Last news in Fakti

25 Март, 2012 15:47 2 341 1

Шоколадът понижава холестерола

  • шоколад-
  • холестерол

Шоколадът, особено обогатен с флаваноли и стерини, е сред най-добрите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Ако всеки ден в продължение на осем седмици човек изяжда по един шоколад, може да намали с до 5,3% количеството на “лошия” (LDL) холестерол и да нормализира кръвното си налягане, твърдят кардиолози от университета на Илинойс, САЩ, съобщава zdrave.bg.

“Най-хубавото е, че тези положителни резултати се постигат без неблагоприятни ефекти върху общото здравословно състояние и те не засягат нивото на “добрия” (HDL) холестерол, триглицеридите в кръвта и телесната маса”, посочват още учените и предлагат шоколадът да бъде включен в списъка с продукти, необходими за здравословната диета.

За да бъде полезен, шоколадът трябва да съдържа приблизително 180 мг флавоноиди, извлечени от какаото и малко кофеин, влияещ на кръвното налягане, а освен това и 1 грам стеарини, които оказват положително въздействие на работата на сърцето.

“Естествени стеарини се съдържат в растителните масла, плодовете и зеленчуците и затова тези продукти също способстват за понижаването на кръвното налягане и прочистването на съдовете”, заявяват американските специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anika

    1 0 Отговор
    Кой по-точно е този шоколад? Ако някой знае, нека сподели!