Last news in Fakti

11 Септември, 2012 18:28 959 0

До седмица решават за замяната на лекарства с генерици

  • трансплатации-
  • лекарства-
  • трансплантирани

В рамките на следващата седмица МЗ ще излезе с позиция за възможни решения с участието на НЗОК за случаите, в които замяната на иновативни лекарствени препарати от групата на имуносупресорите с генерици крие рискове за здравето на трансплантираните пациенти.

Това стана ясно след среща на заместник-министъра на здравеопазването д-р Минчо Вичев с представители на пациентските организации на трансплантираните, съобщиха от МЗ.

Вичев информира, че въпросът е обсъден с ръководството на Касата и през следващите дни предстои разглеждането му Комисията по цени и реимбурсиране, която е независим орган. При всички случаи решението на проблема може да бъде намерено единствено в рамките на дискусия на професионалната общност с участието на националните консултанти и други водещи медицински специалисти. Тяхното мнение ще бъде определящо при кои медицински показания са приложими оригинални имуносупресори и при кои необходимият терапевтичен резултат може да бъде постигнат с генерици, подчерта д-р Минчо Вичев.

Представителите на пациентските организации изразиха подкрепа за предложението въпросът със замяната на имуносупресорите да бъде обсъден на експертно ниво и изразиха надежда, че решение ще бъде намерено в най-скоро време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА