Last news in Fakti

6 Май, 2012 14:44 5 642 3

Ленин не е умрял от сифилис

  • ленин-
  • сифилис

Болшевисткият лидер Владимир Ленин не е умрял от сифилис, опровергава разпространеното мнение американският невропатолог от Калифорнийския университет Хари Уинтърс, цитиран от БГНЕС.

Непосредствените причини за смъртта му са стресът, семейна наследственост, а може и отрова, твърди той в доклада си, който ще бъде представен на започналата годишна конференция в Мерилендския университет за смъртта на знаменитостите. Докладът му е изготвен в съавторство с руския историк Лев Лурие, уточни "Вашингтон пост", който се позовава на агенция Асошиейтед прес. На форума в Балтимор докладчиците са представяли и обясненията за смъртта на фараона Тутанкамон, Христофор Колумб, Симон Боливар и Ейбрахъм Линкълн.

Ленин е преживял няколко инсулта, преди да издъхне, твърди американският изследовател. При аутопсията му били открити силно втвърдени кръвоносни съдове. Днешните медици са озадачени от този факт, защото Ленин не е бил стар (той е починал на 54 години) и не влизал в рисковите групи – не е пушил, не е имал диабет и е бил с нормално тегло. Аутопсията не е открила никакви признаци на хипертония. Според Уинтърс бащата на Ленин също е починал на 54 г. и вероятно също е бил предразположен към втвърдяване на артериите. Стресът също предразполага към инсулта, а в живота на Ленин е имало много стрес, отбелязва Уинтърс: "Той постоянно е бил мишена на атентати".

От своя страна Лурие не изключва Сталин да е довършил Ленин. В началото на 1924 г. Ленин горе-долу се е възстановил, преразказва думите му "Вашингтон пост". Възможно е Ленин да се е съюзил с Троцки, което е подбудило Сталин да го отрови, смята руският историк.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    Според мен Ленин е умрял от кеф.
  • 2 гейзер

    0 0 Отговор
    Не бе не умрел е от СПИН
  • 3 ПАБЛО

    0 0 Отговор
    Не разпространението,а разпространеното мнение!