Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 20:06 8 791 17

Бил Гейтс ли стои зад новия щам на коронавируса?

  • коронавирус-
  • бил гейтс-
  • теории-
  • конспирация-
  • информация-
  • вирус-
  • сзо-
  • инфодемия

СЗО предупреждава, че прекалено големият информационен поток, свързан с епидемията, започва да вреди на психиката на хората

Бил Гейтс ли стои зад новия щам на коронавируса? - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Коронавирусът може да се разпространява и през храносмилателната система, показват последните резултати от медицинските анализи, съобщава "Дойче веле".

Досега се смяташе, че инфекцията е само капкова, но изследванията в Китай установили наличието на вируса също така в екскрементите на заразени хора и в проби от ректални натривки.

Досегашната прогноза гласеше, че епидемията в Китай ще достигне апогея си в края на тази седмица, но шефът на националния екип от експерти предупреди за очаквано забавяне от 10-14 дни.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че в Китай вече десетки хиляди са се заразили с вируса 2019-nCoV. Все още не може точно да се прецени какъв е процентът на смъртните случаи – досега се смята, че са около две на сто.

Най-често задаваните и налудничави въпроси

СЗО предупреждава, че хората се давят в прекалено много информация за епидемията. Специалистите дори наричат това явление "инфодемия".

Лавината от новини претоварва хората, които сериозно се затрудняват да правят разлика между факти и фантазии.

Затова СЗО започна кампания във Facebook и в други социални мрежи, в чиито рамки отговаря на най-често задаваните въпроси.

Например: Да пием ли антибиотици като профилактика срещу коронавируса? Отговорът гласи: Не, защото антибиотиците помагат срещу бактерии, но не и срещу вируси.

Или пък: Помага ли чесънът срещу заболяването? Не знаем, казват експертите, засега няма доказателства. И още: Не, не е вярно, че димът от фойерверки убива вируса. Отговорът е: Не, не е опасно да получавате писма и пакети от Китай, защото вирусът не оцелява толкова дълго върху повърхности на предмети.

От СЗО настойчиво препоръчват редовно да се мият ръцете, "дори когато не изглеждат видимо мръсни". Ако сте заразени или имате съмнения, кихайте само в носна кърпичка или в краен случай в сгъвката на лакътя си, а употребените носни кърпички изхвърляйте в затворена боклукчийска кофа, припомнят специалистите.

Обикновените хартиени предпазни маски не са достатъчно добра защита срещу вируса: най-сигурно е да се използват по-плътни маски.

"Инфодемията", за която предупреждава СЗО, поражда и редица фалшиви новини, дори цели теории на заговора.

Какви ли не теории

Вестник "Ди Велт" с факти оборва някои от най-разпространените. Например, че фондацията на Бил Гейтс имала патент за вируса или пък, че заедно с центъра "Джон Хопкинс" още преди седмици е прогнозирала избухването на пандемия, която щяла да вземе 65 милиона жертви.
Да, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс спонсорира един институт, който през 2015 година е патентовал "Коронавирус", но в случая става дума за нещо съвсем друго - за ваксина срещу птичи вируси.

Също така, през октомври наистина се е провело нещо като медицинско учение за опасността от пандемии, в чиито рамки са били разиграни различни сценарии. Един от тези сценарии се гради върху опасението, че ако при избухването на пандемия не се предприемат международни предпазни мерки, жертвите могат да достигнат 65 милиона.

Колкото до твърдението, че вируса 2019-nCoV е бил "изпуснат" от лаборатория в Ухан, която работи в режим на повишена сигурност: да, такава лаборатория наистина беше създадена в Китай след избухването на ТОРС-епидемията.

Но тя заработи едва след една много стриктна международна проверка. Освен това всички досегашни анализи показват, че вирусът тръгва от едно пазарище в Ухан, а не от въпросната лаборатория.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бил

    30 7 Отговор
    Това е чума, а не някакъв вид грип.
  • 2 Делфинче

    42 12 Отговор
    Абе журнарасти, стига сте тормозили и направо тероризирали хората с тоя смешен вирус! Дайте малко факти за него, нали така се казва смешната ви медия! Хайде аз да ви дам малко факти, щом вие гоните само сензации! А фактите са следните - смъртността на този вирус е под 5%, основно възрастни хора и хора с намален имунитет. Излекувалите се от него вече са стотици! Основната маса заразени са в Китай - 99%!!! За сравнение, от обикновен грип гпдишно умират СТОТИЦИ ХИЛЯДИ, но тях никой за нищо не ги брои странно защо. Хайде спрете да тероризирате хората и да търсите изсмукани от пръстите сензации!!!

    Коментиран от #16

  • 3 Хасан

    11 15 Отговор
    Аз се интирисувам дали този вирус се предава орално, защото вчера синът ми лапаши на китаиц на гарата.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Рашка с чашка

    14 8 Отговор
    Това че този вирус го пренасят змиите и че се предава и чрез хранителната система на човека и фактът че в Ухан масово се ядат змии, говори че най-вероятно проблема идва от там. Но защо сега? При положение че в Китай змии се ядат от векове. Ако търсим конспирация, корона вируса следва да е пуснат от короната! Възникна конфликт между Китай и Великобритания заради Хонг Конг.
  • 5 Инфо

    31 10 Отговор
    Защо изобщо се задава този въпрос ? Излезе информация, че този вирус е патентован от военна английска лаборатория с финансиране от Бил Гейтс и още някакви тамотрепки. Забележете вирусът бил " патентован" ! Значи разработват и патентоват смърт за милиони хора ! Китай го знаят това вече и ще очакваме ответния удар. Никой не е недосегаем на този свят

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смях

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Инфо":

    Ама, че си лапнишаран!
  • 8 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    маикати сас сигорност е лапала резани карабини
  • 9 Определено

    9 1 Отговор
    Неговата фондация се ползва с престъпна цел от служителите. Черният (тигров) комар май също и той е създаден от същата фондация
  • 10 някой

    12 1 Отговор
    Това е генетична разработка. В потвърждение на този факт е, че 100% от заболелите са китайци!
  • 11 Някой си

    9 0 Отговор
    Какво ли са виновни фармацевтичните компании?
    Здравето е пари, нали знаете?
  • 12 Тртъп

    1 2 Отговор
    Прекален трафик на информация !!!
  • 13 no name no face no number

    5 2 Отговор
    Много вероятно заедно с шефовете му от голямата демокрация
  • 14 Чепатия чеп

    4 1 Отговор
    Разбира се и ЦРУ също!
  • 15 гост

    7 2 Отговор
    И каква е гаранцията, че от лабораторията не са пуснали вируса на пазара, там, където със сигурност ще се разпространи лавинообразно?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Normalen

    0 0 Отговор
    https://www.zerohedge.com/geopolitical/coronavirus-deaths-outside-china-spike-who-team-visits-wuhan