Last news in Fakti

10 Септември, 2012 17:36 977 0

Трансплантирани пациенти са принудени да доплащат лекарствата си

  • трансплантирани-
  • пациенти-
  • доплащат-
  • лекарства
Трансплантирани пациенти са принудени да доплащат лекарствата си - 1
Снимка:БГНЕС

Лекарствените политики на Министерство на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса застрашават живота и здравето на трансплантираните у нас. Мнението споделят от Националната асоциация на трансплантираните, както и от Алианса на трансплантираните и оперираните, съобщи Дарик радио.

Проблемът е в това, че в позитивния лекарствен списък животоподдържащите лекарствени медикаменти, които ежедневно се използват от трансплантираните, се заменяли с евтини генерици, за чиито медицинска ефективност и безопасност нямало ясни доказателства. Така, за да продължат да използват оригиналните медикаменти, с които се лекували от години, пациентите били принудени да доплащат по над 120 лева на месец. По този начин се получава ситуация, в която мнението на лекуващите лекари и експертите е пренебрегнато и лечението на трансплантираните се извършва от чиновници, категорични са пациентите.

Според председателя на асоциацията Боян Грънчаров всички водещи специалисти в областта били на мнение, че употребата на генерици съкращава живота на трансплантираните.

"Схемата, по която се заплащат от Здравната каса нашите лекарства, е следната - избира се и се заплаща най-евтиното лекарство. Обикновено това е някакъв генерик, чиито качества аз няма да коментирам. А до иновативния, тоест оригиналния медикамент, има някаква разлика, която я покриват фирмите - тези, които произвеждат и внасят оригиналните медикаменти. Обаче това е механика на верижния шантаж. Тези фирми в един момент вдигат байрака и казват - ние напускаме вашия пазар. И край. Просто не могат непрекъснато да понижават цените".

Председателят на Алианса на трансплантираните Евгени Георгиев определи подхода, който Здравната каса извършва към тези пациенти като геноцид. "Един път се борим да не отхвърлим органа и след като се преборим, се оказва, че имаме нов враг - Здравната каса", категоричен беше Георгиев, който е с трансплантирано сърце.

"Оня ден ме накараха да платя 165 лева. Не може държавата да отпуска стотици хиляди и да ни спасява, и да започваме нов живот, а в същото време Здравната каса бавно да ни убива. Ами след един месец ще влезе нов генерик, който ще струва 30 лева. Но аз генерици няма да пия", заяви Георгиев.

По данни на асоциацията на трансплантираните, в последните 13 месеца в страната са извършени общо 6 трансплантации. Според пациентите тези цифри връщат България в 80-те години на 20 век. "Ние сме толкова малко и предстои да станем още по-малко, ако държавата не уточни политиката си в тази област", категоричен е Боян Грънчаров.

Трансплантираните пациенти допълниха, че ще излязат на протести, ако призивите им за адекватна реакция от страна на здравния министър Десислава Атанасова не бъдат чути.

От Министерство на здравеопазването информираха, че На 11.09. в 11.00 ч. заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев ще се срещне с представители на организациите на трансплантираните пациенти. На срещата в Министерство на здравеопазването са поканени ръководствата на Националната асоциация на трансплантираните, Съюза на трансплантираните в България, на Алианса на трансплантираните и оперираните, както и на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. Срещата ще бъде закрита за журналисти.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА