21 Септември, 2019 09:34 15 915 3

Рецепта на деня: "Мързелив" тутманик

  • тутманик-
  • мързелив-
  • тесто-
  • месене-
  • какво да сготвя-
  • закуска

Много бърза и лесна рецепта

Рецепта на деня: "Мързелив" тутманик - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка домакиня знае поне една рецепта за тутманик – една чудесна закуска, допълнена от чаша боза, айрян или нектар. Повечето рецепти за тутманици обаче са много сложни и времеемки. Тук ви предлагаме една бърза и лесна рецепта за тутманик без месене.

Необходими продукти:

700-800 гр. брашно

300 гр. кисело мляко

350 гр. сирене

100 гр. краве масло или смес от масло и олио

200 мл. топла вода (можете да ползвате и прясно мляко, лимонада или газирана вода)

1 к.л. сода бикарбонат

2-3 яйца

1 кубче мая за хляб

1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 10 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Размийте маята в топлата течност (вода, прясно мляко, лимонада или др.) В дълбока купа разбийте яйцата. Добавете солта, захарта, киселото мляко+содата бикарбонат, олиото (10 с.л.) и течността с размитата мая.

Разбъркайте и започнете да добавяте брашно, като бъркате постоянно. Добавете толкова брашно, че да се получи много гъста лепкава каша, която е трудна за бъркане. Покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло тестото да удвои обема си.

След като тестото е втасало, застелете тавата с хартия за печене. Намаслете я и разстелете половината от тестото. Необходимо е ръцете ви да са добре намаслени, тъй като тестото е много лепкаво. Натрошете сиренето равномерно върху целия тестен блат. Поръсете с 2/3 от мазнината (масло или масло+олио). Разстелете и останалото тесто върху сиренето. И намажете с останалата мазнина отгоре.

Сложете тутманика в студената фурна. Включете я на 180 градуса и печете до златисто около 30-35 минути. Ако тутманика се зачерви доста, но още не е изпечен във вътрешността, то го покрийте с алуминиево фолио или хартия за печене, за да не прегори. Извадете изпечения тутманик, напръскайте с вода и задушете с чиста кърпа. Сервирайте топъл с любима напитка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франкенщайн...!

    4 0 Отговор
    Тази рецепта е тъкмо за моите сръчни ръце...!
  • 2 ПОЗНАВАЧ

    6 3 Отговор
    Още по-мързелива е като изсипете сиренето отгоре, а и става по-хубаво 👍
  • 3 ЕХА

    0 1 Отговор
    Добре де, бая материал, дано да е вкусна и хубава.Чудесно мезе за бира.