Last news in Fakti

21 Април, 2012 19:36 1 104 2

Елизабет II празнува 86-я си рожден ден в семеен кръг

  • елизабет ii-
  • чрд-
  • рожден ден

Британската кралица Елизабет II празнува днес в замъка Уиндзор край Лондон 86-та си годишнина в семейна обстановка.

Кралицата е родена на 21 април 1926 г., но рождения й ден се празнува официално през юни заради по-хубавото време. Тази година това ще стане на 16 юни с традиционния военен парад.

Сутринта Би Би Си започна програмата си в нейна чест с химна "Бог да пази кралицата". По обед бяха дадени 41 оръдейни залпа от кралските полкове в Хайд Парк и от Лондонската кула.

Елизабет II, която се радва на отлично здраве, бе в петък на надбягванията в Нюбъри, западно от Лондон, където два от нейните коне участваха в състезанието. Известно е нейното увлечение по конете и язденето, което е предала на дъщеря си принцеса Ан и внучката си Зара.

Тази година на кралицата й предстоят много празници, като честването на диамантения й юбилей за шестдесет годишнината от възкачването й на трона и откриването на Олимпийските игри в Лондон на 27 юли. Освен това въпреки възрастта си тя трябва да посети всеки район на Великобритания и да присъства на много чествания.

В сряда Елизабет II ще присъства в Гринуич, на бреговете на Темза, на откриването на клипера "Къти Сарк", построен през 1869 г. за превозване на чай и включен от ЮНЕСКО в световното наследство. След пожар през 2007 г. ветроходният кораб бе възстановен и ще посрещне посетители още следващия ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку

    0 0 Отговор
    Кралицата си е Кралица...нема 6,нема 5. Който уважава го и уважават.
  • 2 ШУТ

    0 0 Отговор
    100 години да живее.............................