Last news in Fakti

7 Ноември, 2016 21:17 1 120 0

Войната в Йемен е засегнала 1/2 от здравни заведения в страната

  • йемен-
  • война-
  • здравни заведения-
  • здравни грижи-
  • сзо-
  • лекари-
  • унищожени

Световната здравна организация е силно притеснена от ситуацията в страната

Войната в Йемен е засегнала 1/2 от здравни заведения в страната - 1
Снимка АП/БТА

Повече от половината здравни заведения в разкъсвания от война Йемен са затворени или функционират частично. Това сочи проучване на Световната здравна организация.

Само 45% от 3 507-те здравни обекта в 16 от 22 провинции на Йемен все още функционират напълно и са достъпни за жителите на страната.

В 42% от здравните обекти на 276 области, с които СЗО е успяла да направи контакт, работят двама или по-малко лекари.

От СЗО предупредиха, че липсата на адекватни здравни услуги означава, че хора в Йемен са лишени от животоспасяващи интервенции.

Световната здравна организация обяви, че острият недостиг на здравни услуги в страната, означава, че майките и новородените бебета не получават дори най-основни пренатални грижи, а хората, страдащи от остри или хронични заболявания, са били принудени да отделят повече средства за лечение или такова им е било напълно отказано.

Липсата на център, отговарящ за заразните болести е увеличил риска от поява на огнища на холера, морбили, малария и други ендемични болести, предупреди здравната агенция на ООН.

В началото на октомври, здравното министерство на Йемен обяви, че в страната има епидемия от холера. До края на месеца, бяха потвърдени 61 случая, а за други 1700 имаше съмнение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА