Last news in Fakti

21 Декември, 2018 12:42 11 889 19

Българин обиколи Виетнам и разказа нечувани неща

  • виетнам-
  • българин-
  • българия-
  • пътешествие-
  • пътуване-
  • разказ

Ето какво разказа Мартин Павлов за обиколката си във Виетнам

Българин обиколи Виетнам и разказа нечувани неща - 1
Снимки: Shutterstock

Виетнам е мястото, на което ще изчистите духа и тялото си, твърди българският пътешественик Мартин Павлов, който описва преживяванията си там, цитиран от pochivka.blitz.bg. Той разказва за впечатленията си от екзотиката, описва как изглежда хаоса по улиците, местните храни. Мартин споделя как се е напил с няколко виетнамеца, но пък се върнал вкъщи с много спомени.

Българин обиколи Виетнам и разказа нечувани неща

До Виетнам пътувал заедно с приятели. Приключението им започнало още с кацането в Ханой, където ги посрещнали местни екскурзоводки, те им помогнали да се ориентират, защото във Виетнам е трудно да се справиш сам - повечето хора не говорят английски, споделя Мартин. Той разказва и за едно от странните си преживявания:

"Както си седяхме например в града, идваха местни хора, или студенти, или жени с деца, оставяха ни малките да си говорят с нас на английски, а те седяха встрани, явно така си мислеха, че ще помогнем на децата да се ориентират по-добре в говоренето на езика."

Мартин обяснява и как стоят нещата с храната във Виетнам. По думите му повечето от местните в по-малките селища са превърнали продажбата на храна в поминък.

Българин обиколи Виетнам и разказа нечувани неща

Българин обиколи Виетнам и разказа нечувани неща

"Строят тесни и високи къщи, под които имат гаражи, където повечето готвят. Повечето нямат хладилници, затова и храната се приготвя само от пресни продукти. Изглежда така, сякаш навсякъде е мръсотия, но за храната внимават наистина много", твърди Мартин и разкрива, че във Виетнам му било вкусно почти всичко, но наблягал на пържени храни и супи.

"Мисля, че именно заради повечето мазнини имат често разстройство. Дори и ние получихме стомашни проблеми. На практика всичките им храни са пържени, дори и за закуска, там рядко може да видите някой да яде по-сладки храни. И да, прословутият въпрос за кучетата - действително ги ядат. Видях на пазара в Ninh Binh да продават убити животни. Но хората не трябва да се плашат, че някой ще им сервира кучешко месо, без да знаят - във Виетнам то се смята за лукс и е доста скъпо."

Мартин не е останал с добро впечатление за малките градчета, през които е минал във Виетнам и твърди, че най-големият проблем там е хигиената. "Страшна мръсотия е, по земята се търкалят отпадъци, там почти няма кошове за боклук, просто ядат нещо и хвърлят опаковката или салфетката на земята. И все пак през нощта там минават коли за почистване и на сутринта улиците блестят", разказва той.

Българин обиколи Виетнам и разказа нечувани неща

Мартин признава, че голямата изненада за него бил трафикът по виетнамските пътища. "Там е истински хаос, но по някакъв начин те сами са си го наложили и се оправят прекрасно в него. Хората просто си обикалят между моторите и колите, които непрекъснато свирят. Даже и нас ни предупредиха да натискаме непрекъснато клаксона, когато си взехме автомобил под наем."

Другото, което впечатлило Мартин във Виетнам, били железниците. "Влаковете там са разделени на четири класи според това къде има климатици и дали седалките са меки или само дървени. Но трябва да призная, че навсякъде има страхотна чистота."

Българин обиколи Виетнам и разказа нечувани неща

Престоя и спането на Мартин във Виетнам било договорено предварително през интернет.
"Не беше нещо луксозно. Спяхме всички заедно в малки бунгала от типа homestay. Вечерта собствениците ни извикаха на вечеря и ни напиха здраво. Просто дойде един от тях, даде ни две чаши, които всеки да изпием, после още и още. Колкото до спането - то е много евтино, средно около 10 долара на нощ, но има места, където може да спите и за пет, и то при съвсем нормални условия", твърди Мартин.

Българин обиколи Виетнам и разказа нечувани неща

А ето и неговият списък със задължителните неща, които трябва да направите преди да потеглите към Виетнам:
- трябва да имате виза и паспорт, който не изтича скоро;
- проверете за антималарийни препарати и ваксини срещу жълтеница и коремен тиф;
- обменете долари;
- резервирайте места за спане и се уверете, че имате потвърждение;
- потърсете място, където ще може да ползвате под наем коли или мотори.

Мартин разказва, че след кацането си в Ханой на другия ден се отправили за Ninh Binh, където взели кола под наем и пътували до Tam Coc a Trang An, където се пътува с лодки.

Българин обиколи Виетнам и разказа нечувани неща

След това се качили на нощен автобус до Ha Giang високо в планините. Там взели под наем мотори и пътували до няколко местни забележителности с невероятни гледки и природа. Накрая с местен автобус пътували до Sapy, където може да платите за туристически обиколки. В края на пътуването си се върнали до Ханой, откъдето отпътували до Драконовите пещери. Там туристите можели да поплуват и да се отдадат на кратка почивка преди отпътуването си обратно до България.

Българин обиколи Виетнам и разказа нечувани неща


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а така

    47 1 Отговор
    Дааа хубаво е човек да пътува и да разглежда различни страни!
  • 2 НАТО ВЕЦ

    45 8 Отговор
    Кога ще ги стигнем виетнамците?....

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Тедо

    16 27 Отговор
    Що пара е потрошил за пълни глупости тоя човечец, аз като отида в немски бардак си пречиствам душата отвсекаде. Поне до Тайланд да беше отишъл.

    Коментиран от #8

  • 4 Акхмет

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    Когато победим американците вместо да скачаме по площадите с глупави лозунги или безцелно обикаляйки с колата бибипкайки.
  • 5 Borislav Popov

    15 25 Отговор
    Виетнамците са пичове. Жалко, че комунягите на времето ги върнаха 50 год. назад.

    Коментиран от #11

  • 6 Сиромаха

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    Верно !!! ЧЕ ; до Някъде става Въпрос за държава РАЗКЪСАНА от Война , Докато КОМУНИСТИЧЕСКА. БЪЛГАРИЯ " цъфтеше " !!! !!! !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ти сериозно ли ве батка

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тедо":

    Ти вЕрно ли мислиш, че той е глупака ???? ...я пак си прочети 'кво си писал хаха

    Коментиран от #12

  • 9 Долен гей

    8 4 Отговор
    Да се сезира нап къв е тоя мартин и кой му плаща екскурзийките.и откъде без рецепта си е купил таблетки против разстройство.
  • 10 СссереМ

    3 9 Отговор

    До коментар #7 от "Дурхан":

    А спин де.
  • 11 Морук

    20 5 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Нас щот соросоидите ни катапултираха 50 години напред
  • 12 Да ве батка

    6 12 Отговор

    До коментар #8 от "ти сериозно ли ве батка":

    С тия пари които е пръснал, на червените фенери остават по-добри спомени.
  • 13 no name no face no number

    9 1 Отговор
    Виетнам има чар и не бих го заменил съседните му държави никпга. Сега спечелиха и Сузуки къп и празнуваха както ние 1994. Повечето хора са добри, Но винаги там трябва да си в готовност, точно когато най- неочакеаш може да ти открадне някой нещо, но това са изолирани случаи. Аз от храната им не се оплаквам и да има много пържени ястия, но повечето са варени и всичко е прясно. Чистотата е на ниво. Денем цапат вечер почистват. Има какво да се види и научи. Аз вече съм решил, че ще живея там след няколко години. Все пак най красивите морски курорти са в Южен Виетнам. Струва си да прелетиш тези 12000км. Аз обичам тази страна.
  • 14 Гост

    8 0 Отговор
    Не спомена само пробвал ли е местните специалитети като "куце на сис" или "куце на скара", както биха казали на развален български във Виетнам! :))) Майтапа настрана, хубаво е човек при възможност да попътува по света, да види различни култури и как живеят хората по тези места.
  • 15 no name no face no number

    9 1 Отговор
    Пропуснах да отбележа, че виетнамците ни уважават и най- вече ни помнят с българската роза. Имате ли гугъл преводач нямате проблем :) с езика Да малко хора говорят чужди езици тук Все пак с Китайски - най разпространен, Английски или Руски и дори тук там с Френски ще св чувстваш по уверен, но са малко все още говорещите чужди езици, предимно младите.Пропуснах, че там са едни от най- красивите жени също така :)))).
  • 16 Чичо Митко

    10 0 Отговор
    За пръв път посетих Виетнам (Ханой) през 1986 год. Преди това, като ученик около 1972, мама беше професорка в ИЧС и водеше виетнамски групи. Всички бяха герои от войната, чистички, скромни и вежливи, с еднакви сини палтенца и еднакви лъснати черни обувки... Института уреждаше екскурзии до повечето БГ забележителности, беше им забранено да пият, но когато седнехме около масата на обяд или вечеря, тихичко ми разказваха как в джунглите са изтръгвали с голи ръце гръкляните на американците, и как семействата им са били изгорени живи от американския напалм... Липсват ми тези времена.
  • 17 Viet Nam

    1 0 Отговор
    Как обиколил Виетнам като е посетил малка част (от 2-3 северни провинции ) от Виетнам!
  • 18 Метгонтан

    2 0 Отговор
    А каква жена извадиха на мис Юнивърс , замаих са напрао , тия са преди нас със 500г

    Коментиран от #19

  • 19 Texas

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Метгонтан":

    добро око имаш и за 500 си прав,,в Америка зъболекарката ми беше красива виетнамка,,та аз и казвах,от теб и без упойка може да работиш върху мен,,м/у другото виетнамците и изобщо азиатците са едни от най проспериращите малцинства в Америка,,бачкат,учат,имат и бизнес нюх.