Last news in Fakti

26 Април, 2012 09:06 1 046 0

39 деца в болницата в Кюстендил /Обновена/

  • деца-
  • натравяне-
  • кюстендил

39 ученици от столични училища тази нощ бяха приети в Областната болница в Кюстендил, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Първите деца са получили симптоми на отравяне към 22.00 ч. и незабавно са транспортирани с линейки до Спешния център на болницата. Поставени са диагнози гастроентерит и гастроентероколит.

Първоначалните симптоми сочат хранително натравяне, но това ще бъде потвърдено едва след като станат ясни резултатите от взетите проби.

По спешност през нощта са повикани специалисти от Микробиологичната лаборатория на РЗИ-Кюстендил. Здравните инспектори са взели проби от басейна на хотела, където децата са били настанени, както и от всички водоизточници на място, включително и от предлаганата минерална вода.  

Проби за взети и от чешма в центъра на Кюстендил, където децата са пили вода през деня. Всички  проби се обработват и резултатите от тях ще станат известни до края на деня.

Инспектори от Агенцията по безопасност на храните проверяват хранителните продукти в ресторанта на хотела.  

Не е тревожно състоянието на натровените деца, които все още са в областната болница в Кюстендил, поясни пред парламентарните репортери министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Става дума за около 120 деца от столични училища, които са били на зелено училище в града. От хоспитализираните 39 ученици на възраст между 8 и 9 години вече са изписани 28, които са прибрани от родителите им.  По информация на лекуващите екипи състоянието на останалите в болницата деца не е тревожно. Министър Атанасова изрази благодарност на ръководството на МБАЛ Кюстендил за бързата и адекватна реакция. Предстои да станат ясни резултатите от пробите от взетите материали и от приеманата от децата храна. Те са изпратени  в Националния център за заразни и паразитни заболявания в София. Останалите микробиологични проби от водоизточници се изследват на място в  лабораторията на РЗИ Кюстендил. Когато резултатите са готови ще има яснота относно причината за заболеваемостта на децата.

 По информация от областната болница в Кюстендил,  към 16.00 ч. на лечение са оставени 9 от децата, които тази нощ бяха приети със симптоми на отравяне.
Всички деца са в стабилно състояние. Лекарските екипи провеждат необходимото лечение.
 Взетите проби в момента се изследват в Националния център за заразни и паразитни заболявания в София. Резултатите от тях ще станат известни утре.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА