Last news in Fakti

28 Октомври, 2019 18:12 7 323 2

Какво стои зад пъстрите цветове на есента? (ГРАФИКА)

  • есен-
  • цветове-
  • химични съединения-
  • листа-
  • дървета-
  • цветове-
  • есенни цветове
Какво стои зад пъстрите цветове на есента? (ГРАФИКА) - 1
Снимки: shutterstock

Цветна и пъстра, есента несъмнено прави впечатление. Дори най-незаинтересованият и безразличен минувач без съмнение е забелязал багрите, с които са се пременили дърветата.

Всички сме наясно, че през есента широкористните дървета сменят зелената си премяна с много по шарена и ярка. Защо става това обаче, може най-точно и конкретно да обясни един химик.

Видно е, че листата на лятото вече започнаха прехода си към живите оранжеви, червени и пурпурни цветове на есента и това се свежда до редица химични съединения - включително тези, които правят морковите оранжеви, а доматите червени.

Промяната в цвета на листата се дължи на хлорофила, каротеноидите и флавоноидте, които присъстват в състава им през цялата година, но стават по-забележими именно по това време на годината. Както и на друг вид пигменти, наречени антоциани.

Какво стои зад пъстрите цветове на есента? (ГРАФИКА)
Снимки: shutterstock

През лятото ние не виждаме останалите пигменти, а само хлорофила. Но, когато времето стане по-студено, хранителните вещества, съдържащи се в листата, отиват във клоните и стволовете на дърветата. Причината за това е, че през зимата производството на хранителни вещества чрез листата спира и хлорофилът се разлага. Заради изчезването му, останалите пигменти започват да изпъкват и да се виждат ясно.

Жълто-оранжевите оттенъци на есенните листа се дължат на каротеноидните пигменти, а в ярко жълто се обагрят листата, съдържащи ксантофил.

Какво стои зад пъстрите цветове на есента? (ГРАФИКА)
Снимки: shutterstock

Червената окраска на листата идва от различен тип пигменти, наричани антоциани. На тях дължат цвета си и някои плодове, като малините, например.

Какво стои зад пъстрите цветове на есента? (ГРАФИКА)
Снимки: shutterstock

За разлика от каротеноидите и ксантофила, антоцианите не се съдържат постоянно в листата, а се синтезират през есента. Тяхното формиране и наситеност зависят от редица фактори, които отговарят за киселинността на клетъчните сокове на дървото. В зависимост от това колко е висока листата добиват ярки червени цветове или се обагрят в синьо-виолетовата гама.

Палитрата от цветове, на които се наслаждаваме през есента зависи и от времето и влажността на почвата и въздуха, както и от слънчевата светлина, която листата на дърветата получават.

Какво стои зад пъстрите цветове на есента? (ГРАФИКА)
Снимки: shutterstock

Студеното време и ясните дни дават повече време за производството на антоциани, но ранните падания на температурите под нулата водят и до ранното прекъсване на процеса на синтеза им и по-краткото време, на което да се насладим на цветовете на есента. Сухото време помага за повишаване на концентрацията на захари в остатъчните сокове на листата и също повишава производството на антоциани.

С напредването на есента, клетките в основата на дръжките на листата отмират. Връзките между тях отслабват и листата се откъсват. Някои от дърветата губят короните си от листа много бързо, докато други успяват да задържат за по-дълго отмиращите си листа, но цветовете им вече не са така ярки. Това се обяснява с ниските температури и намалялото слънчево греене, което предизвиква разпадането и на остатъчните пигменти.

Какво стои зад пъстрите цветове на есента? (ГРАФИКА)

Ето защо в различните години, едни и същи дървета се обагрят в различни цветове. Ако миналата година е била златно-жълта, но тази е ярко червена и алена.

Какво стои зад пъстрите цветове на есента? (ГРАФИКА)
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франкенщайн...!

    5 0 Отговор
    И хората са така-жълти, черни, бели, червени, зелени, това се дължи на родословното дърво на човека , ген и меланин..! То хората станаха, повече от дърветата...та не мога да видя тази шарения от листа, както беше преди години, природата беше по чиста и с по свеж въздух...!
  • 2 инженер технолог по хранене

    2 0 Отговор
    Така е,не ядем зелени моркови.Узряването на плодовете и зеленчуците преобразява вкусовите им характеристики. Киселите ябълки и нагарчащи круши не са ни по вкуса.