Last news in Fakti

7 Януари, 2019 12:53 5 816 7

Ако не искате детето ви да стане психопат или убиец, забранете му...

  • дете-
  • деца-
  • възпитание-
  • психопат-
  • поведение-
  • убиец-
  • видеоигри-
  • филми-
  • култура-
  • забавление-
  • игри

Децата попиват страшно много от модерните забавления

Ако не искате детето ви да стане психопат или убиец, забранете му... - 1
Снимки: Shutterstock

Модерните технологии, които бележат напредък всеки ден, необратимо нахлуват в ежедневието ни, като оказват най-голямо влияние на децата ни. По-младото поколение прекарва много време втренчено в телефона, таблета или телевизора, а все повече изследвания доказват вредното въздействие на ярките екрани и видео игрите върху когнитивното развитие на децата и тяхното поведение.

Според проучване на университета в Дартмут в САЩ видеоигрите имат отрицателно въздействие върху поведението на децата, като ги правят по-агресивни.

Проучването включва повече от 17 000 деца и юноши на възраст от 9 до 19 години. През периода 2000–2017 г. учените наблюдаваха реалното поведение на децата и тийнейджърите, играещи видео игри, след което успяха да докажат уверено съществуването на „ефекта на насилствена видео игра”. Резултатите от проучването показват, че с течение на времето насилието от виртуалния свят се прехвърля в реалния свят, и без значение на чия страна "се бие" детето, то прехвърля агресията от екрана в живота.

Ако не искате детето ви да стане психопат или убиец, забранете му...

Виртуалната реалност на видео игрите има много реално въздействие върху психиката и поведението на хората, което само удължава списъка на вредните фактори на екраните и приспособленията.

Телевизия, смартфон или таблет имат огромно влияние върху поведението на децата. И това се състои не само в тенденцията да се възпроизвеждат действията на екрана в реалния живот, но също така и в нарастващата импулсивност и агресивност.

Ако не искате детето ви да стане психопат или убиец, забранете му...

Познавате ли ви е картината да виждате как детето заспива всеки ден буквално прегърнало таблета или смартфона? Или гледа анимации по телевизията, докато не заспи? Такъв начин на заспиване може да се види днес в почти всеки дом. Изследванията показват, че децата, които заспиват до екрана, се събуждат по-често през нощта, сънят им е по-тревожен, сънуват по-често кошмари и имат други нарушения на съня.

Екранните приспособления имат отрицателно въздействие върху работата на учениците. Децата губят концентрация по-лесно, говорят повече и са разсеяни. Освен това таблетът или смартфонът отнемат от времето и внимание им, което трябва да е насочено към домашните и четенето. Всичко това води до по-ниски оценки и лошо поведение в училище.

Проблеми с общуването в училище, причинени от подигравки на съученици поради наднорменото тегло - също много любители на видеоигри. Децата, които прекарват няколко часа на ден пред екрана, са податливи към забавяне на метаболитните процеси и склонност към наднормено тегло, а понякога и на затлъстяване. Следователно, много проблеми с външния вид, което води до психологически проблеми.

Ако не искате детето ви да стане психопат или убиец, забранете му...

Редовното „седене” в социалните мрежи влияе неблагоприятно на крехката психика и неизбежно води до разстройства на нервната система, а след това и до депресия.

От друга страна, детето зад таблета напълно спира да комуникира в реалния свят, включително и с членовете на семейството. На първо място, родителите не се притесняват за това - детето не причинява неудобство, седи тихо в стаята си пред екрана и не пречи на никого. Но емоционалната прохлада и изолация рано или късно стават очевидни и тогава в семейството започва реална борба.

Какви мерки могат да вземат родителите?

Ако искате детето ви да се развива нормално, много е важно да покажете постоянство и твърдост и веднага да очертаете рамката за използване на модерните технологии вкъщи.

За да направите това, задайте времето и териториалните интервали - къде и кога таблетът и смартфонът са разрешени и кога не са разрешени. Въведете забрана за включване преди лягане и по време на хранене. Ограничете достъпа до интернет на децата (изцяло или частично).

Поемете отговорност за развитието на децата си – забавлявайте се заедно с интересни занимания, семейна комуникация или разходка, така че времето без екрани да се окаже много по-интересно, отколкото с тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 този онзи

    12 1 Отговор
    Ооо и аз що народ избих в gta 3 навремето ...пък за CS-a да не говорим
  • 2 Bubbles

    1 6 Отговор
    Бе то и дипането е вредно, да го забраним а?
  • 3 Мдааа

    13 0 Отговор
    Това го коментирах преди 8 години без да съм учен!! Ппц всички хора могат да са психари и без да играят компютърни игри. Историята е доказателтво!!! Достатъчно е едно дете да бъде възпитано в нарцисизъм и алчност, това е признак, че дори без игри това дете ще е брутално и потенциален масов убиец!!! Иначе игрите превръщат насилието във вид модерно забавление. Да биеш и убиваш хора е новия атракцион, вместо скоростно влачке, блъскащи колички, стрелба по капачки и така нататък!!! Самата властваща номенклатура и милионерите са такива и те са тези , които дават лошия пример на стадото
  • 4 22мнбмййхг

    5 5 Отговор
    Типично по американски. Не е проблема, че са държава с повече оръжия, отколкто хора, а компютърните игри. А насилието по ТВ не е ли виновно?
  • 5 Винаги е имало психопати

    4 5 Отговор
    Що за глупост,просто населението се множи с ариметична прогресия,съответно и психопати,убийци,всякаква сган.
  • 6 Чеп

    2 1 Отговор
    Малкият играе на някаква хепи уиил...
  • 7 Чичо Пешо

    2 0 Отговор
    пълни глупости...това ознчава, че психопати допреди игрите е нямало или пък, че след навлизането им са е увеличили прогресивно, а нито едното, нито другото е вярно. Аз съм израстнал с игрите и до днес играя редовно, въпреки, че съм вече съм на години и не се смятам за агресивен психопат. Да не говорим, че страшно много хора около мен тръгнаха от игрите и сега са много уважавани компютърни специалисти, със страхотни семейства и чудесно възпитани деца.