Last news in Fakti

15 Март, 2019 00:30 10 267 21

От възбуда през оргазъм до отпускане - етапите на сексуалната възбуда при жената

  • оргазъм-
  • възбуда-
  • секс

Оргазмът представлява интензивно освобождаване на напрежението, постигнато от етапите на половия акт по-рано

От възбуда през оргазъм до отпускане - етапите на сексуалната възбуда при жената - 1
Снимка: Shutterstock

Ето кои са 4-те етапа на сексуална възбуда при жената, които биологията формулира:

1. Възбуда

При този етап кръвоносните съдове на гениталиите се разширяват, което увеличава притока на кръв към вагиналните стени. Това спомага отделянето на капчици секрет от влагалището, които поддържат стените му влажни. Процесът е познат като лубрикация. Секретът играе ролята на смазка, предпазва лигавицата, спомага лесното проникване и движение на пениса.

Постепенно се уголемяват външните полови органи. Цветът им се насища към тъмно червен. Големите срамни устни се удължават, стават по-тънки и се разтварят. При раждалите жени те могат да променят размера си до 2-3 пъти, пише puls.bg. Разкриват се набъбналите малки срамни устни. Клиторът също нараства и става силно чувствителен. Главичката му, също като на пениса, се отделя. Излъчва се секрет.

През това време влагалището се удължава, обикновено от 7 до 10 см, което отдалечава маточната шийка по-надълбоко. Матката се повдига към таза и заема по-вертикална позиция.

Учестяват се пулсът и дишането на жената. Повишава се кръвното ѝ налягане.

2. "Плато”

Гърдите наедряват с една четвърт. Заради притока на кръв, ареолите нарастват, поради което зърната вече не изглеждат така изпъкнали.

Притокът на кръв е достигнал по-ниската третина на вагината. Тя вече е по-обемна и плътна, по-тясна. Отчетливо се очертава отворът на влагалището. Тъканите и мускулите при входа му образуват оргазмената маншета. Набъбването на тази част на вагиналните тъкани осигурява ритмичното свиване на мускулите по време на оргазма и плътно „захващане” на пениса. Само по себе си усещането е върхово за жената и представлява един вид кулминация, дори тя да не достигне до оргазъм. Ритмичността и обхвата на този своеобразен пръстен допринася и за постигане на върха при мъжа.

С наближаването на оргазма клиторът на жената се „прибира”. Бартолиновите жлези продължават да отделят смазващ секрет. На този етап жената се нуждае от постоянно стимулиране, за да успее да достигне до кулминация. Същевременно удължаването на фазата без да се постигне ескалиране на усещанията, отлага оргазма във времето и дори го проваля.

3. Оргазъм

Оргазмът представлява интензивно освобождаване на напрежението, постигнато от етапите на половия акт по-рано. Мускулите на влагалището се свиват ритмично на 0,8 секунди. Матката също контрахира. Не винаги жените постигат оргазъм при секс. За да се случи, от съществено значение е любовната игра. Необходимо е да се намерят силните ерогенни зони, които са индивидуални за всяка една, и се приложи клиторно стимулиране.

Следващ оргазъм при жените може да се постигне след отпускането и преминаване на етапите отначало. Оргазмът и при нея има своето значение за зачеването – свиването на влагалищните мускули спомага придвижването на спермата по тях към матката.

4. Отпускане

Дишането и пулсът постепенно се нормализират. Кръвопотокът се успокоява. Клиторът се връща в нормалното си състояние за секунди. Постепенно до минути влагалището възвръща обичайния си размер. Повече време е необходимо за свиването на големите срамни устни, поради което жената изпитва силна чувствителност и дори болка при механичното им дразнене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Братовчедката Бет..!

    8 5 Отговор
    Това всичко описано е за младите и завиждам благородно...! Така си е, да слагаш лубрикант, то било и не било....! Някой пак пише от мой ник, неверни неща...! 😴😓😢

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Продължение....!

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ти кво ще правиш...?":

    Вкисна...!!!!!!!!!! 🦍
  • 7 Дедо МъдрЮ

    30 10 Отговор
    Женският оргазъм е измислен за да имат още една причина да ти крещят на главата !
  • 8 Отегчен

    15 3 Отговор
    00:30 , времето на " Вени " и нейните онанисти !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Mорук

    6 1 Отговор
    Изключваш звънеца и телефона и го правиш цял ден

    Коментиран от #11

  • 11 И като го правиш цял ден?!

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Mорук":

    Няма да станеш, нито по красив, нито по умен...!Цяла вечер се прави, в начало на връзка и то при млади хора....! Стар човек му дошло. точно навреме я за млада връзка, я за фитнес, я за нещо друго...! Объркан свят...! Бързай бавно, няма време.....!!!!
  • 12 Вампир

    13 4 Отговор
    Бях на 21-на , когато с една женена булка се мандръсахме от здрач до зори , когато мъжа и отидеше на командировка ! Научи ме на много тънкости ! Не мога да я прежаля ! Само 5-6 съм имал такива като нея ненаситни !

    Коментиран от #14

  • 13 Таласъм

    12 1 Отговор
    Каквото и да се говори и пише, младостта си е младост....! Всичко мирише на хубаво, само като го гледаш и оргазмите идват сами...! С пари да купуваш и любов и секс, таласъмска работа...! Дето казват хората,, Като не било в кратуни, та в тикви..,,...! Твърдо си държа на позицията....!

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мяуу

    5 0 Отговор
    сега младите се почват отзад на пред
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Разбирач

    3 2 Отговор
    Моята жена изпитва оргазъм само при анален секс, майната ти Венелинооо!
  • 18 Ама верно ли

    4 0 Отговор
    Мислете като пишете! “ИЗЛЪЧВА” се секрет! Ехааааа!
  • 19 Разбирач

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Таласъм":

    Истериче малко, както си тръгнало още на млади години ще прегориш от злоба бе. Не уважаваш мъдростта на възрастните хора бе, тъпунгерче дребно! И си виж пунктуацията бе!

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.