ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Сръбска баница

Невероятно сочна и вкусна

Публикувана: 25 Август, 2019 16:00
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 21877
Рецепта на деня: Сръбска баница
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 50 гласа.

Рецептата за тази сръбска баница е доста интересна и много вкусна. Корите се разпределят по необичаен начин и резултатът си заслужава.Тази сочна баница определено ще ви стане любима. За направата ѝ не се изисква много време и не са необходими големи кулинарни умения, пише novinibg.net. Ако не разполагате с много време и искате да смаете всички около вас – това е рецептата.

Като отворите фурната, понася се неустоим аромат из цялата къща. Със сигурност всички ще я харесат още от първата хапка.

Необходими продукти:

200 грама сирене
250 грама кисело мляко
200 грама крема сирене
100 мл. газирана вода
150 мл. олио + 30 мл.
4 яйца
10 грама сол
500 грама готови кори за баница

В по-голям съд разбивате яйцата, като добавяте и солта. Прибавяте олиото, киселото мляко, газираната вода и намачканото крема сирене. Разбърквате добре, за да може сместа да поеме мазнината. Прибавяте сиренето (натрошено на малко по-едро) и разбърквате добре.

В намазнена кръгла тава слагате 2 кори (на кръст), като оставяте краищата да висят извън тавата. Върху тях изсипвате 2-3 черпака (в зависимост от големината на черпака) от плънката, която предварително разбърквате. Разпределяте равномерно и размазвате. Накъсвате 2-3 кори на парчета и разхвърляте върху сместа. Изсипвате отново 2-3 черпака. Това се повтаря, докато свършат корите.

Количеството на плънка, която изсипвате, и корите, които късате, зависят от големината на тавата, която имате. Добре е това да се прави поне 3-4 пъти, за да стане баницата достатъчно сочна.

Отделяте една кора и я слагате най-отгоре на баницата, като този път внимавате да не излиза извън тавата. Покривате я с външните краища на най-долните кори и покривате цялата баница.

В купата от плънката изсипвате около 20-30 мл. олио и около 50 мл. газирана вода, разбърквате добре и изливате най-отгоре. Размазвате равномерно и разклащате тавата.

На няколко места продупчвате с остър нож, за да достигне плънката навсякъде и да стане баницата още по-сочна. Печете около 35 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.

След като се изпече, единият вариант е да се обърне в голяма чиния и да се остави да изстине преди да се поднесе. Другият вариант е след като се извади от фурната, да се намаже с малка четчица, натопена в студена вода. След това се задушава с фолио и хавлиена кърпа.

Който и вариант да изберете, баницата става еднакво вкусна. При първия вариант горната и долната коричка на баницата стават по-хрупкави, а при втория – по-меки.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 50 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Домакиня
1 Отговор
Вени, само да ме информираш откъде накъде баницата е сръбска, като баба ми правеше едно време същата и сме много далече от Сърбия. А иначе, може да обърнете баницата върху три празни буркана от компот– върши работа.

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +35

2
Този коментар е премахнат от модератор
3
Този коментар е премахнат от модератор
4
Този коментар е премахнат от модератор
5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
7
Този коментар е премахнат от модератор
8
Този коментар е премахнат от модератор
9
Този коментар е премахнат от модератор
Сретан йосич
10 Отговор
Екстра е сръбската кухня

Коментиран от #11


Оценка:
-4 +4

Домакиня
11 Отговор

До коментар #10 от "Сретан йосич":


Никой не е казал лошо за сръбската кухня, има уникални неща, но хайде да не се караме– тази баница си е чисто българска. Баба почина на 90 години и до последно я правеше, но кракът ѝ не е стъпвал в Сърбия, камоли да краде кулинарни рецепти. Да е сладко на всички, които са опитали и наздраве( върви и с айрян и с винце, биричка, ледена ракийка–на кой каквото душа му тегли), само баница да има.

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +19

Ния Петрова
12 Отговор
Сръбска баница с български произход. Така ни я правеше баба.

Оценка:
-2 +14

България
13 Отговор
Българска и родна бабина баница. Пази боже сляпо да прогледа

Оценка:
-6 +13

Баба
14 Отговор

До коментар #11 от "Домакиня":


Баба ти с газирана вода и крема сирене ли я правеше?

Коментиран от #15, #16


Оценка:
-1 +7

ЗлатанКуревич
15 Отговор

До коментар #14 от "Баба":


от 100 години насам ахаха

Оценка:
-2 +2

Домакиня
16 Отговор

До коментар #14 от "Баба":


Баба ми почина преди няколко години, така че знаеше какво е газирана вода и крема сирене. По същество– става и с лимонада, обаче сладни, и извара. Имахме козички и сами си правехме кисело мляко, сирене, извара, та дори и кашкавал.

Оценка:
-0 +5

2724
17 Отговор

До коментар #1 от "Домакиня":


Ааа това е ГЕРМАНСКА баница не е СРЪБСКА. А в съседното село и казват КИТАЙСКА ВЪРТЕНА БАНИЦА...

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +1

Домакиня
18 Отговор

До коментар #17 от "2724":


Нещо те е насветкала жегата, то сега е шашкън пладне, та пийни едно айрянче , па довечера на хладно–ледена ракийка със салатка.Дано да има кой да ти направи баница, иначе– направи си сам!

Оценка:
-1 +1

локомотива
19 Отговор
ОТ КОЗА сте правили кашкавал ли.Това силно слънце на никого не прощава.Стойте си в къщи на сянка бе хора.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Валери Симеонов
Вицепремиерът Валери Симеонов с реплика към БСП
Не ми оцветявайте в розово социализма"

Още бисери