Last news in Fakti

25 Август, 2019 16:00 29 952 19

Рецепта на деня: Сръбска баница

  • баница-
  • сръбска-
  • сирене

Невероятно сочна и вкусна

Рецепта на деня: Сръбска баница - 1
Снимка: Shutterstock

Рецептата за тази сръбска баница е доста интересна и много вкусна. Корите се разпределят по необичаен начин и резултатът си заслужава.Тази сочна баница определено ще ви стане любима. За направата ѝ не се изисква много време и не са необходими големи кулинарни умения, пише novinibg.net. Ако не разполагате с много време и искате да смаете всички около вас – това е рецептата.

Като отворите фурната, понася се неустоим аромат из цялата къща. Със сигурност всички ще я харесат още от първата хапка.

Необходими продукти:

200 грама сирене
250 грама кисело мляко
200 грама крема сирене
100 мл. газирана вода
150 мл. олио + 30 мл.
4 яйца
10 грама сол
500 грама готови кори за баница

В по-голям съд разбивате яйцата, като добавяте и солта. Прибавяте олиото, киселото мляко, газираната вода и намачканото крема сирене. Разбърквате добре, за да може сместа да поеме мазнината. Прибавяте сиренето (натрошено на малко по-едро) и разбърквате добре.

В намазнена кръгла тава слагате 2 кори (на кръст), като оставяте краищата да висят извън тавата. Върху тях изсипвате 2-3 черпака (в зависимост от големината на черпака) от плънката, която предварително разбърквате. Разпределяте равномерно и размазвате. Накъсвате 2-3 кори на парчета и разхвърляте върху сместа. Изсипвате отново 2-3 черпака. Това се повтаря, докато свършат корите.

Количеството на плънка, която изсипвате, и корите, които късате, зависят от големината на тавата, която имате. Добре е това да се прави поне 3-4 пъти, за да стане баницата достатъчно сочна.

Отделяте една кора и я слагате най-отгоре на баницата, като този път внимавате да не излиза извън тавата. Покривате я с външните краища на най-долните кори и покривате цялата баница.

В купата от плънката изсипвате около 20-30 мл. олио и около 50 мл. газирана вода, разбърквате добре и изливате най-отгоре. Размазвате равномерно и разклащате тавата.

На няколко места продупчвате с остър нож, за да достигне плънката навсякъде и да стане баницата още по-сочна. Печете около 35 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.

След като се изпече, единият вариант е да се обърне в голяма чиния и да се остави да изстине преди да се поднесе. Другият вариант е след като се извади от фурната, да се намаже с малка четчица, натопена в студена вода. След това се задушава с фолио и хавлиена кърпа.

Който и вариант да изберете, баницата става еднакво вкусна. При първия вариант горната и долната коричка на баницата стават по-хрупкави, а при втория – по-меки.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Домакиня

    35 3 Отговор
    Вени, само да ме информираш откъде накъде баницата е сръбска, като баба ми правеше едно време същата и сме много далече от Сърбия. А иначе, може да обърнете баницата върху три празни буркана от компот– върши работа.

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сретан йосич

    4 4 Отговор
    Екстра е сръбската кухня

    Коментиран от #11

  • 11 Домакиня

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сретан йосич":

    Никой не е казал лошо за сръбската кухня, има уникални неща, но хайде да не се караме– тази баница си е чисто българска. Баба почина на 90 години и до последно я правеше, но кракът ѝ не е стъпвал в Сърбия, камоли да краде кулинарни рецепти. Да е сладко на всички, които са опитали и наздраве( върви и с айрян и с винце, биричка, ледена ракийка–на кой каквото душа му тегли), само баница да има.

    Коментиран от #14

  • 12 Ния Петрова

    14 2 Отговор
    Сръбска баница с български произход. Така ни я правеше баба.
  • 13 България

    13 6 Отговор
    Българска и родна бабина баница. Пази боже сляпо да прогледа
  • 14 Баба

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Домакиня":

    Баба ти с газирана вода и крема сирене ли я правеше?

    Коментиран от #15, #16

  • 15 ЗлатанКуревич

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Баба":

    от 100 години насам ахаха
  • 16 Домакиня

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Баба":

    Баба ми почина преди няколко години, така че знаеше какво е газирана вода и крема сирене. По същество– става и с лимонада, обаче сладни, и извара. Имахме козички и сами си правехме кисело мляко, сирене, извара, та дори и кашкавал.
  • 17 2724

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Домакиня":

    Ааа това е ГЕРМАНСКА баница не е СРЪБСКА. А в съседното село и казват КИТАЙСКА ВЪРТЕНА БАНИЦА...

    Коментиран от #18

  • 18 Домакиня

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "2724":

    Нещо те е насветкала жегата, то сега е шашкън пладне, та пийни едно айрянче , па довечера на хладно–ледена ракийка със салатка.Дано да има кой да ти направи баница, иначе– направи си сам!
  • 19 локомотива

    1 0 Отговор
    ОТ КОЗА сте правили кашкавал ли.Това силно слънце на никого не прощава.Стойте си в къщи на сянка бе хора.