22 Юли, 2012 10:29 1 604 0

Във Вашингтон започва форум за СПИН

  • спин-
  • хив

Около 25 000 души участват от днес във Вашингтон в 19-та международна конференция за СПИН, чиято ключова тема е нова мобилизация за слагане край на пандемията – цел смятана вече за постижима със съществуващите начини за лечение.

За първи път от 22 години насам тази конференция се провежда в САЩ, които забраниха през 1990 г. влизането на серопозитивни в страната – мярка, която бе вдигната през 2009 г. от президента Барак Обама чрез закон, гласуван от Конгреса.

Най-изявените изследователи в областта на СПИН смятат, че създаденият през последните 20 години терапевтичен арсенал позволява да се мисли за слагането на край на тази опустошителна епидемия, която причини смъртта на 30 милиона души от появяването си в началото на 80-те години на миналия век.

Около 35 милиона души в света, 97% от които са в страните с ниски и средни доходи, са заразени с вируса на СПИН.

Последните резултати от клинични опити показват, че антиретровирусните препарати позволяват да се намали силно риска от инфектиране на серонегативни лица, които имат рискови сексуални отношения.

Тези терапии, усъвършенствани през 90-те години, намаляват силно количеството на вирусите у серопозитивните, като им позволяват да живеят в добро здраве и много по-рядко да предават ХИВ.

Конференцията във Вашингтон ще бъде повод за по-голяма мобилизация, предимно на политиците, за да се разшири достъпа до лечение, а също и да продължат изследванията на ХИВ.

Според проф. Франсоаз Баре-Синуси, която е сред лауреатите на Нобелова награда за идентифицирането на ХИВ, и други видни вирусолози, да се излекува инфекцията изглежда възможно с осъществения научен напредък и с ново глобално усилие за мобилизация на таланти и ресурси.

Бившият американски президент Бил Клинтън, съпругата му Хилари Клинтън, която в момента е държавен секретар на САЩ, Бил Гейтс и певецът Елтън Джон са сред очакваните личности на конференцията. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА