Last news in Fakti

15 Март, 2020 16:53 2 181 12

Кои храни готвим неправилно

  • храни-
  • готвим-
  • продукти-
  • у дома-
  • съвети-
  • хранене

Добре е, ако всеки ден ядете вкусна храна вкъщи

Кои храни готвим неправилно - 1
Снимка: shutterstock

Добре е, ако всеки ден ядете вкусна храна вкъщи. Но правилно ли я готвите? Приготвянето на домашна храна е не само вкусни съставки, но и тяхната правилна техника на термична обработка.

Мисълта за гореща домашна вечеря стопля душата по пътя към дома. Но какво и как да сготвите: варене, пържене или печене? Подготвили сме селекция от 10 ястия, които може да не са толкова полезни, колкото си мислите.

Елда с мляко

Ползите от зърнените култури са известни дори на тези, които пренебрегват елдата в диетата си. Но диетолозите са сигурни, че комбинацията от тази зърнена култура с мляко е нежелателна.

Различните ензими в човешкото тяло са отговорни за храносмилането на елда и мляко и ако тези продукти се консумират едновременно, това може да предизвика разстройство.

Желязото, съдържащо се в елдата, не позволява калция да се абсорбира от млякото. По-добре е да използвате тези продукти отделно, но ако не можете без любимото си ястие, тогава трябва да ограничите употребата му до 1 път седмично.

Млади белени картофи

Тези, които ценят фигурата си, знаят, че яденето на картофи често не се препоръчва. Но ако ги консумирате, е по-добре да са млади и с обелките. Това е кората, която съдържа калий, желязо и магнезий. Е, ако обелите корите, остава едно нишесте.

Обърнете внимание на факта, че е по-добре да избягвате да купувате картофи със зеленикава кора, в тази коренова култура има много соланин, отровен за хората.

Задушено зеле

Най-добре е да се използва зелето в оригиналния му вид, тъй като този зеленчук губи по-голямата част от хранителните си вещества при готвене. Най-добре е, ако използвате кисело зеле, то да е сготвено, защото това допринася за усвояемостта на тежката храна.

Тиква без кора

В тиквената кора се съдържа растителен протеин, който инхибира възпроизводството на гъбички. По-добре е да опитате да сведете до минимум най-горния слой тиква преди готвене или дори да го изпечете заедно с корите например. Друг добър вариант е да направите захаросана тиквена кора.

Пържени патладжани

Пържени сини домати с оцет и чесън, са любима храна на мнозина от нас. Тези, които предпочитат пържени патладжани пред печените, ще получат повече калий и по-малко нитрати от зеленчука.

Мюсли с трици и мляко

Може да изглежда, че мюслите с мляко ще станат по-полезни, но е много по-добре да ги залеете с обикновена вряла вода. Самите мюсли и трици се усвояват дълго време и в комбинация с мляко те могат да причинят тежест в долната част на корема и подуване.

Мюслите с водата също могат да бъдат вкусни, просто добавете към тях плодове и мед, сушени плодове или ядки и се насладете на питателната закуска.

Сурови домати

Общоприето е, че суровите плодове, зеленчуци и горски плодове имат много повече витамин от термично обработените. При доматите нещата стоят по друг начин. По време на задушаване или варене доматите се обогатяват с микроелементи.,

Черен чай с мляко

Английската традиция да се добавя мляко към черен чай не е обичана само от британците. Но само поради млякото, всички антиоксидантни свойства на чая се изпаряват. Може да харесате и ароматен чай с мед, цитруси или мента. Такава напитка е много по-безполезна.

Чесън в ястия

Целите скилидки чесън могат да добавят пикантен вкус на ястията, а не всеки обича да вкусва нарязан чесън. Но точно при нарязване на чесъна може да се извлече много повече от него, отколкото от цяла скилидка

Броколи

Те трябва да се готвят много внимателно и за кратко време. Голяма грешка за готвачите е пърженето им, поради което изчезват много витамин С, хлорофил, протеини и захар.

Сега храната у дома ще донесе много повече ползи. Интересното е, че ние дори не мислим за такива дреболии като приготвянето на елда или чай, а тези малки неща могат да ни изиграят лоша услуга.

Не може да се каже, че яденето на всички тези ястия е опасно, но е по-добре да ограничите употребата им за ваше добро и да намерите вкусна алтернатива на такава храна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лорчето, ценител на хубавото...!

    4 3 Отговор
    Картофите млади стари ги беля, защото кореноплодните имат повече,, бактерии,, зелето - специфика, тиквара е полезна но с кора не съм пробвала, патладжани вкусни, но не стават за всеки, спирам се най сетне на броколите, доста вкусни са, както и да ги приготвиш..! (Вярна статия)
  • 3 в кратце

    3 4 Отговор
    Кои храни готвим неправилно? Които си искаме. Особенно ако тъщата ни е на гости.
  • 4 тортиля

    5 1 Отговор
    Тиква без кора. Може ли без намеци? Тиква без гора. Тиква без кори за баница,може би.
  • 5 Мануил

    0 2 Отговор
    Млади белени картофи. Разбира се,че млади,необелени картофи. Млади мекички картофки в копринени чашки или в бели прашки.
  • 6 гълъбица Гица

    2 2 Отговор
    За ваше добро е да намерите вкусна алтернатива на такава храна. Правилно казано.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кой68

    4 0 Отговор
    Като чета горе написаното се чудя-Как сме просъществували досега?То със тия ГМО и засилена хигиена станахме направо стерилни и със слаб имунитет/изнежихме се/.Това било вредно,а нашите прадеди и деди как са оцелели и живели тогава?Толкова е объркващо и нереалистично.....
  • 12 Въй от прекалено м. матрял

    2 0 Отговор
    Не стерилни, ами стерилизирани ...! (Добре, че съществуват, от другия тип хора та да не се усеща наистина,, гадното,,...!)