Last news in Fakti

24 Юни, 2020 17:38 2 543 10

Изследват мозъка на мъж, който "ослепя" за цифрите от 2 до 9

  • мозък-
  • експеримент-
  • учени-
  • наука-
  • изследване-
  • израел-
  • цифри-
  • атрофия

Въпреки аномалията мъжът общува нормално с околните

Изследват мозъка на мъж, който "ослепя" за цифрите от 2 до 9 - 1
Снимка: Shutterstock

Неврофизиолози за пръв път анализираха мозъчната дейност на човек, който не може да вижда цифрите от две до девет, но може да чете и да общува нормално с околните, съобщава ТАСС.

"Този човек е същински парадокс. Опитахме се да разберем какви когнитивни процеси протичат в мозъка му и как", казва Майкъл Маклоски, неврофизиолог от университета Джонс Хопкинс в САЩ. Той и колегите му са обобщили резултатите от изследването си в статия за списанието на Националната академия на науките на САЩ.

Увреждането на различни мозъчни тъкани в резултат на инсулти, травми или генетични дефекти от една страна са причина за развитие на тежки нарушения в работата на мозъка или на причудливи аномалии, които не са характерни за останалите хора. От друга страна хората с подобни проблеми често помагат на учените да разгадаят вътрешните механизми на работа на мозъка и на човешкото съзнание.

Преди две години британски неврофизиолози под ръководството на проф. Саймън Барън-Коен разкриха механизма на развитие на рядък вид синестезия - способността да се "вижда" музиката и изучиха генома на представители на три семейства, притежаващи тази рядка аномалия, пише dariknews.bg.

Маклоски и колегите му откриха интересна и необичайна особеност на човешкото съзнание и възприятие на околния свят, изучавайки работата на мозъка на доброволец, страдащ от рядка форма на невродегенеративна болест. Доброволецът, известен само с инициалите Р.Ф.С., дълго време не е имал никакви проблеми с работата на мозъка.

През 2010 г. той започва да страда от силни главоболия, загуба на зрение и мускулни спазми, както и от множество други оплаквания, които се задълбочават. Впоследствие лекарите установяват, че оплакванията са свързани с това, че при пациента атрофира значителна част от кората, мозъка и дълбинните слоеве на мозъка.

През август 2011 г. тези процеси водят до развитието на странна форма на метаморфопсия, която се изразява в деформация във възприемането на цветове, форми, положение и др. Пациентът, който е 60-годишен геолог, загубил способността си за разпознава цифрите от две до девет поотделно и в комбинации.

Вместо това пациентът виждал набор от случайни линии и други хаотични рисунки, самият мъж казва, че вижда нещо като "топка спагети". Неврофизиолозите установили, че всеки малък предмет, поставен пред една от тези цифри, става невидим за мъжа. Въпреки това обаче той запазва способността си да чете и да възприема останалите предмети наоколо.

Подобна избирателна метаморфопсия по принцип е невъзможна, казва Маклоски. Затова учените изследвали мозъка на доброволеца с електроенцефалограф, докато му давали да гледа изображения на предмети с и без цифри върху тях.

Изследването установило, че независимо, че не вижда цифрите и вписаните в тях изображения, мозъкът му реагира абсолютно идентично според енцефалографа при вида им, както и при вида на вписани в цифри изображения. Последващите опити разкрили, че мозъкът на мъжа разпознава и разчита думи, вписани в цифри, независимо от това, че мъжът не осъзнавал съществуването им.

Резултатите от изследването показват, че възприятието и съзнанието не са неразривно свързани, както досега смятаха повечето философи и неврофизиолози, а са отделни феномени. Учените тепърва ще изясняват как са свързани помежду си и защо връзката между тях е нарушена в мозъка на Р.Ф.С.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОБОЙко ПОБОЙрисов

    22 1 Отговор
    И аз не ги виждам, ама чекмеджето ми е пълно...
  • 2 Боко феномена

    24 1 Отговор
    Ние имаме ЕДИН, който не вижда пачки и кюлчета !? Моля, ако може и него да го изследвате !
  • 3 Марио Кроненберг

    17 0 Отговор
    То и Горанов ослепя за цифрите с много нули в офшорните му сметки, но това не му пречи, да продължава да е финансов министър... ОСТАВКА!!! 😡😡😡
  • 4 Ххахахахахсхах

    9 0 Отговор
    Тоя да не е възпитак на Баце бе - Ни чул, Ни видял, Ни знае нещо...
  • 5 Някой

    3 0 Отговор
    Ето ви доказалство за матрицата 01 цифрения код
  • 6 Епа да

    3 0 Отговор
    Цветовете и музиката всеки може да ги види като се нагълта с ЛСД
  • 7 Биби

    4 1 Отговор
    Аз като погледна в шкафчето виждам само топка спагети!
  • 8 Антимилиционер

    4 0 Отговор
    Уврвден е малък участъ от мозъка, където са запаметени цифрите, които е научил като малък. Какво неразгадаемо има?
    Всеки път като погледне тези цифри, мозъкът се насочва към увредения участък и там се образуват въпросните "спагети от символи и чертички".
  • 9 Антимилиционер

    3 0 Отговор
    Открийте въпросния участък и ще знаем къде се записват научените за разпознаване числа.

    Коментиран от #10

  • 10 Другия с коня

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Антимилиционер":

    Медицината все още ,за съжаление,не знае КАК функционира мозъка ,в смисъл как запаметява визуалната,сетивната информация.Има термин Памет на чувството,което също се запаметява и нещо свързано с него - миризма,цвят и Чувството се появява...Не знаят.Има хипотези и Теории,но няма Научно доказано КАК....Тва е положението Минке....Сипи по още едно и Наздравеее...