Last news in Fakti

4 Февруари, 2019 15:29 23 587 26

Кои уреди хабят най-много ток и можем ли да се лишим от тях?

  • електроуреди-
  • електричество-
  • консумация на ток-
  • съвети-
  • домакински разходи-
  • енергоспестяване-
  • енергоефективност

Пестенето на енергия е изключително важно не само за семейния бюджет, но и за околната среда

Кои уреди хабят най-много ток и можем ли да се лишим от тях? - 1
Снимки: shutterstock

Най-лесният начин да намалите домакинските си разходи е да пестите от електроенергия. Потреблението на ток зависи от няколко основни фактора: мощността на електрическите уреди, времето, в което функционират и класа на енергоспестяване. Най-икономични са уредите от клас „А“ и „А+“.

Но дали знаем кои са електроуредите, които хабят най-много електроенергия и съответно са причината за големите ви месечни сметки за ток?

Специалистите са изчислили, че средното потребление на електроенергия в едно българско домакинство зависи от няколко фактора. Според тях разходът на електроенергия може да се изчисли по следния начин:
– 50% от потреблението отиват за отопление на дома
– 23% от електроенергията се харчи за затопляне на вода
– 10 % от тока използваме за осветление и за малки електроуреди
– 8% гълтат хладилниците и фризерите
– 4% харчим за готвене
– 5% от изхарчения ток са категоризирани в графата „други“

Кои уреди хабят най-много ток и можем ли да се лишим от тях?

Друг важен въпрос, който несъмнено си задават повечето хора, е дали има начин да се намали употребата на уредите с най-висок разход на енергия?

Всеки домашен електроуред, независимо дали е за отопление, охлаждане или с друго предназначение, може да консумира ток по-ефективно, когато се използва правилно и разумно.

Печка

Кои уреди хабят най-много ток и можем ли да се лишим от тях?

Преди да я пуснете, уверете се, че прозорците са добре затворени. Иначе рискувате цялата топлина да се изпари навън, а вие да продължите да си мръзнете. Няма нужда да оставяте печката ви да работи през нощта, след като вече сте си легнали. Вие се намирате под топлото одеяло. Освен това експерти препоръчват да се спи в хладно помещение.

Климатик

Кои уреди хабят най-много ток и можем ли да се лишим от тях?


Това е друг уред, който хаби много електроенергия. Неговото потребление зависи до голяма степен от разликата между температурата навън и тази в стаята. Както в по-горния случай, много важно е да затворите всички прозорци, в противен случай отоплението или прохладата ще излязат навън, а с тях и парите ви. Поддържайте филтъра на климатика чист. Не забравяйте, че за да избегнете жегата, понякога и вентилаторът е решение. Той хаби доста по-малко електроенергия от климатика и е добре да не бързате да се отървете от него.

Електрическа кана

Кои уреди хабят най-много ток и можем ли да се лишим от тях?


Това е един от най-мощните електрически уреди. Може да я замените с газов котлон. На него без много разходи може да си стоплите вода за чай.

Пералня

Кои уреди хабят най-много ток и можем ли да се лишим от тях?


Съвременните домакини просто не могат да си представят ежедневието без такъв помощник като пералната машина. Някои дами дори я използват всеки ден, други пък я пускат няколко пъти седмично. Използва се електричество за затопляне на водата и за въртене на барабана, както и ако имате функция за сушене. Добре е да избирате режим, който не изисква пране с най-горещата вода. Добре е да перете повече неща наведнъж. Не е нужно да пускате пералня за няколко тениски и чорапи.

Съдомиялна

Кои уреди хабят най-много ток и можем ли да се лишим от тях?


„Вие сте жена, не съдомиялна“, както се казва в една известна реклама. Тези уреди обаче хабят много електричество и увеличават значително сметките ви за ток. Тъй като процесът на измиване на съдове се извършва при доста висока температура, то електромерът се върти доста бързо. Точно както при пералнята машина. Добре е да зареждате повече чинии в миялната и така да си спестите няколко пускания. Все пак съдомиялната пък пести вода, тъй че има и още една полза от нея.

Хладилник

Кои уреди хабят най-много ток и можем ли да се лишим от тях?


Въпреки че този уред хаби доста електричество, едва ли някой би си помислил да го спира или да остави настрана употребата му. Важно е обаче да го държите далеч от радиатор или пък печка. Ако се намира до тях, то консумацията на енергия ще бъде още по-голяма. Добре е върху него да не пада пряка слънчева светлина. Добре е да не държите вратата на хладилника дълго време отворена, защото така компресорът започва да работи по-интензивно и съответно да изразходва повече енергия.

В най-общ план ето какви съвети дават специалистите, за създаване на енергоефективен дом с икономична поддръжка:Кои уреди хабят най-много ток и можем ли да се лишим от тях?

- Направете добра топлоизолация на сградната обвивка;
- Инвестирайте в добре уплътнена и качествена дограма — прозорци, външни врати;
- Изберете подходяща отоплителна система;
- Трябва да имате добра вентилация;
- Системите за контрол и управление на температурата в жилището са чудесен начин да следите и регулирате разхода си на енергия;
- Преминете на енергоефективно осветление;
- Използвайте домакински електроуреди с възможно най-висок клас на енергопотребление — “A+”, “A++”, “A+++”;
- Ако имате възможност използвайте възобновяеми енергийни източници.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 dqdo

    83 6 Отговор
    Аз не топля, не включвам лампи за осветление, нямам хладилник и не готвя. Аз съм мъртвец.

    Коментиран от #21

  • 3 Отново клишета

    41 6 Отговор

    До коментар #1 от "Gencho":

    Разхищението е майка на циганията, Генчо, не икономията а разхищението. Друг въпрос е че стремежът за икономия може да се превърне в мания. Най-нещастните люде са роби на консумацията
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ломоносов

    15 7 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    Гледате ли драми ? Тежки филми за нещастия или предпочитате да си лигавите на брадър или София ден и нощ

    Коментиран от #9

  • 6 бббббб

    69 9 Отговор
    Демокрацията въведе икономията.Преди никой не пестеше и не мислеше за икономии на вода,ток,парно,топлоизолация и др.А,сега цяла наука ще измислят как да пестим .Какви уреди за икономия да си купим.Като почнем да пестим монополите веднага вдигат цената защото имали загуби.И в края на краищата го поема потребителя.

    Коментиран от #10

  • 7 питане

    60 2 Отговор
    А мое ли да падне цената на тока, да вдигнат заплатите и да не се лишаваме от нищо?
  • 8 Гост

    22 6 Отговор
    Не съм съгласен с някой неща:
    1. съдомиялна - автора на статията да измие комплект чинии/тава/тенджера и прибори с по малко електроенергия. Миенето с топла вода също е консумирало ел.енергия за затоплянето и.
    2. Пералня - моля същото действие, ваната, на ръце, накисване, плакнене.

    Единственото ставащо в статията е да си проверите дограмата дали е добре уплътнена.
  • 9 Радо

    14 13 Отговор

    До коментар #5 от "Ломоносов":

    Не, не гледаме такива предавания - позитивно сме настроени към живота, не се оплакваме - всичко си имаме, когато имаме възможнаст ходим до Кауфланта да пазаруваме с автобуса, когато има промоции, доволни сме от правителството като цяло.

    Коментиран от #16

  • 10 Плевен даге

    26 23 Отговор

    До коментар #6 от "бббббб":

    Прав си.През комунизма като ти опънат един режим на тока и накрая на месеца нищо не дължиш.А някой път и вода почти не плащаш,щото имаш само по няколко часа.

    Коментиран от #18

  • 11 MDT

    16 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Електрическа кана: Това е един от най-мощните електрически уреди. Може да я замените с газов котлон. На него без много разходи може да си стоплите вода за чай.
    Уважаема Милена Трачева, като пишете нещо е хубаво да се мисли, ако можете. За каква газ става въпрос - пропан бутан или метан. Отчитате ли факта на двойните стени на каната. Знаете ли колко струва 1 kW метан, пропан бутан и ел енергия.
  • 12 ТОКО

    33 10 Отговор
    Най много ток хаби вибратора на Елена Йончева. Та ползва HILTI TE -905. Пестенето на ток става със скъпи електро уреди клас ААА+ Това е недостъпно за 60-70 % от населението. Друг начин за икономия на ток е 3 месечна почивка на Малдивите през зимата! И последният начин за безплатен ток е - строиш незаконна къща у факолтета , после взимаш ток от Бате Сали !Всички останалите са прецакани от системата !
  • 13 ванката

    30 1 Отговор
    не мисля че проблема е в уредите а във дружествата...
  • 14 гост

    23 1 Отговор
    Да на правят тока безплатен , тогава няма да има нужда от парно и от отопление с твърди горива.Няма да се изсичат дървета , циганите няма да крадат и т.н.
  • 15 Бай Тошо

    33 4 Отговор
    Наследихме от Живков толкова електроцентрали че може да захранваме цяла Европа без прекъсване, само АЕЦ-Козлодуй беше със 7 работещи болка а сега са само два (другите 5 са унищожени) а ни ебават със сметките за тока, уредите били виновни много ток харчели
  • 16 Ломоносов

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    Добър си, без съмнение можеш да сътвориш блестящи коментари
  • 17 Алфа Ромео

    12 2 Отговор
    Те хората са го казали, икономията е майка на мизерията, къв по-добър пример от "Европейска просперираща България".....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 холера

    14 2 Отговор
    Възобновяеми източници-хората се радваха ,че от въздух и слънце ще ползват електричество и ще дишат чист въздух. Нанайци ! Другаде да ,но не и в България. Тук имаме шайка политици от 30 години ненаядени и крадливи . И приемниците си така учат , а ученика е добър когато задмине учителя си . Успяват и все по-нагли крадци стават. Постоянно вдигат цените на тока и всичко поскъпва , а за екология говори. Все по-малко ползваш защото инвестираш в гореописани неща като дограми и изолации , а накрая и дограмата не можеш избиеш
  • 20 Холера

    4 3 Отговор
    Възобновяеми източници-хората се радваха ,че от въздух и слънце ще ползват електричество и ще дишат чист въздух. Нанайци ! Другаде да ,но не и в България. Тук имаме шайка политици от 30 години ненаядени и крадливи . И приемниците си така учат , а ученика е добър когато задмине учителя си . Успяват и все по-нагли крадци стават. Постоянно вдигат цените на тока и всичко поскъпва , а за екология говори. Все по-малко ползваш защото инвестираш в гореописани неща като дограми и изолации а те не могат да се изплатят защото тока отново скочил. Пак си преее. Така вечно и за всичко си обран и окраден от държавните ни лобисти олигарси политици и марионетките им. Това ,че може да се печели от количество продадено не важи в тези ширини. Тук може да произвеждаш и продаваш малко ,но с малко труд за много пари. Малко потребяваш -много плащаш.Златни се ни и тока,парното ,телефоните и политиците . Циганизация му е майката.
  • 21 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "dqdo":

    Добър пример даваш ! Светла ти памет !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 съдията

    3 2 Отговор
    обърнете сърцата си към бога ,вярата и молитвата ще ви спаси,едно време хората са се молели за дъжд и реколта ,вярата ги е крепила ,не са били материалисти . на тошката ,вълко 4ервенков трябва да им се издигнат монументи,българия беше друга ,хората сами са си виновни за вси4ко ,баба ванга казваше лека и пръст ,българино бог ти е дал земята ,гледаи си я грижи се за нея ,и туризма там ти е силата ,но за жалост хората забравиха за нея ,привли4а ги лъскавото ,земята пустеее,хората стават стерилни ,телевизиите са промива4ници на мозъци с негативни новини ,хората страдат от хиляди болести на ума и нервната система ,просто системата на илюминатите ,сорос ,ркфелер ,ротшиилд -евреите ,работи ,върнете си вярата хора истината е във бог тои ще ви спаси ,там дявола е безсилен .по вероятно е камила да мине през иглено ухо ,отколкото богат да влезе в бащиния ми дом -казва исус. просто се замислете
  • 24 психолог

    2 0 Отговор
    А сме само началото на деня и с какви коментари започна........
  • 25 дипломиран историк

    3 1 Отговор
    Сметката за предния месец е 40.80лв. няма да кажа как е такава зимата, а лятото между 28 и30лева за двустаен апартамент 60кв. но монолитно строителство, а не панелка
  • 26 гнида

    0 0 Отговор
    Нали забогатяваме , защо трябва да пестим от уреди определящи качеството на живот ?