13 Декември, 2018 17:25 2 158 2

Лешниците - наш пръв приятел в борбата със стреса

  • лешници-
  • полезни-
  • здраве-
  • витамини-
  • магнезий-
  • големи количества-
  • мултивитамин

Те имат високо съдържание на протеини, мазнини, витамини и минерали

Лешниците - наш пръв приятел в борбата със стреса - 1
Снимки: shutterstock

Лешниците повишават количеството на микроелементите и витамините в организма на възрастните хора, но за тази цел трябва да се ядат в големи количества. Същото важи и за хората на средна възраст.

Учени от университета на Орегон, провели изследване сред 32-ма доброволци на възраст над 55 години. Те трябвало да ядат по две чаши ядки на ден в продължение на 16 седмици.

Лешниците - наш пръв приятел в борбата със стреса

Резултатите показали повишаване на количествата магнезий в кръвта и тези на вит. Е в урината, като същевременно бил отчетен спад в нивата на кръвната захар и лошия холестерол.

"Хората не обичат да пият мултивитамини, но лешниците са мултивитамин в естествена форма и не се пият", казва с лека усмивка Марет Трейбър, един от експертите в екипа на проучването.

Недостигът на магнезий и на витамин Е, е проблем, от който страдат много хора, най-често възрастните хора и бременните. За да повишат нивата им в организма, лекарите често пъти предписват на пациентите хранителни добавки и лекарствени медикаменти. Никой обаче не се сеща за лешниците.

Съставът на тези ядки ги прави изключително полезни за здравето, тъй като в тях има много полезни мазнини, мед и витамин B6.

Само в една шепа лешници (около 28 грама, или около 20 цели ядки) се съдържат 4.2 г протеин, 2.7 г фибри, 21% от препоръчителната дневна доза витамин Е, 12% магнезий, 24% мед, 87% манган, както и витамини от група В, фосфор, калий и цинк.

Лешниците също така осигуряват на организма ни значителни количества антиоксиданти, които защитават организма от оксидативен стрес.

Лешниците - наш пръв приятел в борбата със стреса

Стресът може да увреди структурата на клетките в телата ни и да забърза процесите на стареене, рака и сърдечно-съдовите заболявания. Заради богатото си съдържание на фенолни съединения, лешниците могат да спомогнат за намаляването на този стрес и следователно да спомогнат за намаляване и на нивата на лошия холестерол, да възпрат възпалителни процеси в организма, както и да бъдат полезни за здравето на сърцето.

По-голямата част от антиоксидантите обаче, се съдържат в люспата на лешника и количеството им намалява при топлинна обработка като печенето.

Благодарение на високото си съдържание на мастни киселини, диетични фибри, антиоксиданти, калий и магнезий, лешниците спомагат за нормализиране на кръвното налягане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    9 0 Отговор
    Лешниците увеличават антистресовото си действие в комбинация с уиски и шоколад - изпробвано - действа ;)
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    Две чаши ядки на ден и това 112 дена !!! ЗАЩО НЕ НАПИШЕТЕ КОЛКО ЩЕ СТРУВА ТОВА ЛЕЧЕНИЕ ???