Last news in Fakti

1 Юли, 2019 13:19 3 746 12

Бирата пази от кариес и...

  • бира-
  • полезно-
  • здраве-
  • полезни свойства-
  • хмел-
  • ползи

Вижте какви други ползи за здравето има пиенето на пенливата напитка

Бирата пази от кариес и... - 1
Снимки: shutterstock

Бирата е полезна за здравето. Макар някои хора да се съмняват в това, ползите от пиенето на бира са описани подробно в множество и най-различни проучвания, правени върху пенливата напитка през годините.

Сред многобройните полезни свойства на бирата са: потенциалните ѝ противоракови свойства, намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания и повишаване на костната плътност. Тя помага още и за предотвратяване на деменцията и коронарните заболявания, подпомага храносмилателната система, забавя стареенето, лекува диабет, камъни в жлъчката, камъни в бъбреците, остеопороза и хипертония. Освен всичко това, бирата притежава свойства на антидепресант и пази зъбите от кариеси.

Бирата съдържа големи количества протеини и витамин В, по-големи от тези, които има във виното. Тя е богата и на антиоксиданти, като според проучване, изготвено от учени от Харвард и публикувано в журнала The Nutrition Source, антиоксидантите в бирата са повече от тези във виното.

Тайната се крие в един от основните компоненти за приготвянето на тази напитка - хмелът. Той е богат източник на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти.

Бирата пази от кариес и...

Според друго изследване, проведено от USDA, бирата е много добър източник и на определени минерали, които играят съществена роля в различни метаболитни процеси.

Ако се приема в умерени количества, то бирата определено може да ви направи по здрави.

Вижте повече за това, как пиенето на 1 или 2 бири на ден може да подобри здравословното ви състояние и по какъв начин:

Бирата пази от кариес и...

За здраво сърце

Трябва да се доверим на учените, които твърдят, че бирата е добра за сърцето. Проучване на британски и американски учени установи, че 4,5 бири на ден могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Така че, тайната е в умереността.

Предпазва от ревматоиден артрит

Всеки алкохол, като и бирата, има противовъзпалителни свойства, които са свързани с добър ефект върху здравето на сърцето. Той се прилага и за други заболявания, свързани с възпалителни процеси в организма.

Проучване сред 1,9 милиона респонденти показва, че при жените, които пият алкохолни напитки два пъти или три пъти седмично, има 31% по-малък риск от ревматоиден артрит, отколкото при жените, които никога не пият.

Дезинфекция на устната кухина

Биреният хмел (подобно на червеното вино и кафето) има антибактериални свойства, които предпазват устната кухина от размножаването на нежелани бактерии. Убивайки болестотворните бактерии в устната кухина, бирата пречи за развитието на заболявания на зъбите и на венците. Въпреки че бирата влияе положително на здравето на устната кухина, това не означава, че не се налага да миете зъбите си. Редовната хигиена на устната кухина е от ключово значение за здравето на зъбите.

Бирата пази от кариес и...

Действа благоприятно на визията

Изглежда, че антиоксидантите във виното и бирата помагат за запазване на добрия външен вид при хора, които умерено консумират тези видове алкохолни напитки.

Многобройни проучвания показват, че катаракта и дегенерацията на макулата се срещат по-малко при хора, чиято диета е богата на антиоксиданти.

Намалява риска от камъни в бъбреците

Бъбречните камъчета са малки и твърди слоеве от минерали, които се появяват в бъбреците и тяхната поява може да е резултат от дехидратация, която идва от лоши хранителни навици.

Проучване на 200 000 души установява, че хората, които пият по една бира на ден, имат 41% по-нисък риск от камъни в бъбреците. Учените смятат, че това се дължи на диуретичните свойства на бирата и другите видове алкохол.

Бирата пази от кариес и...

Намалява риска от диабет тип 2

Всички знаем за добре познатата поява на така наречения “бирен стомах”, така че не е ясно как това може да бъде свързано с намален риск от диабет? Резултатите от 15 различни проучвания показват, че умерената консумация на алкохол, включително на бира, може да намали риска от развитие на диабет тип 2 с 30%.

Други проучвания показват, че при хора, които вече страдат от диабет, умерената консумация на бира може да помогне за регулирането на нивото на инсулин и триглицериди.

Заздравява костите

Бирата е богат източник на силиций, който е от решаващо значение за формирането и поддържането на здравината на костите в човешкото тяло. Изследванията показват, че богатото на силиций хранене може да помогне за предотвратяване и лечение на остеопороза, особено при жени в постменопауза, които губят костна тъкан.

Други храни, съдържащи силиций, са пълнозърнестите храни и зеленчуци, включително боб.

Бирата пази от кариес и...

Поддържа здравето на мозъка

Силицият може да помогне също и на здравето на мозъка, защото предпазва от вредни вещества, които могат да причинят когнитивни заболявания. Има проучване, което твърди, че съставката в хмела – xanthohumol – пречи на развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, деменцията и болестта на Паркинсон.

Учените са открили още редица ползи за здравето, които пиенето на бира, може да ви донесе, но и без тях, вече имате 8 основателни причини да си отворите една студена бира в края на работния ден.

Бирата пази от кариес и...


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорчето е бе от Гиганта...!

    7 6 Отговор
    Аз нямам вяра на нищо, защото и бирата вече не е същата, която беше...! Но все пак имат думата алкохолиците...!!!
  • 2 Рекламка

    9 3 Отговор
    Коя бирена компания е платила за това Проучване, ако е имало такова.
    За статийката определено са платили, някъде.
    А наще журналя щото нямат идеи преписват ли преписват.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хасан

    4 4 Отговор
    Спермата също пази от кариес, а освен това нямаш и бирено коремче. Онур всяка вечер профилактично ме лекува.
  • 6 Големия хур

    3 1 Отговор
    Ми тя направо си била лекарство, да не я пускат по аптеките
  • 7 ЗайоБайо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шабиха":

    Гледах наскоро немско предаване за бирата и въпреки т.н. Reinheitsgebot, бухат захари и гадости вътре.

    Коментиран от #8

  • 8 Шабиха

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЗайоБайо":

    Вярно е и пак е 300 пъти по-добра от най-добрата българска. Чешка бира от Чехия - Бохемя Регент, Бернар и сие, пак са на светлинни години. Смятай нашите какво слагат. Помията от прасето да ползваш, ярмата пак ще се получи по-добре.
    Модераторите явно се дразнят, което ще рече, че статията е платена от някоя българска п..к..я.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Антон1

    2 1 Отговор
    Бирата в много полезна ! Пиите по 4,5 даже ,ако можете по 10 о никога няма с сте болни ! Пожелавам на авторката на статията и модератора крепко здраве подплатено с много бира и нокпга Диабет 2 ! Да пребуде ,животоспсяващата напитка
  • 11 Моко

    1 0 Отговор
    Аз не съм алкохолик ....аз съм пианица :D да не се знае коя бира е съвестно направена това е проблема.Ценичките им високи ,ама вътре ??Ако, някой знае коя бира е на ниво да пиеше !Няма да хукна да си правя домашна!!
  • 12 Моко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Зъболекар":

    Лично аз не получавам киселини от бирата !А съм със много чувствителен стомах !!!