Цветна и пъстра, есента несъмнено прави впечатление. Дори най-незаинтересованият и безразличен минувач без съмнение е забелязал багрите, с които са се пременили дърветата.
Всички сме наясно, че през есента широкористните дървета сменят зелената си премяна с много по шарена и ярка. Защо става това обаче, може най-точно и конкретно да обясни един химик.
Видно е, че листата на лятото вече започнаха прехода си към живите оранжеви, червени и пурпурни цветове на есента и това се свежда до редица химични съединения - включително тези, които правят морковите оранжеви, а доматите червени.
Промяната в цвета на листата се дължи на хлорофила, каротеноидите и флавоноидте, които присъстват в състава им през цялата година, но стават по-забележими именно по това време на годината. Както и на друг вид пигменти, наречени антоциани.
През лятото ние не виждаме останалите пигменти, а само хлорофила. Но, когато времето стане по-студено, хранителните вещества, съдържащи се в листата, отиват във клоните и стволовете на дърветата. Причината за това е, че през зимата производството на хранителни вещества чрез листата спира и хлорофилът се разлага. Заради изчезването му, останалите пигменти започват да изпъкват и да се виждат ясно.
Жълто-оранжевите оттенъци на есенните листа се дължат на каротеноидните пигменти, а в ярко жълто се обагрят листата, съдържащи ксантофил.
Червената окраска на листата идва от различен тип пигменти, наричани антоциани. На тях дължат цвета си и някои плодове, като малините, например.
За разлика от каротеноидите и ксантофила, антоцианите не се съдържат постоянно в листата, а се синтезират през есента. Тяхното формиране и наситеност зависят от редица фактори, които отговарят за киселинността на клетъчните сокове на дървото. В зависимост от това колко е висока листата добиват ярки червени цветове или се обагрят в синьо-виолетовата гама.
Палитрата от цветове, на които се наслаждаваме през есента зависи и от времето и влажността на почвата и въздуха, както и от слънчевата светлина, която листата на дърветата получават.
Студеното време и ясните дни дават повече време за производството на антоциани, но ранните падания на температурите под нулата водят и до ранното прекъсване на процеса на синтеза им и по-краткото време, на което да се насладим на цветовете на есента. Сухото време помага за повишаване на концентрацията на захари в остатъчните сокове на листата и също повишава производството на антоциани.
С напредването на есента, клетките в основата на дръжките на листата отмират. Връзките между тях отслабват и листата се откъсват. Някои от дърветата губят короните си от листа много бързо, докато други успяват да задържат за по-дълго отмиращите си листа, но цветовете им вече не са така ярки. Това се обяснява с ниските температури и намалялото слънчево греене, което предизвиква разпадането и на остатъчните пигменти.
Ето защо в различните години, едни и същи дървета се обагрят в различни цветове. Ако миналата година е била златно-жълта, но тази е ярко червена и алена.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Франкенщайн...!
22:09 28.10.2019
2 инженер технолог по хранене
08:06 29.10.2019