Last news in Fakti

25 Юни, 2012 09:24 1 619 0

За здраве – плодове и зеленчуци

  • здраве-
  • плодове-
  • зеленчуци

 

Лятото е сезонът, в който на трапезата ни присъстват най-много плодове и зеленчуци. Как храните могат да ни помогнат да преборим липсата на тонус от жегите, но пък и да бъдем и по-здрави. На гости в "Добро утро, България!" по ТВ7 беше диетологът Анна Йорданова.

Плодовете и зеленчуците са изключително полезни, като е препоръчително да се поемат по 400 г. минимум на ден. За превенция на ракови заболявания, количеството е дори двойно 800 г. Плодовете са богати на витамини, минерали, много фибри и целулоза, които намаляват холестерола и са полезни за много болести.

Плодове се приемат с цел поддържане на теглото, отслабване или за лекуване на някой болести. Например динята е сред тези с най-малко калории, но не е препоръчително да се прави динена диета, защото при нея гликемичния индекс е много висок, напомни Йорданова. Ябълката е един от най-препоръчваните плодове при голяма част от заболяванията.

Всичко е строго индивидуално, припомни Анна Йорданова. В зависимост от болестта е важно как се приемат плодовете, в натурален вид или под формата на пюре. При раздразнен стомашно-чревен тракт е препоръчително да се консумират без обелките.

Цитрусите имат намаляващо апетита действие, но не е препоръчително да се консумират първи сутрин, заради високата си киселинност. Прасковите и кайсиите, съдържат голямо количество калии, което е добро за сърдечно-съдови заболявания. Малините и ягодите са семкови и съдържат много полезни вещества и влакна, но заедно с доматите и бананите са силни алергени, разясни за отделните плодове диетологът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА