30 Март, 2012 12:32 959 0

40 милиона души по света страдат от катаракта

  • офталмолог д-р пламен хубанов-
  • операции-
  • мбал "д-р иван селимински"

Видният офталмолог д-р Пламен Хубанов извършва операции в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен два пъти в месеца.

Видният офталмолог д-р Пламен Хубанов извършва операции в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен два пъти в месеца. Заедно със своя екип той оперира пациенти с катаракта, глаукома и други заболявания на окото и клепачите.

Д-р Хубанов е член на Американската академия по офталмология и Европейската асоциация по рефрактивна хирургия и има частна клиника във Варна. На всеки две седмици той преглежда пациенти в сливенската болница и извърша необходимите интервенции.

Операциите се извършват със съвременна апаратура, чрез най-новите технологии за ултразвуково лечение на катаракта и имплантация на вътреочна леща. Д-р Хубанов подчерта, че се използват уникални американски ултратънки и асферични вътреочни лещи. „Тук правим най-традиционните операции на катаракта, глаукома и пластики. Работим със съвременна техника и само с американски лещи – най-доброто от четирите водещи фирми на пазара.

Нямам никакви проблеми да правя добра хирургия тук, защото ръководството на болницата се стреми да ни осигурява най-добрите условия. Създадена е изключителна организация. За пациентите е добре, че идвам за операциите в сливенската болница, а когато има нещо, свързано с рефрактивната хирургия и необходимост от повече техника, идват във Варна”, каза офталмологът и уточни, че водещите причини за слепота са няколко. На първо място е катарактата, от която в света боледуват 40 милиона души. За щастие болестта е лечима и се препоръчва на пациентите да се оперират колкото може по-навреме, в противен случай рисковете от усложнения са големи. Втората причина за слепота е глаукомата. Според д-р Хубанов в световен мащаб болните са 7 милиона, а в България – между 80 и 100 000 и те могат да бъдат излекувани. Друга причина за слепотата е макулната дегенерация със страдащи по света около 6,5 милиона души. При това заболяване пациентът започва да вижда изкривяване на линиите, а предметите – неправилни. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са възможностите да се забави и спре тази болест.

„На четвърто място е диабетът – едно социално значимо заболяване, заради което около 6 милиона души са слепи, защото има страх и психоза от лазерното лечение. Точно обратното е. Колкото по-рано се направи лазерното лечение, толкова по-добре ще се третира очното дъно и ще се запази централното зрение. Всичко е свързано с необходимостта от обяснение от страна на колегите и ранна профилактика”, каза д-р Хубанов.

Профилактичните изследвания могат да покажат проблеми с очите и да се предотвратят редица увреждания. „Съвременната апаратура, с която се прави очен скенер, измерва състоянието на зрителния нерв, на зрителното поле. Колкото по-тънка е роговицата, толкова повече рискове съществуват за увреждане на зрителния нерв. Не само високото очно налягане би могло да бъде причина за увреждане на зрителния нерв. Определено глаукомата е така наречения тих убиец, тъй като няма симптоми. Има няколко вида глаукоми, но най-често разпространената е откритоъгълната. Симптомите се появяват когато заболяването е напреднало много”. Лечението започва постепенно, най-напред с  медикаментозна терапия, след това се преминава към лазерна терапия и ако няма успех с тях, се извършва операция. На пациентите се поставят съвременни имплатни, които премахват високите стойности на вътреочното налягане, увреждащо зрителния нерв.

Катаракта представлява увреждане на лещата и намаляване на нейната прозрачност. Операцията се състои в премахване на собствената леща и имплантиране на нова. Използваните от д-р Хубанов имат филтри за вредна светлина, асферични са и не изкривяват образите.

Възстановяването след операциите е бързо. Според лекаря пациентите са работоспособни още на следващия ден. Възстановителният период е въпрос на дни. Д-р Хубанов препоръчва хората да се преглеждат при офталмолог поне веднъж годишно и да инвестират в своето здраве, тъй като напоследък все повече млади хора заболяват от катаракта, глаукома и диабет. Очните хирурзи оперират вече от катаракта (старческо перде) и пациенти на 35 и 40 години.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА