Last news in Fakti

12 Май, 2012 19:11 1 002 0

Милосърдни към милосърдието

  • медицински сестри-
  • здравни грижи
Милосърдни към милосърдието - 1
Снимка: БГНЕС

Около хиляда медицински сестри годишно заминават да работят в чужбина. Само миналата година България е останала с 926 медицински сестри по-малко. През 2009 год. 1300 медицински сестри са напуснали страната, а други 1800 са напуснали системата. В момента у нас работят 26 хиляди медицински сестри и още 10 хиляди други професионалисти по здравни грижи, предаде ТВ7.

Медицинските сестри основно се насочват за работа към Великобритания, Италия, Испания, Германия, Швейцария. У нас получават средно 500 лева месечна заплата, а в чужбина - от 3 до 6 пъти повече. Средната възраст на медицинска сестра, работеща в България, е 47 год. Като към този факт се прибави и високата такса за обучение на младите кадри, скоро ще се окаже, че у нас няма да има такива професионалисти.

В студиото на "Уикенд с Миа Сантова" темата коментират Милка Василева - председател на асоциацията на професионалналистите по здравни грижи и Илона Петрова - операционна сестра в "Пирогов".

Защо българските медиински сестри масово бягат в чужбина?

Не само медици напускат родината в търсене на по-добри условия за работа. Емигрират и хора с по-ниска квалификация, при това процесът не е от вчера, а по всичко личи, няма да свърши и само до утре. Медицинските сестри първи повлякоха крак, лекарите ги последваха. Животът е кратък.

За едно и също време, приблизително еднакъв стрес у нас получават в пъти по-малко, отколкото в Западна Европа, да не говорим за САЩ. В Европа дори няма нужда да се приравнява дипломата, освен, ако не желаете да щурмувате Албиона или да прескочите отвъд Атлантика. Но, след като вземете специалност там, животът ви е трайно и напълно осигурен, без да се налага да работите на две-три места и да се извинявате на обществото, че сте лекари.

Римляните са казвали: "Където е добре, там е родината". Когато в родината ти не ти е добре, търсиш хубавото някъде другаде. Особено в условията на уж равните права на предвижване и труд в рамките на Европейския съюз. Тенденцията може и да се усили след 2014 г., когато окончателно ще отпаднат позорните клаузи, ограничаващи движението и правото ни на труд в Западно Европейските членки на ЕС.

Това вероятно ще засегне много повече младите лекари или току-що завършилите. Така в България лекарското съсловие, както и цялото население, ще застарява. Който от докторите оцелее, обаче, вероятно ще се радва на добър живот, защото лека-полека наличните колеги ще стават все по-малко. Това, обаче, ще направи услугата по-недостъпна за обикновените хора. Но те и без това нямат вид много да им липсва квалифицирана, медицинска помощ. Овикват и оплюват лекарите, където сварят.

Десетилетия наред никой не калкулираше цената на лекарския труд, а политиците разчитаха на алтруизма на хората в бели престилки. Когато докторите станаха толкова меркантилни, колкото и всички останали в това общество, хората се сепнаха. А иначе трудът на лекарите е ключов за икономиката. Себестойността на продуктите, произведени в Българиял, е много по-ниска, отколкото в чужбина, защото здравните вноски са нищожни или не се изплащат изобщо.

Неслучайно Обама се опитва да прокара реформа в заплащането на лекарския труд през "Medicare" и "Medicate", с която да направи здравеопазването по-евтино и по-достъпно. За да не тежи то върху крайната себестойност на американските продукти, но и да гарантира доброто здраве на самите работници. Не се знае дали ще успее, но ние със сигурност ще се провалим, ако продължаваме да се отнасяме към лекарите безотговорно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА