23 Януари, 2019 12:43 6 705 36

Калин Терзийски разкри защо "мръсните пияници" нямат шанс

  • калин терзийски-
  • пияници-
  • алкохол-
  • шанс-
  • възможност-
  • употреба-
  • зависимост

Ето какво написа Калин Терзийски за алкохола, "мръсните пияници", "здравите хора" и връзката между всички тях, цитиран от в. "България днес".

Докато болните от зависимости хора, не само алкохолна, но и всякакви видове зависимости, а те са твърде много - към храна, психоактивни лекарства, хазарт, работа, дори обичайни лекарства - нарича се "пиломания", та докато те биват смятани за виновни, за недостойни, за слабаци, предали семействата си - няма никакъв шанс да им се помогне! Та как ще помогнеш на човек, когото обвиняваш, тоест мразиш? Освен това моето писане по въпроса помогна и за друго - да се осъзнае именно тоя факт колко много омраза има натрупана в обществото към тия болни хора, които "здравите" наричат "мръсни пияници". Нима те са преживели ада, който преживява един болен заради пиенето човек, за да говорят? Те говорят от трибуната на антихуманното, преднамерено, неразбиращо отчуждение, тяхната реторика и грозно грачене прилича на реториката на нацистите и на фашистите в Италия. Същите с лека ръка наричаха различните, хората с проблеми и според тях създаващи проблеми, наричаха ги "човешка измет", подчовек.

И нашите "нормални и здрави хора" правят същото. Намират някой слаб, някой несправящ се, някой страдащ и беззащитен към нападките им. И даже някой починал от болестта си. От алкохолизма си. Или както те се изразяват, от порока си. В края на краищата ми става ясно едно - тълпата и сега, и винаги е имала нужда да разпъва някого на кръст, да ръмжи и да хапе, да убива. А "тълпата" е един извънредно грозен, гнусен човешки феномен. Футболни запалянковци, зрители на екзекуции, готови за линч анонимни свине, безлични фашистки паради, мутри, анонимни хейтъри, сган, горяща книги и светци по площади - познато ви е, нали?

Примерно едно от нещата, което пречи ужасно много, е силният морален натиск. Безпощадното говорене за това, че ти съсипваш себе си и нас по тоя начин. Което хората около болния човек (не използвам думата "алкохолик", защото тя е заклеймяваща) непрекъснато повтарят. И това създава у болния непосилно чувство за вина. Което чувство и стоманен човек не може да понесе. Камо ли болен. И това неминуемо води към успокояващата отрова на алкохола. Повечето зависими всъщност дълбоко в себе си искат да умрат, за да се приключи с това ужасно чувство за вина, което цялото общество ИСКА да види у тях. Което, както се казва сега: обществото им вменява.

Моля, проверете колко улици, училища и други обществени институции и места са наречени на Димчо Дебелянов или на Пеньо Пенев. И веднага им сменете имената. Защото те са били хора с проблеми. С алкохола. Нарочно не казвам имената на Ърнест Хемингуей, Джек Лондон, Уистън Хю Одън, Труман Капоти, Тенеси Уилямс, Сергей Есенин, Дилън Томас, Шарл Бодлер, Омар Хаям, Владимир Висоцки, Тулуз Лотрек, Амедео Модилиани, Джаксън Полак - все огромни, велики хора и алкохолици, защото простаците обикновено когато чуят световни имена, не реагират. Те просто не ги знаят.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пияч

    31 6 Отговор
    Над 40 год. Българите масово са алкохолици или поне 80 % са такива. Но никой не си признава че вечер не може без да удари 200-300 мл концентрат,това не било алкохолизъм....ами какво е?
  • 2 Alpha_Lone_Wolf

    28 9 Отговор
    А бе бате вземи се стегни и го спри това пиене и спри да обвиняваш другите, че си алкохолик.
    То пиенето е хубаво нещо, ама изтрезняването идва терсене.
  • 3 SAAB

    8 10 Отговор
    Търси си донор........:)
  • 4 бактисъл

    40 11 Отговор
    Не бе, Калине, бактисахме от опити да се канонизират пиянци, да се романтизират престъпници, да се привилегироват цигани, джендари, да се издигат на пиедестал калинки... От опити да се предизвиква съчуствие към откровени касапи и канибали ислямисти под прикритие на "бежанци", "мигранти", "майки с деца", "деца без придружител"... към стопанствени и безстопанствени кучета, които хапят, осакатяват, убиват, включително деца... Изобщо, внимание към всеки и всички, освен към нормалния редови българин, който няма права, а само задължения. МОЖЕ БИ, ЗАЩОТО НЕ Е ПИЯНИЦА, ДЖЕНДАР, ЦИГАНИН, КУЧЕ, БЕЖАНЕЦ, КОКОШКА, КРАСТАВИЦА...

    Коментиран от #14, #28

  • 5 доктора

    20 9 Отговор
    Прав е, алкохолизмът е болест, а не просто вреден навик, с който можеш да се справиш сам с повече воля. Но обществото ни заклеймява това състояние като го приема за слабост, без да осъзнава, че всъщност е сериозен здравословен проблем.

    Коментиран от #10

  • 6 Къртев 🐓

    14 9 Отговор
    Така е! Съчувствието е чуждо на праволинейните хора, хората, които се отдават на така наречения морал. Морал, който се отдалечава от човечността.
  • 7 Цецо

    23 6 Отговор
    Прав е човека, добре го е написал... трябва да се отнасяме по-внимателно и състрадателно към хората около нас, към проблемите им! Ако не можем да им помогнем, поне да не ги плюем...
  • 8 Грую

    16 3 Отговор
    Все пак браво, че е направена разлика в този материал в смисъл , че не пиенето е определящо, а личността. Сигурно има някаква градация по скалата, но няма база сравнение между интелигентен пияница и трезвен простак. За пиян простак няма да отваряме приказка - там всичко е ясно!
  • 9 Пиянде

    14 12 Отговор
    Бе и аз на жена ми и викам, че е проста, като ми се кара що съм се прибрал пиян, ма до сега не знаех защо! Сега ще и викам, че с много пиене, ще стана Хемингуей, например...
  • 10 Зорлем

    23 9 Отговор

    До коментар #5 от "доктора":

    Проблем, който си навличаш със собствени умишлени действия или бездействия, наистина ли е проблем? Подчертавам - умишлени и осъзнати действия. При всички други случаи това би било класифициано като безрасъдство, нелепо оправдание и т.н. Дали пък обявяването на зависимостите за "здравословен проблем" не е просто най-лесния начин за бягане от отговорност? В смисъл, аз не съм виновен, просто съм болен. Ми, не, не си - настинката и туберколозата са болести, а алкохолизмът е начин на живот.

    Коментиран от #11

  • 11 ха ха

    9 15 Отговор

    До коментар #10 от "Зорлем":

    Така мислиш ти чиче ... и вероятно още група съветски специалисти моралисти, извадени от нафталина

    Коментиран от #21

  • 12 балама

    9 4 Отговор
    По една инвалидна пенсия, че да си шорат рахат.
    Може и безплатно пиене - показваш "ваучера" и бармана ти налива.

    Коментиран от #16

  • 13 ЕДИН БЪЛГАРИН

    11 8 Отговор
    Браво, Калине! Но не само алколизмът е болест, а и всички зависимости! Познавам жена, дето мъжът и я заложи на хазарт, познавам хора, загубили дома си, заради дрога, ами тези, които с последните си пари купуват билетчета и търкат ли, търкат! Всичко от отчаяние и безпомощност! Докато т.нар. ОБЩЕСТВО си заравя главата в пясъка и си мисли,че такива неща се случват само на другите, много има да патим!!!
  • 14 Димитър Димитров

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "бактисъл":

    Абсолютно съм съгласен с мнението. Наистина бактисахме злото да бъде представяно за добро.
  • 15 123

    14 5 Отговор
    Калин в няколко статии ни обяснява че алкохолизма е болест и че пишещия няма вина за нищо а всички около него са виновни че него разбират че били ограничени и тн.аз искам да попитам след като си разбрал че си болен защо не се лекуваш ,някой да ти пречи? Вместо всяка седмица статия какви страдания има алкохолика вземи се лекувам.
  • 16 без алкохол

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "балама":

    Да се справи човек от всякакъв вид холизъм е като да си постави цел и да я постигне ,трябва сам да се убеди и да намери начин да го постигне.Същото е с постигането на всяка друга цел.
  • 17 Защо се увеличават деградантите

    8 2 Отговор
    В природата затова животинките са готини. Не си прехвърлят проблемите от болната глава на здравата.
  • 18 Дарвин

    7 3 Отговор
    Тоест зависимостта се дължи на неприспособеността. Дай да променим живота за пореден път за сметка на тия, които се справят добре.
  • 19 Калинеее

    11 2 Отговор
    Има велики алкохолици и велики трезвеници. пиенето не те прави велик
  • 20 Лулу

    1 1 Отговор
    Мога ли да кажа,кои групи ,нямат шанс в живота....!Няма смисъл ,то се знае кои,дали отново да ги изредя....?!
  • 21 Зорлем

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха":

    Може и да съм чиче, но не страдам от никаква "зависимостна болест". Може би пък съм гений някакъв или нечовек и затова досега не съм се "заразил"?
  • 22 Виго

    14 4 Отговор
    Който пие зло не мисли! Наздраве на всички пиячи! Алкохолиците са провалени пиячи,от две ракии и не знаят на кой свят са,наистина са болни и душевно и физически!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гзт

    4 5 Отговор
    Прав е стова си изказване. Като гледам някой коментари, повечето види заглвие после не , чете а пише директно разни глупости.
  • 26 Ния

    5 6 Отговор
    Браво Калине както винаги си болезнено прав на който не му изнася да не чете писанията на един интелигентен "пияница".

    Коментиран от #27

  • 27 Ожени се !

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ния":

    За умно болезнения ,,красавец,,...!Свободен е...!Предпочитам шифиорите,поне имат чувство за хумор като мен и става доста весело....!!!!
  • 28 Бравас

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "бактисъл":

    Бравас, бравас... Не мога да те нахваля. Дано обаче те чуят и да променят нещо.
  • 29 Илен

    2 0 Отговор
    Иди се лекувай. Не бъди егоист. Не е честно спрямо тия ,които те обичат.Моли се на Бог или на нещото ,в което вярваш и се освободи от демоните си. Ти можеш. Бъди. Дерзай!
  • 30 Илен

    2 0 Отговор
    Иди се лекувай. Не бъди егоист. Не е честно спрямо тия ,които те обичат.Моли се на Бог или на нещото ,в което вярваш и се освободи от демоните си. Ти можеш. Бъди. Дерзай!
  • 31 Младенов

    5 6 Отговор
    Който не пие,е или болен,или долен!(стара народна поговорка).
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дффд

    5 7 Отговор
    И що трябва да му четем вонящата на джибри простотия на тоя сеЛЕндур??!!
  • 34 гост

    2 0 Отговор
    Когато ти дойде до главата , тогава мнението рязко се променя .
  • 35 Право

    4 1 Отговор
    Калине все пак никой не ти го налива в устата. Решението е изцяло твое. Сърди се на себе си.
  • 36 ####

    3 2 Отговор
    "От две минути не съм казвал на никого че съм веган"
    Калине твоето стана същото.На гърба на един починал взе да тровиш наред с пиянско философстване.Бъди мъж-завърти я тази канелка накрая и си затвори устата за алкохолни празнословия.