10 Юни, 2012 15:06 1 122 0

Доматите пазят кожата млада

  • домати-
  • кожа

Забравете скъпите кремове, доматите могат да предоставят най-добрата форма за поддържане на кожата млада и за предпазването й от вредното влияние на слънцето, съобщиха учени.

Изследванията показват, че консумирането на доматено пюре защитава от слънчево изгаряне и остаряване на кожата, причинено от излагането на слънце. Веществото, което предпазва от застаряване, е ликопен, естествен пигмент, който прави доматите червени, като най-високо е съдържанието му в смлените или сготвени домати, използвани за кетчуп, пюре, супа и сок.
Проф. Марк Бирч-Мачин от университета в Нюкясъл ще представи изследването днес пред Кралското дружество по медицина в Лондон. Жените, участващи в изследването, които били подложени на диета, богата на смлени домати, увеличили защитата на кожата си, изразяваща се в намаляване на червенината й и по-малко увреждане на ДНК от излагането на ултравиолетови лъчи.
За целите на изследването учените сравнили кожата на 20 жени, половината от които получавали по пет супени лъжици (55 гр) стандартно доматено пюре с 10 гр. зехтин всеки ден в продължение на 12 седмици. Последиците за кожата им били сравнени с кожата на останалите доброволки на възраст между 21 и 47 години, които консумирали само зехтин за същия период.
Доброволките били изложени на ултравиолетови лъчи, срещащи се в слънчевата светлина, в началото и в края на експеримента. Учените установили значително подобряване в способността на кожата да се защитава срещу ултравиолетовите лъчи при дамите, които консумирали доматено пюре, отбелязва БГНЕС.
В сравнение с останалите жени, групата на дамите, консумиращи домати, увеличила защитата си с 33% от изгаряне във формата на по-малка червенина. Учените изчислили, че защитата, предлагана от доматеното пюре е равна на крем със слънцезащитен фактор 1,3. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА