16 Януари, 2019 09:51 4 158 4

6 любопитни факта за дамските ботуши на ток

  • ботуши-
  • ток-
  • факти

Когато носим любимите си ботуши, ние не се замисляме, че може би пишем история

6 любопитни факта за дамските ботуши на ток - 1
Снимка: Shutterstock

Може би след време днешните модели ботуши ще бъдат забавен повод да погледнеш в миналото, а дамите ще бъдат изненадани какво сме намирали за стилно. От друга страна, колелото на модата се върти и периодично се завръщаме към различни ретро дизайни. Вероятно има нещо вярно в приказката, че всичко ново е добре забравено старо.

Кои са най-интересните факти, свързани с високите и ниски дамски ботуши и дамските обувки, които може да сме пропуснали да научим:

Мъжете са виновни

Ако се абстрахираме от посланието, всъщност мъжете са тези, които имат принос днес ние да боготворим обувките. През 16 век Катерина де Медичи е първата, която повлича крак с високи токове, а художниците я увековечават в картините си. Не след дълго не само дамите, но и представителите на силния пол се увличат по над 10-сантиметровите точкета. В наши дни сме повече от привилегировани да избираме от варианти, които са не просто удобни, но и доста предизвикателни. Както се казва, въпрос на личен избор.

Какво е стилът

Произходът на думата се счита за латински. В древността „стилус“ представлявало острие или предмет с остър връх, приличащ на молив. С такива пособия римляните са изписвали послания върху восъчните си плочки.

Колко високи ботуши има

Ако се разходим по оживените столични улици на повечето европейски държави, ще видим, че разнообразието от видове е наистина голямо. Има ботуши с ниска подметка, такива на лек ток, както и на платформа – предложенията могат да удовлетворят очакванията на всяка дама. Височината на токовете се движи от около 2 см до цели 25 сантиметра, които биха могли да бъдат забелязани вероятно само на модните подиуми.

Диаметърът на тока

Ако ви зададат подобен въпрос, надали ще бъдете подготвени да отговорите, освен ако нямате сантиметър в чантата си. Запомнете – диаметърът на класическото токче е 0,5 см.

Какво общо имат ботушите и котките

Ако ботушите ви са с ток по-нисък от 5 см, те могат да бъдат определени като котешки. Както сами разбирате, връзката между любимите пухкави животинки и тези модели е само косвена. Дамите с престижни професии и тези, които се занимават с дипломация, знаят, че по-високо от това не им е позволено, поне според наложения етикет.

Забрана за високи ботуши?

Шокиращо е да научим, че през 60-те години на по-миналия век токчета, които са надвишавали 0,5 см са били забранени за употреба на обществени места. Причината е, че те често увреждали настилките по подовете, а това не било допустимо по никакъв начин. Добре че сега това ни звучи по-скоро като виц, отколкото като истина, и можем спокойно да си изберем ботуши за зимата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 1 Отговор
    Друго си е да гледаш жена как се фръцка с ботуши на токчета - ауууу, ще откача!!! Хахаха!!! :))))

    Коментиран от #2

  • 2 Уффф

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ех как смрънтутят краката в тия кожени батуше...и по цел ден с найлонов чорап вътре, аромата е на умрел котак;-)!
  • 3 Язе

    2 0 Отговор
    Най-удобно е с галоши.
  • 4 Софи

    1 1 Отговор
    Моля, оправете си статията. Звучи несериозно ток с диаметър 0,5 см. 🙄