Last news in Fakti

21 Юни, 2020 20:44 8 527 7

Топ 8 на спиращите дъха дупки на Земята

  • дупки-
  • кратери-
  • спиращи дъха-
  • природен феномен-
  • дупка-
  • земя

Най-голямата, изкопана от човек, е 1200 метра дълбока

Топ 8 на спиращите дъха дупки на Земята - 1
Снимка: shutterstock

Представяме ви селекция от седем „дупки“ на планетата, при вида на които човек иска да отиде до ръба и да се опита да види самото им дъно.

1. Газов кратер Дервезе (Туркменистан)

Топ 8 на спиращите дъха дупки на Земята
Снимка: shutterstock

Местните жители наричат тази огромна дупка, в кято непрестанно гори огън, "Врата към ада”Това е невероятно, но повече от 50 години в пустинята Каракум гори най-голямата факла в света.

През 1971 г. се образува фуния с дълбочина 20 метра и диаметър 60 метра, когато се извършвали проучвателни работи за търсене на газови находища. Тогава взели решение да подпалят отделения газ, за ​​да избегнат негативни последици. Според изчисленията газът е трябвало да изгори до няколко дни. Но и досега този "вечен пламък" не е изчезнал, а кратерът продължава да расте. Днес кратерът е с диаметър между 60  и 100 метра, а дълбочината му е около 50 м.

Местните хора вярват, че се е отворила вратата към ада. Изгарящият през цялото време газ дава повод на местното население да даде именно това име на природния феномен.

2. Диамантеното поле Кимбърли (Южна Африка)

Топ 8 на спиращите дъха дупки на Земята
Снимка: shutterstock

 „Голямата дупка“ е бивша диамантена мина, направена от човека, която хората изкопали, без да използват техника, използвайки само лопати и кирки. В годините 1866-1914 г. на това място са добивани 2722 килограма диаманти до 428,5 карата. Вече повече от 100 години рудникът не функционира и постепенно се запълва с подземни води. Дълбочината на образуваното езеро е 40 метра. И общата дълбочина на тази „дупка“ е 240 метра.

3. Фунията „Hole of Glory“ (САЩ)

Топ 8 на спиращите дъха дупки на Земята
Снимка: shutterstock

Това е името на изкуствения разлив, построен на езерото Бериса, което също е изкуствено. Язовирът Монтичело е бил построен край езерото, а по-рано на това място е бил едноименният град. Преливникът е бетонна тръба с височина 61 метра. Ширината на фунията в горната ѝ част е 22 метра, а до основата ѝ тя се стеснява до 8,5 метра. Във време, когато нивото на водата в езерото се повишава, възниква нерегулирано заустване. И тогава изглежда, че като влезете в тази фуния, можете да „стигнете“ до самия център на земята.

4. Кладенец на обсерваторията Ледения куб (Антарктида)

Топ 8 на спиращите дъха дупки на Земята

Всъщност този кладенец е обсерватория за научни изследвания. Дълбочината му е повече от 2400 метра. Възможно е било да стопят вечния лед на Антарктида до такава дълбочина, използвайки поток от гореща вода. Задачата на обсерваторията е да търси субатомни частици неутрино в ледената колона, които могат да носят информация за образуването на Вселената. Тези частици проникват дълбоко в кристално чистия лед в продължение на много километри.

5. Фуния "Небесна дупка" (Китай)

660-метровата „небесна дупка“ се намира в провинция Цунин. Това е най-голямата карстова фуния в света. Стените ѝ са сякаш издълбани от човешки ръце, толкова са гладки. Геолозите твърдят, че тази дупка в планетарен мащаб е на повече от 128 хиляди години. Ширината на "дупката" е около 530 метра. Парашутистите обичат да кръжат над нея. А тези, които са се спуснали до дъното, казват, че отдолу тази фуния изглежда като огромен кладенец.

6. Кратерът Батагайка 

Топ 8 на спиращите дъха дупки на Земята

Кратерът Батагайка в Якутия, Русия, се появява през 1960 г., след като гората наоколо е изсечена. Той продължава да се разраства и до днес, водейки заради необратими природни и климатични промени. Основната причина за растежа, според учените, са климатичните промени, които водят до топене на дълбоко замръзналата почва в Сибир – а когато се топи, тя губи от размерите си и така се образуват дупки.

Той е и археологическа „златна мина“, освен застрашително природно явление. Той е най-големият от вида си. Широк е близо километър (около 0,8км.) и е дълбок повече от 85 метра. За археологията представлява огромно напречно сечение на вечно замръзналата земя, която предлага рядък поглед към историята на ледената епоха на Североизточен Сибир.

Почвата в депресията е от преди около 200 000 години и е „златна мина“ на фосили. Вече са открити замръзнали останки от бизон, мускусен бик, мамут и кон на над 4000 години .

7. Голямата синя дупка (Белиз)

Топ 8 на спиращите дъха дупки на Земята
Снимка: shutterstock

Така се нарича една от най-дълбоките на планетата (поне най-популярната от тях) подводна пещера. Тази дупка в бариерния риф в Белиз е с диаметър 300 метра. А дълбочината ѝ достига 124 метра. От птичи поглед контрастът между тъмносиния правилен кръг на тази пещера и синята повърхност на Атлантическия океан е ясно видим. Синята дупка е затворена от същия кръгъл остров под формата на почти затворен пръстен.

8. Меднорудният каньон Бингам (САЩ)

Дълбочината на тази най-голяма фундаментна яма, изкопана от човек на планетата, е 1200 метра. Каньонът е находище на цветни метали като злато, сребро, молибден. Освен това произвежда медна руда. Летенето над каньона е забранено. И не само защото принадлежи към историческите Национални паметници на САЩ, но и заради силните и понякога непредвидими въздушни течения, които се образуват над него.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РЪМПЕЗИ

    19 1 Отговор
    КАТО ГО ГЛЕДАМ ВСИЧКО ТОВА СИ ЗАДАВАМ ВЪПРОСА, ЗАЩО Е ВСИЧКАТА ТАЗИ ЗЛОБА КОЯТО НИ ОБГРЪЩА....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 на морето дупка

    2 2 Отговор
    ай стига, бе
  • 5 Бачо Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Pifff":

    Цели 3 са, не е 1.
  • 6 прашасал

    1 0 Отговор
    2722 килограма диаманти С ГОЛЕМИНА НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ до 428,5 карата.
  • 7 пешо

    1 2 Отговор
    Хубави картини!