режим на този тип хора трябва да е включена горчива и сладка храна. Киселите, солени и остри храни трябва да се консумират възможно най-малко. Можете да приемате много течности. Освен вода можете да пиете ябълков и гроздов сок, както и сок от нар. По време на хранене можете да пиете по малко вино или бира.

Диета за тип Kафа

Правилното хранене за този тип Доша предполага консумацията на горчива и храна. Сладката, солена и кисела храна не се препоръчва. Добре е да приемате основния обем храна в периода 10-13 часа. Можете да се откажете от ранната закуска. Вечерята ви трябва да бъде преди залез-слънце. Постарайте се да избягвате междинните хранения и спането след ядене. Не пийте много течности и ограничете алкохола до минимум.

Диета за тип Вата

Този тип хора са склонни към алергии и трябва да са много внимателни към различните продукти. Заложете на киселата, сладка и солена храна. Тя трябва да е топла, но не гореща. Препоръчва се употребата на голямо количество течности, в това число билкови чайове и плодови сокове. Преди ядене се позволява червено вино. Яжте с компания, но не и докато гледате телевизия. Ако сте нервна и в лошо настроение, е по-добре да отложите храненето, докато емоционалното ви състояние не се подобри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА