26 Юни, 2020 17:53 3 801 3

Вижте как изглеждат залезите на Венера, Марс, Уран и Титан (ВИДЕО)

  • залез-
  • наса-
  • слънчева система-
  • планети-
  • различна атмосфера-
  • атмосфера-
  • слънце

Залезите изглеждат по-различно на други планети заради различия в атмосферите

Вижте как изглеждат залезите на Венера, Марс, Уран и Титан (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Обичате ли залези? А знаете ли как изглеждат те, погледнато от повърхността на други планети от Слънчевата система? Ако искате да ги видите, то сега вече имате тази възможност благодарение на НАСА.

Видео симулация, включваща залези от различни кътчета в Слънчевата система, пише информационна агенция UPI. 

Новата онлайн анимация визуализира залез, гледан от повърхностите на Венера, Марс, Уран и Титан. За сравнение видеото предлага и типичен заник слънце на Земята.

За да създаде симулацията, публикувана онлайн тази седмица, планетологът от НАСА Херонимо Вилянуева от центъра за космически полети "Годард" на НАСА в Мериленд е анализирал атмосферния състав на космическите съседи на Земята. След това е определил интензитета на слънчевата светлина, достигаща до повърхността на всеки от петте фигуриращи във видеото обекта.

Залезите изглеждат по различен начин на други планети заради различия в атмосферите, които разпръскват светлината по уникален начин.

"Анимациите показват гледки към цялото небе, сякаш гледате нагоре през свръхширокоъгълен обектив от Земята, Венера, Марс, Уран и Титан", се посочва в прессъобщението на НАСА. Симулациите са направени с помощта на Planetary Spectrum Generator - онлайн инструмент, създаден от Вилянуева с цел да помага на учените да определят движението на светлината през атмосферите на планети, екзопланети, спътници и комети, и взаимодействието ѝ с тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    20 2 Отговор
    Нищо не може да се сравни със залеза на Бойко Борисов !
  • 2 изумен

    15 0 Отговор
    Когато погледнеш нагоре, разбираш какви хлебарки сме!
  • 3 джедай

    0 0 Отговор
    Като долетим до там, ще ги гледаме на спокойствие.