16 Декември, 2019 13:55 9 306 20

Нормалната продължителност на живота на хората е 38 години

  • продължителност на живота-
  • наука-
  • учени-
  • изследване

Напредъкът в технологиите е допринесъл за увеличаването на продължителността на живота

Нормалната продължителност на живота на хората е 38 години - 1
Снимка: Shutterstock

Учените отбелязват, че съвременните хора живеят много по-дълго благодарение на постиженията на медицината и науката, както и значителните промени в начина на живот. Максималната естествена продължителност на човешкия живот е 38 години. С това съобщение шокираха учените от Държавната асоциация за научни и приложни изследвания на Австралия. Те публикуват своите изследвания в списанието Scientific Reports.

"Нашият метод се основава на ДНК анализ. Ако последователността на генома на биологичен вид вече е известна, тогава можем да определим продължителността на живота му. До днес беше доста трудно да се открие тази стойност за дивите животни, особено столетниците. Например за морски бозайници и риби “, казва д-р Бенджамин Мен от Научната агенция CSIRO.

За експеримента учените използват генома от 262 гръбначни бозайници и наблюдават промените в 42 гена. Вътрешен биохимичен процес, наречен метилиране, е способен точно да включва и изключва определени гени. В този случай учените се интересуват от тези, които са отговорни за продължителността на живота. Неандерталците и денизованците са живели малко по-малко от компютърния модел, предвиден за Homo sapiens sapiens, а именно 37,8 години.

Учените отбелязват, че съвременните хора живеят много по-дълго благодарение на постиженията на медицината и науката, както и значителните промени в начина на живот. Получените данни позволили да се определи продължителността на живота на вълнест мамут и горски слон (60 години за двата вида) въз основа на сходна информация за африканския слон (65 години). А приблизителната възраст на изчезналата гигантска костенурка от остров Пинта е била 120 години. За съжаление, най-известният представител на този вид на име Самотния Джордж не доживя до тази възраст. Той умря на островите Галапагос, като е живял не по-малко от век. Не остави потомство. Друго интересно откритие беше симулираната възраст на гренландския кит. Оказа се с 60 години повече от очакваното - цели 268 години.

Учените смятат, че някои от тези животни са родени много преди кралица Виктория да се възкачи на трона, около времето, когато капитан Кук пристигнал в Австралия. Това би могло да обясни интересната находка, направена от ескимосите през 2007 г. Тогава те извадиха фрагмент от стар харпун от гренландски, вероятно направен през 19 век. Биолозите съобщават, че базата данни за геномите е взета от NCBI Genomes с отворен код и AnAge. Според изследователите разбирането на природния живот е важно за опазването, биобезопасността и управлението на дивата природа. Той също така осигурява по-точно изчисляване на продължителността на живота от по-старите методи, които се основават на наблюдение на животни в естествени местообитания.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    9 15 Отговор
    Значи тези така наречени учени вече трябва да са мъртви,според тях.Много тъпо заключение,значи преди 5000 години фараоните са живяли по 50-60 години и за тези 5000 години не сме се развили като вид ,а даже се връщаме назад.
  • 2 факти

    12 10 Отговор
    На аборигените и мужиците и сега е толкова ...
  • 3 Алфа Ромео

    14 1 Отговор
    .аси, аз съм мумия напрао, трябваше да съм мъртав от четири години...
  • 4 Алфа Ромео

    10 3 Отговор
    Всеки ден ми е подарък оттук нататък!
  • 5 А лили иванова е

    13 2 Отговор
    Пътешественица у времето😂😂😂😂😂😂
  • 6 Батиста

    23 4 Отговор
    Тия западни учени само простотии откриват .
    Цар Симеон е починал на 61 години.
    Цар Борис I е починал на 79 години .
    Каква е била медицината тогава ??!!!

    Коментиран от #15

  • 7 ГосТ

    5 5 Отговор
    То ако ставаше само с модели....да седиш и да цъкаш у базата данни или да събереш 100 човека и да пишеш открития за ерекцията....

    Коментиран от #9

  • 8 Юлиан

    2 0 Отговор
    Затова ли в България гледат по малко да живеят4677
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РЗС

    16 0 Отговор
    У северозапада България заради мизерията се раждаш умрял(Нема живот)
  • 11 Гост

    5 2 Отговор
    Има някаква логика, ако изходим от друга гледна точка- половата зрялост настъпва на 13/14 годишна възраст при хората. Респективно ако сметнем пропорционално кога настъпва при другите бозайници и го съпоставим с тяхната естествена продължителност на житова в хабитата им можем да предположим колко би трябвало да бъде и нашата. Естествено, че благодарение на медицината по изкуствен начин се удължава живота. Както една дива котка в зоопарка доживя старини, а в естествения хабитата живее доста по- кратко.

    Коментиран от #13

  • 12 Дедо Господ

    28 2 Отговор
    Когато пращах живите същества на земята,
    извиках първо човека и му казах:Отивай на
    земята,ори,сей и съществувай като човек,
    давам ти 38г.живот.Ама Господи ,много малко
    ми даваш.Ами,аз съм ги разпределил годините
    ,седни тук до мен и ,ако се откаже някое същество ще ти дам от неговите години.Викам мулето:Отивай долу на земята да помагаш на човека и,ти давам 50г.живот.Оо,много са бе
    Господи,толкова години да работя като муле,
    25год.ми стигат.Ето човеко 25г.имаш от мулето.
    Викам кучето:Ти куче,отивай на земята да
    пазиш този човек,и ти давам 30г.живот.Оо,
    Господи 30г.да живея като куче и да треперя
    по цяла зима,не 15г. ми стигат.Ами човеко,имаш и от кучето 15г.Викам маймуната:Ей шебек,
    пращам те на земята за да весели този човек
    и, ти давам 40г.живот.Оо не,толкова години да живея по дърветата и да мисля всяка вечер
    дали ще че изяде ягуара,25г.ми стигат,а след
    тях каквото откача.
    Така че,човека до 40г.живее като човек,след
    което започва да живее годините от мулето и
    работи като муле.От 60 нагоре като се пенсионира започва с кучешките години.И
    след тях вече....,.,маймунските(каквото откачи)
  • 13 ГосТ

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Ето това са спекулации вече,за разлика от климатичните промени. Възрастта и стареенето се определят на клетъчно ниво, и импринтинга при стареенето и организацията на теломерите все още не са напълно ясни. Най изумителното е, че при препрограмирането на клетките от епидермис примерно до плурипотентни клетки, стареенето се рестартира също...ама това нема стане ясно с ровене у база данни. Разбира се, базите данни са много полезни,но далеч далеч не изчерпват въпроса.

    Коментиран от #16

  • 14 Некой си

    5 3 Отговор
    Звучи доста наивно. Статията е написана с цел - промиване на мозъци. Моите прародители почнаха на по 100 години преди 40 години. Каква медицина е имало тогава!?
  • 15 Балдуин Първи

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Батиста":

    Енрико Дандоло,венецианският дож,е починал и той,почти на 100 и то,поради лошо стечение на обстоятелствата.Вероятно щеше да ги доживее,иначе
  • 16 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    Евала много истинско
  • 17 izzi

    0 0 Отговор
    проста сметка, като за учени, съотношение на години за развитие към съзнателен живот при животните 1:7 до към 1:16. Е човека не е ли и той животно. Какво излиза - че съвременния живот преждевременно убива хората. За справка само : племето хунзи
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Антимилиционер

    0 0 Отговор
    Деветдесет и няколко процента от човешката популация са опитомени животни, използвани от няколкото процента вменяеми хора, както използваме крави, коне и добитък. За опъване на каиша.