13 Януари, 2020 14:52 8 144 22

Как живеят обикновените корейци на 20 кв.м.

  • сеул-
  • корея-
  • южна корея-
  • начин на живот-
  • апартамент-
  • жилище

Апартаментите им са миниатюрни, също като на японците

Как живеят обикновените корейци на 20 кв.м. - 1
Снимки: shutterstock

Корейците живеят в много малки апартаменти: жилищата в тази страна са скъпи, особено в Сеул. Гледах как местните жители в Корея се тъпчат в апартаментите си, чувствах се страшно, не мога да си представя как да живея в такова пространство (въпреки че са страхотни хора и те се опитват да използват разумно всеки сантиметър), разказва българин, който често пътува до Южна Корея по бизнес.

Ето как изглежда един типичен корейски апартамент.

Между другото, въпреки малкия размер на апартаментите, корейците обичат леглата много повече от нас. Ние почти винаги имаме диван в апартамент от 35 квадрата, защото няма достатъчно място, а корейците дори се опитват да поставят нормално двойно легло в апартамент от 10-20 квадрата, защото те се прибират главно вкъщи, за да спят, и искат да го направят удобно, а предпочитат да се срещат по улиците.

Как живеят обикновените корейци на 20 кв.м.

Корейците почти никога не използват шкафове, опитват се да прибират всичко в леглото и дивана. Между другото, тук няма централно отопление, но има отопляем под, който ви позволява да отоплявате стаята до температурите на сауна.

Как живеят обикновените корейци на 20 кв.м.

Корейците се опитват да комбинират всичко. На едно място са кухнята, пералнята и антрето.

Как живеят обикновените корейци на 20 кв.м.

Най-често тоалетната и душът са така комбинирани, че душът излиза от крана на мивката и се излива в дупка точно до тоалетната. Тоест тоалетната всъщност е под душа…

Как живеят обикновените корейци на 20 кв.м.

В по-скъпите апартаменти душовете могат да бъдат отделни. Но това е рядкост. Ясно е, че няма място за вана в банята. Такива тук просто няма.

Корейците съхраняват всички малки неща по рафтовете, така че да има повече въздух в стаята.

Как живеят обикновените корейци на 20 кв.м.

В апартаментите няма място за велосипеди, затова е обичайно да ги съхранявате директно в коридора.

Как живеят обикновените корейци на 20 кв.м.

В асансьора има камера. На приземния етаж седи портиер. Данните от камерите попадат в единна система, която работи в цялата страна: всички камери задължително са свързани към нея, а полицията открива всеки нарушител за пет минути.

Как живеят обикновените корейци на 20 кв.м.

И също така поради факта, че апартаментите са мънички, също е обичайно да се поставят боклуците пред вратата. И никой няма да се скара за това, защото всички разбират, че няма други възможности.

Как живеят обикновените корейци на 20 кв.м.

И да, въпреки че корейците се тъпчат в много малки апартаменти, много сгради имат хеликоптерни площадки, защото в Сеул това е доста популярен начин за придвиждаве. Но за това ще разкажа, може би, отделно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бат Тонка

    63 10 Отговор
    Щастието не се измерва в квадратни метри или пари. Хората, които са преминали през малко, а после през много пари, ще ме разберат за какво говоря. Звучи абсурдно, но човек понякога е най-щастлив, когато има малко.
  • 2 Зомби с квадратен волан

    28 4 Отговор
    В Южна Корея има 50 млн. души на територия по-малко от България! Как да живеят? Нормалното за такава територия е 20-25 млн. души население - за да има място и ресурси за всички. Освен това е силно урбанизирана държава.
  • 3 Глобалист

    35 11 Отговор
    Все си мисля, че в бъдеще такива ще са апартаментите на богаташите. Останалите ще спят в чекмеджета като ония в моргите,автомобилите ще бъдат забранени със закон, а размножаването ще бъде само инвитро за заслужилите!Честито на всички маймуни, подскачали по площадите за "демокрация"!
  • 4 инж химик

    20 5 Отговор
    Нищо им няма.. В София студентите като идват да учат по колко ги блъскат в общежитията? по 2, по 3 в повечето случи
  • 5 ЯнБибиян от Луната

    19 2 Отговор
    Това с централизираната система за мониторинг с камери навсякъде ,когато се приложи в България, ще се напълнят пандизите. Ще трябва да се строят нови. Корея е централизирано общество със хомогенна нация , нямат цигa.ни и други подобни. В България може да се очаква подобно нещо след 100 години.

    Коментиран от #19

  • 6 Хасан

    8 25 Отговор
    А нас питате ли ни 8 човека в една стая, а вий българите се ширите по двама на 100 квадрата? Ама нищо, след некоя и друга година ще почнем да се настаняваме свободно.

    Коментиран от #8

  • 7 ЗЕВС

    24 10 Отговор
    Това е бъдещето и за нас Българите, апартаменти тип кучешка колиба. Прибираш се да преспиш, и на работа. Забавления на високосна година, с една дума ДЕМОКРАЦИЯ!

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Манго

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Хасане, гледам на български пишеш, а казваш "вие българите". Ти какъв си?
  • 9 Ивайло

    8 2 Отговор
    Ха, чудо голямо - толкова са големи и стандартните ни студентски общежития и вътре живеят по 3-ма човека, па никой не е умрял!!! Казвам го от 5 годишен личен опит!!! Както се казва - дупе знае и 2 и 200!!! ;)))
  • 10 Радо

    11 1 Отговор
    Че те в Северна Корея живеят в апартаметни от по 100 квадрата!!!!

    Коментиран от #14

  • 11 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "ЗЕВС":

    И като не ви харесва демокрацията какво предлагате?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ангелова

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЗЕВС":

    Мрън мрън се обади!!!
  • 14 256

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Радо":

    Ами защо никой не ходи там?
  • 15 изумен

    15 0 Отговор
    В Корея всичко се държи от 4 големи корпорации.
    Тези снимки са от фирмена сграда. Там на всеки блок си пише - Самсунг, LG, Asia и КИА. Фирмата ти дава жилището и плаща образованието на децата ти. Ако те уволнят, децата ги извеждат направо от учебния час и ги изпращат в къщи - дотам. Освобождаваш жилището за 24 часа. Бях там и говорих с местни в Сеул / с преводач разбира се/. Ако предстоят съкращения, правят учебна тревога и след като евакуират персонала, ги уведомяват, че тези чиито карти не отключват портала са освободени. За да не изнесат предварително информация за конкуренцията. Там всичко става много интензивно и затова е интересно. Не се хранят изобщо в къщи и всяка вечер играят американски футбол по поляните. В предградията на Сеул продават полуодрани кучета, за да се види, че са рижави - най-вкусните. Там публичните домове предлагат такива сладурани, че човек може да се отврати от европейките. Общо взето друг свят с много екшън и никаква свобода за личността. Там си винтче с мечта да станеш Болт с голяма гайка. Дотам.

    Коментиран от #17

  • 16 Госあ

    2 1 Отговор
    Ха ганьо видял, недовидял, чул недочул. Говорих с един колега, ходил в Токио за една седмица на конференция и започна да оплаква японците 😂 Иначе живее в красна поляна. Реших,че изобщо няма к'во да му обяснявам. Иначе, да ,в Токио че е лудница, лудница е. 28 млн все пак. Но е по чист,по подреден и има по малко задръствания от София.
  • 17 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "изумен":

    А пък горките корейски деца са на челно място по благоденствие според докладите на ЮНЕСКО, разбира се след тези в Норвегия, дето ги крадат от родителите им 😂

    Коментиран от #22

  • 18 vasik atanasova

    6 0 Отговор
    и това живот ли е ?
  • 19 почитател

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЯнБибиян от Луната":

    Дали изобщо ще я има след 100 години с тази циганизация?
  • 20 Юсу

    0 0 Отговор
    България ще я има, но патладжанестите няма. Въпрос на генно инженерство. А корейците не ги мислете, те са във 22-ри век. Но и при тях не е добре за който не е свикнал на НСР.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Савата

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    То едни такива доклади изкараха саудитките по-свободни от българките.