Last news in Fakti

27 Август, 2019 10:57 15 786 12

Двойка се натъкна на невиждана находка и милионите дойдоха (СНИМКИ)

  • монети-
  • сребро-
  • находка-
  • рядко-
  • милиони-
  • милионери-
  • двойка

Адам и Лиса намериха старинни сребърни монети, чиято стойност се оценява на 5 милиона британски лири

Британците Адам и Лиса, които са любители на търсенето с металотърсачи от окръг Съмърсет във Великобритания, откриха вероятно едно от най-големите съкровища в историята на страната, което лежало насред поле в местна ферма повече от хиляда години, съобщава Daily Mail.

Щастливите Адам Стейпълс и Лиза Грейс веднага заявили, че подобни находки се случват само веднъж в живота. Съобщава се, че съкровището е било открито преди седем месеца и през цялото това време е било за експертиза в един от музеите в Лондон. След проверка от експерти е установено, че 2571 сребърни монети принадлежат на периода на царуването на крал Харолд II, който заема престола само за девет месеца през 1066 г., което им придава особена историческа стойност. Крал Харолд II е последният коронован англосанксонски крал.

Според експерти, стойността на всяка от намерените монети може да бъде от един до пет хиляди паунда. Експертите добавят, че съдейки по количеството, монетите са били огромно имане и са принадлежали на някой богат човек с добър социален статус. Ако намереното съкровище бъде признато за важно за музея, той ще плати дължимата сума на двойката, както и на собственика на земята. Ако не, те самите ще могат да го продадат на търг.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митко

    152 4 Отговор
    Страна със закони! Няма да конфискуват съкровището в полза на държавата...
  • 2 Мафия

    108 5 Отговор
    А тука,ще ти ги конфискуват и ще те одрусат здрава глоба!Законите и д-вата работят в полза на мафията,която необезпокоявано изнася културно наследство по западните аукциони.........
  • 3 ГОЛАТА ИСТИНА

    53 3 Отговор
    Само да вметна, че за да ползваш металотърсач в Англия е нужно да притежаваш сертификат. След това, трябва разрешение от общинската администрация, за района в който ще се обхожда (бързо и лесно се вади, онлайн).
    За частна земя - писменно съгласие от собственика.
    Тогава вече откритото е легално и 50% се полага на държавата по закон.
    Иначе... интересно хоби и занимание.

    Коментиран от #4, #8

  • 4 ПиратскаДържава

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    Правилото за 50% го налагат и при пиратите - всеки може да плячкосва като пират, стига 50% да отиват за кралицата. Това е парадокс, който не се бори с престъпността - тя го легализира и го поощрява по този начин. Помислете и в/у това - не всичко е капитализъм.
  • 5 Лора

    6 5 Отговор
    И двете имена ми са любими, навсякъде по Европата е пълно с такива находки, защото си е стар континент и т.н...!

    Коментиран от #6

  • 6 Лорче

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Лора":

    Не знам защо на Европа и казват "стар континет" по твоите обяснения - защото всички факти говорят, че в Европа последно се заселва и се организират държави. Напротив тя е от най-младите места, не от най-старите.
  • 7 Само да

    5 10 Отговор
    Питам какво правят в чужда собственост с металотърсачи. Сега ако аз съм собственик ще ги съдя за влизане в чужда собственост. И няма да деля нищо с тези нахалници.
  • 8 Иманяр

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    Нищо не се дава на държавата музея ги купува и 50% са за този който ги е намерил и 50% за собственика на земята. Ако музея няма интерес ги връща на откривателите и собственика на земята и те си ги продават както намерят за добре. И още едно уточнение музея ги оценява реално а не като псевдо музеи в една друга държава на изток
  • 9 Наполеон...

    3 1 Отговор
    ЕВРЕЙТЕ ще ги надушат,ако вече не са.
  • 10 Сръбският президент

    1 0 Отговор
    Ще ги конфискува
  • 11 У нас

    13 0 Отговор
    У нас важи закон за кулкурното наследство измислен от олигарсите колекционери и въведен от протежето НинаЧилова .Много от нашите закони се разминават с европейските защото сме Държавата на Олигарсите имаш пари плащаш закон продажна държава това сме за това и нормалните бягат от България
  • 12 Гойко Митич

    4 0 Отговор
    Ако беше намерено в България
    Винету щеше да го приватизира.