ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Лазаня Болонезе по оригинална италианска рецепта

Само за майстори

Публикувана: 9 Септември, 2019 10:20
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2884
Рецепта на деня: Лазаня Болонезе по оригинална италианска рецепта
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.

Като всяка класическа рецепта и тази има безброй вариации, но тук ви предлагаме оригиналната рецепта:

Необходими продукти:

50-60 г бекон

1 глава лук

резен целина

1 бр. морков

50 г масло

300 г смляно телешко месо

150 г смляно свинско месо

150 г наденица (по възможност пикантна)

1 зрънце карамфил

щипка канела

1 ч.л. черен пипер

800 г домати от консерва или обелени пресни

1 ч.ч. прясно мляко

щипка морска сол

100 г сирене Пармезан

кори за лазаня

Сос Бешамел:

2 ч.ч. мляко

1/4 ч.ч. масло

1/4 ч.ч. брашно

морска сол

Начин на приготвяне:

Нарязаните бекон, целина, лук и морков се запържват на умерен огън с маслото докато лукът придобие леко златист цвят, пише tialoto.bg. Добавят се свинското, телешкото и ситно нарязаната наденица, като температурата се засилва. Готви се, докато месото стане кафяво. Подправя се със счукания карамфил, канелата и черния пипер.

Добавят се нарязаните домати и сместа се оставя да заври, след това котлонът се намалява до умерен огън. Оставя се да се задуши за 15 минути. Добавят се млякото и морската сол. Сместа се оставя на слаб огън да къкри за 2 часа и половина, като се разбърква поне на 20 минути.

За приготвяне на соса, млякото се загрява, докато почти започне да ври. В отделен съд се разтапя маслото с брашното на слаб огън, като се разбърква енергично с лъжица за 1 минута и се маха от огъня. Бавно се добавя половината от горещото мляко в брашняната смес при постоянно разбъркване.

Връща се на огъня и се оставя на слаб огън докато сосът започне да се сгъстява. Бавно се добавя останалото мляко, отново при постоянно разбъркване. Разбърква се, докато сосът заври.

Подправя се с малко морска сол и разбъркването продължава, докато се получи гъст сос. Ако се образуват бучици, се разбиват с лъжицата.

Намазва се със зехтин правоъгълна тава (33х23 см) – съдът не трябва да е алуминиев. На дъното се слага ред от приготвените според указанията на опаковката кори за лазаня.

Изсипва се 1/3 от месната смес, а върху нея 1/3 от соса. Поръсва се с настърган Пармезан. Това се повтаря още два пъти, а най-отгоре се завършва с ред кори, които се поръсват с настърган Пармезан.

Лазанята се пече в предварително загрята до 190 С фурна за 20-30 минути, докато стане леко кафява. Изважда се от фурната и се оставя за 5-10 минути да се охлади преди сервиране.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.5 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Диди
1 Отговор
Ще опитам.На почивка в Италия съм.

Оценка:
-1 +2

Лора
2 Отговор
Обожавам лазаня по всякакви рецепти...! Доколкото знам, италианците я приготвят с пресни кори...! Та и дори тук добрите майстори готвачи...!

Оценка:
-0 +3

Славе
3 Отговор
Няма нищо общо с рецептата. За рагуто е необходимо доматен концентрат, вино и бульон. Добавя се и славия.

Оценка:
-0 +1

До 3
4 Отговор
Усещам как лъхате на кулинарна мъдрост.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Соломон Бали
Соломон Бали с коментар за скандалите с Патриотичния фронт
Това не е политически проблем, това е цивилизационен проблем."

Още бисери