Last news in Fakti

15 Февруари, 2020 20:23 8 913 10

Откриха древна рогата костенурка с размерите на кола (ВИДЕО)

  • костенурка-
  • вкаменелости-
  • откритие-
  • гигантска костенувка-
  • южна америка-
  • stupendemys geographicus-
  • древна костенурка-
  • палеонтолози

Вкаменелости на костенурката са били открити в северната част на днешна Южна Америка

Откриха древна рогата костенурка с размерите на кола (ВИДЕО) - 1
Снимката е илустранивна: shutterstock

Учени откриха нови вкаменелости на една от най-големите костенурки, бродили по нашата планета. Влечугото, с размери на колата, е обитавало езерата и реките в северната част на днешната Южна Америка преди 13-7 милиона години наред с гигантските крокодили.

Благодарение на вкаменелости от костенурката Stupendemys geographicus, открити в пустинята Татакоа в Колумбия и в региона на Урумако, Венецуела, учените за първи път имат всичко необходимо да направят цялостна картина на начина, по който е изглеждало съществото.

Откриха древна рогата костенурка с размерите на кола (ВИДЕО)
Снимки: University of Zurich

Този гигант бил въоръжен със здрави и силни рога и е бил с размери от около 4 метра и тегло от над 1, 25 тона. Това е почти сто пъти повече отколкото при неговия най-близък родственик - голямоглавата страничношийна костенурка (Emys dumeriliana).

Марсело Санчес, сътрудник в университета в Цюрих и един от авторите на статията споделя, че дължината на костенурката Stupendemys достигала три метра и те са най-големите костенурки, за които науката има доказателства, че са обитавали Земята в далечното минало.

Откриха древна рогата костенурка с размерите на кола (ВИДЕО)
Снимки: University of Zurich

Техните потомки, които имат значително по-малки размери, в наше време обитават в Амазония.

Първите останки, които свидетелстват, че в далечното минало на Земята са живели гигантски костенурки, учените откриват през 70-те години. Но тогава палеонтолозите не могли да получат точна представа за тези влечуги.

Благодарение на новооткритите вкаменелости, намерени при разкопки в пустинята Татакоа (Колумбия) и в региона Урумако (Венецуела), специалистите установили, че мъжките екземпляри имали големи рога, разположени от двете страни на черупката им, близо до главата.

Откриха древна рогата костенурка с размерите на кола (ВИДЕО)
Снимки: University of Zurich

Изследователите предполагат, че те са служили за защита от големи хищници, като гигантските крокодили, които през тази епоха достигали до над 10 метра дължина.

Дълбоките белези, открити по останките, показват, че рогата може да са били използвани и при борба с други мъже от вида, с които са се биели за женски или за територия.

Борбата се среща сред определени видове костенурки и днес, особено при мъжки костенурки, обяснява палеонтологът Едвин Кадена от Универсидад дел Росарио в Богота, който ръководи изследванията, публикувани в списанието Science Advances.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    19 18 Отговор
    НА СНИМКАТА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА.!
  • 2 Последния софиянец

    33 2 Отговор
    Това са Костенурките Нинджа.
  • 3 Хел Бой

    8 4 Отговор
    Гамера!
  • 4 Кортес завоевателя

    11 2 Отговор
    На времето и ние ги открихме , после изядохме а сега им намират кокалите .
  • 5 Бесен Язовец

    6 9 Отговор
    Това изобщо не коруба на костенурка, а древна курабия на великан! Костенурките не е порасват до такива размери защото преди това,, цивилизованите"японци ги хващат и изяждат!!!
  • 6 Това, е интересно..!

    13 3 Отговор
    Костенурките са интересни като цяло и то големите екземпляри, снасянето на яйцата, заравянето в пясъка, обичат ги и хищни птици и змии..! Ако успее, едно яйце да оцелле, това е постижение , дори и за нея, но като видиш, излюпили се цял,, рояк, и веднага бързат към океана за да започнат своя живот, мъничетатата,,, борейки се,, в огромния океан за оцеляване сред хищници, които населяват красивата флора и фауна..!
  • 7 Бесен Язовец

    7 4 Отговор
    👏👏👏👏👏👏 гледаш редовно,, Енимал Планет" 👏👏👏👏👏👏👏👏 разкажи нещо сега за кравите ще ги аклиматизират ли в Арктика?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 аноним

    6 2 Отговор
    Рогата и очилата като теб.. Пак споделяш СЕНЗАЦИОННИ НОВИНИ които вече ги има в учебниците. Това е от 2018г мацо..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.