20 Април, 2012 21:22 1 309 0

Европейците първи по пиене в света

  • алкохол-
  • европа-
  • здраве

Жителите на стария континент пият средно по 2 пъти повече от останалите жители на планетата

Европейците пият повече алкохол в сравнение с жителите от всички други краища на света. На европееца се падат по 12,5 л чист алкохол годишно, или близо три чаши вино на ден, пише в доклад на Световната здравна организация и Европейската комисия.

Но, докато титлата за най-големи пиячи е връчена на жителите на Европейския съюз като цяло, има големи различия в нивото на консумация на алкохол между отделните региони, както и в честотата, мястото и времето на пиене, пише порталът zdrave.bg.

Сузана Джейкъб, регионалният директор на СЗО за Европа, твърди, че "съмнителната чест" ние европейците да пием два пъти повече от останалите хора по света носи своите последствия по отношение на здравето на пиещите, както и за обществото като цяло.

Централна Европа е начело

При регионалният анализ се оказало, че най-големите пиячи са от страните в Централна и Източна Европа - консумиращи по 14,5 л чист алкохол на човек на година в сравнение с 12,4 л в Запаoна Европа, 11,2 л в Южна Европа и 10,4 л в северните страни.

Под чист алкохол се разбира еквивалент на 100% спирт.

Но при анализиране на тези данни спрямо индикаторите на т.нар. рисковано пиене - като пиене извън времето на основните хранения, пиенето на публични места и нередовното прекаляване с алкохола - картината се оказала по-различна. В този контекст страните от Северна Европа достигат показател от 2,8 за рисковано пиене (където 1 е най-ниският, а 5 - най-високият показател), докато жителите на централните и източните европейски страни едва прехвърлят стойност от 2,9. Западна и Южна Европа бележат стойности за рисковано пиене от 1,5 и съответно 1,1.

Заболявания, свързани с консумацията на алкохол

В доклада е отбелязано, че съществуват над 40 заболявания и състояния, свързани с пиенето на алкохол, включително алкохолна зависимост, заболявания на черния дроб, хроничен панкреатит, алкохолно натравяне и фетален алкохолен синдром. Има и много други проблеми, при които алкохолът е допринасящ за задълбочаването им фактор , като наранявания и смърт в следствие на пътни произшествия, както и сърдечно-съдови заболявания и рак.

Данните сочат, че в Европейския съюз почти 12% от всички смъртни случаи на хора между 15 и 64 години през 2004г. са били следствие от употреба на алкохол - това са 1 на всеки 7 смъртни случая при мъжете и 1 на 13 при жените.Само 3% са поради употребата на алкохол от други лица.

Алкохолът убива милиони всяка година

В световен мащаб 2,5 милиона души умират всяка година поради вредна употреба на алкохол, което се равнява на 3,8% от всички смъртни случаи. Световната здравна организация стимулира политиката за намаляване консумацията на алкохол, включваща действия като регулиране на цените, ограничаване на маркетинговите кампании на алкохола, санкциониране на шофирането в нетрезво състояние, които са доказано ефективни в намаляването на нивата на консумация на алкохол. Това значи, че рисковете за здравето на европейците в следствие на употребата на алкохол са предотвратими, твърди Джейкъб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА