ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Домашна лютеница на фурна

Получава се страхотна лютеница без досадни люспи

Публикувана: 14 Септември, 2019 10:34
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 15364
Рецепта на деня: Домашна лютеница на фурна
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 53 гласа.

Домашната лютеница няма нищо общо с купената и затова много домакинства всяко лято приготвят по няколко дози. За тази рецепта не са ви нужни двор, огън и голям казан, тя проста и "мързелива", а резултатът е страхотна фина лютеница.

Необходими продукти за една доза:

3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях)

2 кг домати

1 кг патладжан

600 гр моркови

2-3 глави кромид лук

2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет

1/3 ч.ч. червено вино, 3 с.л. сол

1 1/4 ч.ч. олио

1 глава чесън

Подправки по желание - черен пипер, кимион и др.

Количествата са приблизителни и разлики от 200-300 грама нямат значение.

Начин на приготвяне:

Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди, докато приготвяте останалите продукти. Доматите нарежете на едри парчета и също леко посолете. Оставете на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която никак не е малко и ще трябва така или иначе да се изпари във фурната.

Измийте и почистете лука, чушките и морковите и ги нарежете на парчета. Сложете зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавете отцедените домати и патладжани и поръсете със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Виното и оцета не са задължителни и можете да ги пропуснете, но с тях резултатът е повече от прекрасен.

Разбъркайте цялата смес и сложете във фурната, която е загрята на максимални градуси. Тавата се слага на средна скара и се покрива с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците, пише dor4eto.blogspot.com. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата.

Печете, докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти по време на печенето. То отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 мин. Сега е момента и да добавите черен пипер, кимион или др. подправки по ваш вкус, ако искате.

Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците с пасатор, подходящ за горещи продукти, или ако нямате такъв, изчакайте зеленчуците в тавата да изстинат и тогава пасирайте. Ако още в началото гъстотата не ви хареса, то сложете отново тавата във фурната и печете още малко.

При пасирането всички люспи и семки изчезват. Готовата пасирана смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу и ще имате за зимата 10 буркана страхотна лютеница.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 53 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Професора
1 Отговор
Това е някаква манджа но не и лютеница! Лютеница та се прави 8 кг.чушки vs 2кг домати ако искате да е вкусна малко захар, СОЛ на вкус 500 мл. ОЛИО! Чушките задължително се белят!

Коментиран от #8, #9


Оценка:
-3 +23

2
Този коментар е премахнат от модератор
3
Този коментар е премахнат от модератор
Франкенщайн...!
4 Отговор
Нямам условия, за такива трудоемки неща, пък и съм мързелив...!

Оценка:
-3 +9

5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
7
Този коментар е премахнат от модератор
Това е прекрасна лютеница
8 Отговор

До коментар #1 от "Професора":


Това е прекрасна лютеница но сложете и малко люто

Оценка:
-5 +5

Лютеница
9 Отговор

До коментар #1 от "Професора":


Всеки си има рецепта
Не плюя преди да опиташ

Оценка:
-1 +8

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Георги Първанов
Бившият президент Георги Първанов с искане за българска позиция спрямо Македония
Договарянето за името на Македония не трябва да е за сметка на България"

Още бисери