Last news in Fakti

12 Септември, 2012 08:50 1 398 4

Десислава Атанасова: Едно лекарство е безопасно, след като се продава у нас

  • трансплантации-
  • трансплантирани
Десислава Атанасова: Едно лекарство е безопасно, след като се продава у нас - 1
Снимка: БГНЕС

За трансплантираните пациенти, които ще започнат протести, ако Атанасова не се намеси така че да не се промени наредбата, която предвижда в момента НЗОК да плаща възможно най-евтиния генерик и за това, че хората се оплакват, че тези генерици не са качествени, здравният министър посочи, че се надява в рамките на седмица да има някакво решение. Това каза пред „Денят започва“ по БНТ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

"Решението ще дойде не от мен като министър, а решението би следвало да дойде от експертите в тази област и дебатът трябва да се води на експертно ниво. Очаквам националните консултанти и всички, които са ангажирани с лечението на трансплантирани пациенти да се произнесат дали тези медикаменти, които са минали всички клинични изпитания дали имат разрешения да се продават и дали могат да доведат до някакви увреди на лекуваните пациенти.

Когато се регистрира едно лекарство в агенцията по лекарствата, когато то се регистрира и в комисията по цени, когато му се определи ниво на реимбурсация и влезе в приложението, по което заплаща НЗОК средства, това лекарство е минало всички процедури, както и по оценка на опасност за здравето на пациента. Да, лекарственият продукт е безопасен, след като се продава в България и след като пациентите се лекуват с такива генерични продукти", категорична е Атанасова.

Тя коментира Националния съвет по цени и реимбурсация, който ще бъде със седалище в Плевен.

"МЗ когато внесе законопроекта, той предвиждаше това да бъде държавна комисия по цени, впоследствие Съветът по административна реформа, чиито председател е господин Дянков предложиха да се нарече Национален съвет по цени и реимбурсация и да бъде със седалище в Плевен, така, както вече се реализират идеите с преместването на туризма в Пловдив. Аз споделих, че са получени становища от бизнеса и НПО, че според тях това ще затрудни работата, но НС чрез гласуване надявам се следващата седмица вече ще определи кака ще се нарича органът и къде ще е неговото седалище. Работата на такъв национален съвет не би се затруднила, където и да се намира в България, тъй като вече живеем във време на дигитални технологии и би следвало електронната обработката на заявленията за реимубирсиране на цените да улесни работата", каза още Атанасова.

Вчера подписахме четиригодишен договор за сътрудничество с министерството на здравеопазването на Израел, който влиза веднага в сила, припомни министърът на здравеопазването.

Приоритетните области, в които ние активно ще си сътрудничим са няколко. Особено в областта на спешната медицина – те са много напред. Те реагират много бързо и имат добра диагностика, към което ние трябва да се стремим. Аз неведнъж съм споменавала, че проблемите в Спешната помощ в България са първо, че лекарите там получават много ниски заплати, но бяха увеличени с 18 %. Друг проблем е бързината до достигане на адрес след повикването. Заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова имаме идея Бърза помощ да има локация на четири места в столицата. Вероятно това ще стане през октомври, включително и МЗ да има локация на Бърза помощ. Друг много сериозен проблем е недостигът на лекари и те имат изключително натовареност. Предприели сме конкретни мерки и в промяната на наредба № 34 за специализацията на лекарите. По този начин ние ще мотивираме лекарите да работят в Спешната помощ, подчерта Атанасова.

Сътрудничеството между двете държави е свързана с финансирането на болничните заведения, в областта на заразните болести, в области на високите технологии, в лекарствената политика и други. С европейско финансиране ние получихме възможност да преструктурираме болници не само големите, но и общинските.. 147 милиона лева са предвидени за обновяване на апаратурата в болници – приключили са обществените поръчки. Подписани са договорите със строителите – след време ще имаме много по-добри условия за лечение в онкологията, например, посочи Атанасова. В момента по отношение на компетентността на лечебните заведения сме посочили къде могат да се извършват сложни медицински дейности.

Ние неведнъж сме поставяли въпроса не само в Израел, но и при всичките ми посещения, не само за обмяната на опит на лекарите, но и за идването на техни специалисти тук в България с техни екипи, които на място да обучават нашите лекари и да извършват тежки операции, които досега не са се правили в България, заяви Атанасова. Тя посочи, че това не е нейна идея от днес, а идея, която вече се реализира и съобщи, че по покана на Националната кардиологична болница в София съвместно с фонда "Център за лечение на деца" проф. Бенинг пристига в България от болницата в Кьолн. Той ще извърши определи операции на нуждаещи се малки пациенти, като България значително ще спести финансов ресурс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 слона

    0 0 Отговор
    Когато израелски лекар започне да работи с вашата стимулация, тогава ми се похвалете. С "ще" съм лъган цял живот.
  • 2 хобота

    0 0 Отговор
    Думи, думи, думи...
  • 3 Галя

    0 0 Отговор
    Моля г-жа Атанасова, както и нейния колега г-н Найденов, да се научат веднаж завинаги, че на литературен български език не се казва "намалям", а "намалявам" и да се постараят да съгласуват глаголите по лице и число. Благодаря
  • 4 ненужен субект

    0 0 Отговор
    Тази изключително елементарна и некопетентна женица за пореден път се излага без да се е консултирала със знаещи.
    Имуносупресорите дори не са генерични медикаменти в смисъла на аналози, с еднаква химическа формула и действие за да се заместват така безотговорно на база цена.
    А това кой, и какво пробутва за регистрация у нас е тема за голямо разследване, защото тези медикаменти няма да ги видите употребявани в друга страна от ЕС, макар, че сме в обща зона на регулация и разрешение за ползване с всички други държави, стари или нови членове.