Рецептата за тази сръбска баница е доста интересна и много вкусна. Корите се разпределят по необичаен начин и резултатът си заслужава.Тази сочна баница определено ще ви стане любима. За направата ѝ не се изисква много време и не са необходими големи кулинарни умения, пише novinibg.net. Ако не разполагате с много време и искате да смаете всички около вас – това е рецептата.
Като отворите фурната, понася се неустоим аромат из цялата къща. Със сигурност всички ще я харесат още от първата хапка.
Необходими продукти:
200 грама сирене
250 грама кисело мляко
200 грама крема сирене
100 мл. газирана вода
150 мл. олио + 30 мл.
4 яйца
10 грама сол
500 грама готови кори за баница
В по-голям съд разбивате яйцата, като добавяте и солта. Прибавяте олиото, киселото мляко, газираната вода и намачканото крема сирене. Разбърквате добре, за да може сместа да поеме мазнината. Прибавяте сиренето (натрошено на малко по-едро) и разбърквате добре.
В намазнена кръгла тава слагате 2 кори (на кръст), като оставяте краищата да висят извън тавата. Върху тях изсипвате 2-3 черпака (в зависимост от големината на черпака) от плънката, която предварително разбърквате. Разпределяте равномерно и размазвате. Накъсвате 2-3 кори на парчета и разхвърляте върху сместа. Изсипвате отново 2-3 черпака. Това се повтаря, докато свършат корите.
Количеството на плънка, която изсипвате, и корите, които късате, зависят от големината на тавата, която имате. Добре е това да се прави поне 3-4 пъти, за да стане баницата достатъчно сочна.
Отделяте една кора и я слагате най-отгоре на баницата, като този път внимавате да не излиза извън тавата. Покривате я с външните краища на най-долните кори и покривате цялата баница.
В купата от плънката изсипвате около 20-30 мл. олио и около 50 мл. газирана вода, разбърквате добре и изливате най-отгоре. Размазвате равномерно и разклащате тавата.
На няколко места продупчвате с остър нож, за да достигне плънката навсякъде и да стане баницата още по-сочна. Печете около 35 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.
След като се изпече, единият вариант е да се обърне в голяма чиния и да се остави да изстине преди да се поднесе. Другият вариант е след като се извади от фурната, да се намаже с малка четчица, натопена в студена вода. След това се задушава с фолио и хавлиена кърпа.
Който и вариант да изберете, баницата става еднакво вкусна. При първия вариант горната и долната коричка на баницата стават по-хрупкави, а при втория – по-меки.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Домакиня
Коментиран от #17
16:10 25.08.2019
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Сретан йосич
Коментиран от #11
20:30 25.08.2019
11 Домакиня
До коментар #10 от "Сретан йосич":
Никой не е казал лошо за сръбската кухня, има уникални неща, но хайде да не се караме– тази баница си е чисто българска. Баба почина на 90 години и до последно я правеше, но кракът ѝ не е стъпвал в Сърбия, камоли да краде кулинарни рецепти. Да е сладко на всички, които са опитали и наздраве( върви и с айрян и с винце, биричка, ледена ракийка–на кой каквото душа му тегли), само баница да има.Коментиран от #14
21:00 25.08.2019
12 Ния Петрова
21:26 25.08.2019
13 България
21:48 25.08.2019
14 Баба
До коментар #11 от "Домакиня":
Баба ти с газирана вода и крема сирене ли я правеше?Коментиран от #15, #16
07:28 26.08.2019
15 ЗлатанКуревич
До коментар #14 от "Баба":
от 100 години насам ахаха10:02 26.08.2019
16 Домакиня
До коментар #14 от "Баба":
Баба ми почина преди няколко години, така че знаеше какво е газирана вода и крема сирене. По същество– става и с лимонада, обаче сладни, и извара. Имахме козички и сами си правехме кисело мляко, сирене, извара, та дори и кашкавал.11:53 26.08.2019
17 2724
До коментар #1 от "Домакиня":
Ааа това е ГЕРМАНСКА баница не е СРЪБСКА. А в съседното село и казват КИТАЙСКА ВЪРТЕНА БАНИЦА...Коментиран от #18
15:06 26.08.2019
18 Домакиня
До коментар #17 от "2724":
Нещо те е насветкала жегата, то сега е шашкън пладне, та пийни едно айрянче , па довечера на хладно–ледена ракийка със салатка.Дано да има кой да ти направи баница, иначе– направи си сам!16:58 26.08.2019
19 локомотива
14:20 28.08.2019