Last news in Fakti

21 Май, 2012 19:04 2 489 2

FEMEN атакуваха купата на Евро 2012

  • femen-
  • фемен-
  • евро 2012-
  • футбол-
  • украйна

Нашумелите украински голи активистки спретнаха нова акция срещу Европейското първенство по футбол в родината им. Момичетата от FЕMEN опитаха отново да откраднат купата на турнира, докато ценният трофей бе изложен на показ в град Днепропетровск.

Този път Инна Шевченко, една от тарторките на гологръдата група, бе боядисала в кестеняво косата си, за да остане неузнаваема за охраната. Тя свали горнището си и грабна купата за няколко секунди, преди охраната безмилостно да я обезвреди.

Русите дами се борят с голи гърди срещу днешното принизено положение на жените. Те са твърдо против Евро 2012, защото турнирът ще отприщи проституцията, която и без това е петно върху репутацията на Украйна. Страната отдавна е известна като секс – дестинация за мъже от различни държави.

Днешната акция на FEMEN бе обстойно фотографирана и документирана в страницата на феминистките във Facebook. Шевченко бе бързо изнесена от двама охранители, пищейки истерично. В акцията на смелите дами пищенето и отчаяната съпротива при арестите е съществен и продължителен елемент.

Феминистките успяха да развалят и церемонията по откриването на чисто новия стадион в Киев, разгонвайки охраната по терена.

Наскоро те имаха европейско турне, простетирайки срещу Доминик Строс – Кан в Париж, папата и Берлускони в Рим, Путин в Москва, а също и срещу домашното насилие в София. В Беларус момичетата не се разминаха просто с медийно внимание, а една от тях обяви, че е бита и зле третирана от властите там, защото недоволствала срещу лидера Лукашенко.

В днешната акция участваше и френска журналистка от женско списание. Това е втори опит за разголените дами да откраднат купата. Не случайно, предвид сериозната заплаха, на място се озоваха десетина милиционери.

FEMEN категорично не са съгласни с повърхностното обвинение, че вредят на украинската политика, придавайки й лековат образ най-вече в чужбина. Те се описват като борци за гражданските свободи, но до момента не са заявили да правят политическа партия. „Имаме права да заявим несъгласието си с погазването на женските права“, заяви наскоро Александра Шевченко, една от първите участнички в голите протести.

FEMEN гледат за протести и към Арабския свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CONTI

    0 0 Отговор
    ТЪПИ КРАВИ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.