Бирата е полезна за здравето. Макар някои хора да се съмняват в това, ползите от пиенето на бира са описани подробно в множество и най-различни проучвания, правени върху пенливата напитка през годините.
Сред многобройните полезни свойства на бирата са: потенциалните ѝ противоракови свойства, намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания и повишаване на костната плътност. Тя помага още и за предотвратяване на деменцията и коронарните заболявания, подпомага храносмилателната система, забавя стареенето, лекува диабет, камъни в жлъчката, камъни в бъбреците, остеопороза и хипертония. Освен всичко това, бирата притежава свойства на антидепресант и пази зъбите от кариеси.
Бирата съдържа големи количества протеини и витамин В, по-големи от тези, които има във виното. Тя е богата и на антиоксиданти, като според проучване, изготвено от учени от Харвард и публикувано в журнала The Nutrition Source, антиоксидантите в бирата са повече от тези във виното.
Тайната се крие в един от основните компоненти за приготвянето на тази напитка - хмелът. Той е богат източник на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти.
Според друго изследване, проведено от USDA, бирата е много добър източник и на определени минерали, които играят съществена роля в различни метаболитни процеси.
Ако се приема в умерени количества, то бирата определено може да ви направи по здрави.
Вижте повече за това, как пиенето на 1 или 2 бири на ден може да подобри здравословното ви състояние и по какъв начин:
За здраво сърце
Трябва да се доверим на учените, които твърдят, че бирата е добра за сърцето. Проучване на британски и американски учени установи, че 4,5 бири на ден могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Така че, тайната е в умереността.
Предпазва от ревматоиден артрит
Всеки алкохол, като и бирата, има противовъзпалителни свойства, които са свързани с добър ефект върху здравето на сърцето. Той се прилага и за други заболявания, свързани с възпалителни процеси в организма.
Проучване сред 1,9 милиона респонденти показва, че при жените, които пият алкохолни напитки два пъти или три пъти седмично, има 31% по-малък риск от ревматоиден артрит, отколкото при жените, които никога не пият.
Дезинфекция на устната кухина
Биреният хмел (подобно на червеното вино и кафето) има антибактериални свойства, които предпазват устната кухина от размножаването на нежелани бактерии. Убивайки болестотворните бактерии в устната кухина, бирата пречи за развитието на заболявания на зъбите и на венците. Въпреки че бирата влияе положително на здравето на устната кухина, това не означава, че не се налага да миете зъбите си. Редовната хигиена на устната кухина е от ключово значение за здравето на зъбите.
Действа благоприятно на визията
Изглежда, че антиоксидантите във виното и бирата помагат за запазване на добрия външен вид при хора, които умерено консумират тези видове алкохолни напитки.
Многобройни проучвания показват, че катаракта и дегенерацията на макулата се срещат по-малко при хора, чиято диета е богата на антиоксиданти.
Намалява риска от камъни в бъбреците
Бъбречните камъчета са малки и твърди слоеве от минерали, които се появяват в бъбреците и тяхната поява може да е резултат от дехидратация, която идва от лоши хранителни навици.
Проучване на 200 000 души установява, че хората, които пият по една бира на ден, имат 41% по-нисък риск от камъни в бъбреците. Учените смятат, че това се дължи на диуретичните свойства на бирата и другите видове алкохол.
Намалява риска от диабет тип 2
Всички знаем за добре познатата поява на така наречения “бирен стомах”, така че не е ясно как това може да бъде свързано с намален риск от диабет? Резултатите от 15 различни проучвания показват, че умерената консумация на алкохол, включително на бира, може да намали риска от развитие на диабет тип 2 с 30%.
Други проучвания показват, че при хора, които вече страдат от диабет, умерената консумация на бира може да помогне за регулирането на нивото на инсулин и триглицериди.
Заздравява костите
Бирата е богат източник на силиций, който е от решаващо значение за формирането и поддържането на здравината на костите в човешкото тяло. Изследванията показват, че богатото на силиций хранене може да помогне за предотвратяване и лечение на остеопороза, особено при жени в постменопауза, които губят костна тъкан.
Други храни, съдържащи силиций, са пълнозърнестите храни и зеленчуци, включително боб.
Поддържа здравето на мозъка
Силицият може да помогне също и на здравето на мозъка, защото предпазва от вредни вещества, които могат да причинят когнитивни заболявания. Има проучване, което твърди, че съставката в хмела – xanthohumol – пречи на развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, деменцията и болестта на Паркинсон.
Учените са открили още редица ползи за здравето, които пиенето на бира, може да ви донесе, но и без тях, вече имате 8 основателни причини да си отворите една студена бира в края на работния ден.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Лорчето е бе от Гиганта...!
13:23 01.07.2019
2 Рекламка
За статийката определено са платили, някъде.
А наще журналя щото нямат идеи преписват ли преписват.
13:26 01.07.2019
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Хасан
13:43 01.07.2019
6 Големия хур
13:52 01.07.2019
7 ЗайоБайо
До коментар #3 от "Шабиха":
Гледах наскоро немско предаване за бирата и въпреки т.н. Reinheitsgebot, бухат захари и гадости вътре.Коментиран от #8
14:46 01.07.2019
8 Шабиха
До коментар #7 от "ЗайоБайо":
Вярно е и пак е 300 пъти по-добра от най-добрата българска. Чешка бира от Чехия - Бохемя Регент, Бернар и сие, пак са на светлинни години. Смятай нашите какво слагат. Помията от прасето да ползваш, ярмата пак ще се получи по-добре.Модераторите явно се дразнят, което ще рече, че статията е платена от някоя българска п..к..я.
17:01 01.07.2019
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Антон1
07:18 02.07.2019
11 Моко
11:07 05.08.2019
12 Моко
До коментар #4 от "Зъболекар":
Лично аз не получавам киселини от бирата !А съм със много чувствителен стомах !!!11:11 05.08.2019