Last news in Fakti

10 Април, 2020 11:54 3 863 5

За първи път от десетилетия Хималаите се виждат от Индия

  • индия-
  • въздух-
  • замърсен въздух-
  • хималаите

Величествената гледка липсваше повече от 30 години заради мръсния въздух

За първи път от десетилетия Хималаите се виждат от Индия - 1
Снимка: shutterstock

За първи път от десетилетия насам Хималаите могат да бъдат видяни от някои части на Индия, пише британското издание Independent, цитирано от Нова ТВ.

Гледката, която липсва повече от 30 години, сега е възможна заради по-чистия въздух. Това пък се дължи на мерките срещу пандемията от COVID-19.

Жители на индийския щат Пенджаб публикуваха снимки на отдалечената на 125 км планина. На тях ясно се виждат Хималаите, в която се намират девет от десетте най-високи върхове на Земята.

Хималаите са оставили дълбок отпечатък върху културите на Южна Азия. Много от върховете на планината са свещени в будизма и хиндуизма.

Населението на Индия от 1.4 млрд. души е под строги ограничителни мерки за 21 дни. Това доведе до спирането на работата на много фабрики и до силно ограничен трафик по улиците.

Отсъствието на смога и откриващата се величествена гледка впечатли много потребители на социалните мрежи и те започнаха да качват впечатляващи кадри. Бившият индийски крикет играч Харбхаджан Турбанатор публикува снимка в своя Twitter профил със следния коментар: „Никога не съм виждал това от дома си. Не съм и вярвал, че дори е възможно. Това е ясна индикация, че замърсяването е изцяло по наша вина“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде айде

    7 8 Отговор
    Не е вярно това.Всичко е лъжа.Всички у нас са съгласни,че Евро 2 дизела не замърява.Изпуска само пречистен въздух.
  • 2 Митко

    7 4 Отговор
    След тая криза може и да няма какво да се яде, но ще има какво да се диша!
  • 3 Госあ

    15 2 Отговор
    Ето как стават нещата. С ограничения.
  • 4 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Една добра новина но жалко че няма да е задълго!
  • 5 незнайко

    0 0 Отговор
    Като спрете да се множите като мравки ще разбереш и много други неща господин Харбхаджан Турбанатор !!!